Vlákno názorů k dotazu Zdr.poj.dozorčí rady v 2008 od JiřinaH. - Re: Zdr.poj.dozorčí rady v 2008 ZP m usíte nahlašovat...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2007 10:26

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Zdr.poj.dozorčí rady v 2008
    ZP m usíte nahlašovat ten měsíc, z kterého bude odvod, pak výstup a opět znova přihlásit a odhlásit,pokud bude mít vyměř.základ, z kterého je odvod.

• 28. 11. 2007 10:32

Jana (neregistrovaný)

Paní Jiřko moc díky. Myslela jsem si to. díky za potvrzení nebyla jsem si jistá.

• 28. 11. 2007 11:02

Eva (neregistrovaný)

Ještě se obracím podle jakého par. a zákona bude odváděno ZP z odměn 2008 a co SP.?

>>Chtěla bych se zeptat jak to bude s ZP dozorčí rady v
    >>2008.
    >>Byla jsem na školení ale nepochopila jsem jak je mám
    >>přihlásit.
    >>Dozorčí rada má odměny dvakrát za rok - červen a
    >>listopad. Mám je přihlásit už v lednu a pak každý
    >>měsíc
    >>poslat přehled s nulou vyjma června a listopadu. Nebo
    >>v
    >>červnu přihlísit poslat přehled a na konči června zas
    >>odhlásit ( taktéž listopad)?
    >>Díky za odpověď.
    > ZP m usíte nahlašovat ten měsíc, z kterého bude
    >odvod, pak výstup a opět znova přihlásit a odhlásit,pokud
    >bude mít vyměř.základ, z kterého je odvod.

• 28. 11. 2007 11:17

JiřinaH. (neregistrovaný)

>Ještě se obracím podle jakého par. a zákona bude
    >odváděno ZP z odměn 2008 a co SP.?
    >
    Podle zdp. Co bude zdaněno, budou odvody na pojištění.
    >
    >
    >
    >>>Chtěla bych se zeptat jak to bude s ZP dozorčí rady v
    >>>2008.
    >>>Byla jsem na školení ale nepochopila jsem jak je mám
    >>>přihlásit.
    >>>Dozorčí rada má odměny dvakrát za rok - červen a
    >>>listopad. Mám je přihlásit už v lednu a pak každý
    >>>měsíc
    >>>poslat přehled s nulou vyjma června a listopadu. Nebo
    >>>v
    >>>červnu přihlísit poslat přehled a na konči června zas
    >>>odhlásit ( taktéž listopad)?
    >>>Díky za odpověď.
    >> ZP m usíte nahlašovat ten měsíc, z kterého bude
    >>odvod, pak výstup a opět znova přihlásit a
    >>odhlásit,pokud
    >>bude mít vyměř.základ, z kterého je odvod.

• 28. 11. 2007 11:22

Milka (neregistrovaný)

Nám na školení řekli, že je přihlásíme v lednu a budeme odvádět ZP z minimální výše té zdravotní pojišťovně kterou si vyberou. Máme v předstvenstvu cizince. V červnu a listopadu odvedeme z odměny jinak z minimální mzdy. SP se neplatí u představenstava a dozorčí rady.

• 28. 11. 2007 14:15

LeaX (neregistrovaný)

SP - 0
    ZP:
    zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné ZP
    § 3/1) Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob podle zákona o daních z příjmů a nejsou od této daně osvobozeny a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním. Zúčtovaným příjmem se pro účely věty první rozumí plnění, které bylo v peněžní nebo nepeněžní formě nebo formou výhody poskytnuto zaměstnavatelem zaměstnanci nebo předáno v jeho prospěch, popřípadě připsáno k jeho dobru anebo spočívá v jiné formě plnění prováděné zaměstnavatelem za zaměstnance.
    zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném ZP
    § 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud
    a) je zaměstnancem; za zaměstnance se pro účely zdravotního pojištění považuje fyzická osoba, které plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků podle zvláštního právního předpisu 1a) , s výjimkou
    1. osoby, která má pouze příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků, které nejsou předmětem daně nebo jsou od daně osvobozeny,
    2. žáka nebo studenta, který má pouze příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků za práci z praktického výcviku,
    3. osoby činné na základě dohody o provedení práce,
    pokrač.

• 28. 11. 2007 14:16

LeaX (neregistrovaný)

pokrač.
    4. osoby, která v pracovním poměru vykonává sjednané práce jen občas a nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele (dále jen "zaměstnanec na nepravidelnou výpomoc") a která v kalendářním měsíci nedosáhla příjmu ve výši částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění podle zvláštních právních předpisů (dále jen "započitatelný příjem"),
    5. člena družstva, který není v pracovněprávním vztahu k družstvu, ale vykonává pro družstvo práci, za kterou je jím odměňován, a který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu,
    6. osoby činné na základě dohody o pracovní činnosti, která v kalendářním měsíci nedosáhla započitatelného příjmu,
    7. dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu

• 28. 11. 2007 21:56

beta (neregistrovaný)

Nebyla jsem bohužel na semináři k ZP, ale Milka mi nasadila brouka do hlavy, jelikož dochází k zásadní změně ve vymezení pojmu zaměstnanec a mezi zaměstnance se dostávají i členové statutárních orgánů, téměř mám zato, že je přihlásím vznikem účasti a pokud by nedoložili, že jsou osobou, za kterou je plátcem pojistného stát či potvrzením zaměstnavatele, že v HPP je odváděno ZP alespoň z MM atd.,odváděla bych také z minima. Pokud doloží, pak bych je odhlásila a znovu přihlásila dnem účasti (nová odměna).

• 30. 11. 2007 22:35

Pavel (neregistrovaný)

>>pokrač.
    >>4. osoby, která v pracovním poměru vykonává sjednané
    >>práce jen občas a nepravidelně podle potřeb
    >>zaměstnavatele (dále jen "zaměstnanec na nepravidelnou
    >>výpomoc")
    >>a která v kalendářním měsíci nedosáhla příjmu ve výši
    >>částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na
    >>nemocenském pojištění podle zvláštních právních
    >>předpisů (dále jen "započitatelný příjem"),
    >>5. člena družstva, který není v pracovněprávním
    >>vztahu
    >>k družstvu, ale vykonává pro družstvo práci, za
    >>kterou
    >>je jím odměňován, a který v kalendářním měsíci
    >>nedosáhl započitatelného příjmu,
    >>6. osoby činné na základě dohody o pracovní činnosti,
    >>která v kalendářním měsíci nedosáhla započitatelného
    >>příjmu,
    >>7. dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který
    >>v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu

>Nebyla jsem bohužel na semináři k ZP, ale Milka mi
    >nasadila brouka do hlavy, jelikož dochází k zásadní změně
    >ve vymezení pojmu zaměstnanec a mezi zaměstnance se
    >dostávají i členové statutárních orgánů, téměř mám zato,
    >že je přihlásím vznikem účasti a pokud by nedoložili,
    >že jsou osobou, za kterou je plátcem pojistného stát
    >či potvrzením zaměstnavatele, že v HPP je odváděno ZP
    >alespoň z MM atd.,odváděla bych také z minima. Pokud
    >doloží, pak bych je odhlásila a znovu přihlásila dnem
    >účasti (nová odměna).

MVZ se neplatí i pro další osoby dle §3/8 592/1992 Sb., např. OSVČ, která odvádí zálohy alespoň z MVZ.

Hezký večer!

• 1. 12. 2007 6:57

beta (neregistrovaný)

OSVČ nemá žádnou souvislost s příjmy členů statutárního orgánu. Dle § 3a) odst. 1 zákona 592/1992 je VZ 50% příjmů z podnikání a jiné SVČ, tzn. příjmů podle § 7 odst. 1 odst. 2 ZDP. Příjem členů statutárních orgánů je příjmem dle § 6 odst. 1 písm.c) ZDP. Osoba s příjmy ze ZČ nemůže být tedy zahrnuta pro účely zdravotního pojitění do kategorie OSVČ.
    A navíc otázka zněla - přihlásit/odhlásit statutára nebo přihlásit a polkud nedoloží, že je osobou, za kterou je plátcem pojistného stát, tedy srážet z mimina.

• 1. 12. 2007 7:01

beta (neregistrovaný)

teda, já řádím, je vidět, že je ráno ... ty překlepy..., ale nejvíc se mi zježily vlasy hrůzou, když chci srážet z mimina :(

• 1. 12. 2007 22:18

Pavel (neregistrovaný)

Běto, než začnete srážet z minima, zkuste se podívat na ten § 3/8 592/1992 Sb., o kterém jsem psal. V písmenku d) najdete souvislost mezi OSVČ a příjmy statutárů.

Hezký večer!

• 2. 12. 2007 17:45

beta (neregistrovaný)

nebudu u nich srážet z mimina :), § 3/ 8d) je jasný, také jsem v 1. odpovědi psala, pokud nedoloží z MM a t d ., co píšete vy, je jasné. Já jsem pak reagovala spíše OT,jelikož jsem četla dokonce i v odborném tisku, že příjmy statutárů se považují (myslím že tam byl uvedený datum od 1.10.2004) za příjmy OSVČ, tudíž odvod ZP alespoň z minima, připouštím, že výše uvedená diskuze není k tomuto tématu, takže se vracím. Pokud statutář prokáže odvod z MM jako OSVČ, pak ne z minima, to je stále jasné, ale pokud n i c neprokáže, pak jak psala MIlka - bude stále přihlášený jako Z-ec a bude se mu srážet z MM nebo přihlásit jak psal první tazatel při odměně v měsíci a odhlásit a přihlásit opět při výplatě odměny? Já se přikláním k Milčině verzi, přihlásím a pokud neprokáže, odvádím z MM, jelikož od 1.1.08 šechny osoby, které mají příjem dle § 6 ZDP, patří do okruhu zaměstnanců bez ohledu na to, zda jsou či nejsou účastny nemocenského pojištění. Co vy na to, Pavle ? Já tedy na semináři k ZP nebyla, jen usuzuji z toho, co jsem vyčetla v zákoně, na který jste mne navedl :)

• 3. 12. 2007 23:58

Pavel (neregistrovaný)

Popírám, že jsem Vás k něčemu naváděl !! :-))

Jinak souhlasím s Milkou. K 1.1.2008 přihlásit, odhlásit jen v případě smrti nebo jiné varianty skončení funkce. Domnívám se, že když je statutár ve funkci, tak se odhlásit nemůže. Důvod - úspora zdravotní daně - v mém výtisku předpisu není.

Dám jeden příklad, který jsem před chvilkou navěsil na jiný web, kde bylo v otázce 2 500 Kč/rok:

"Superhrubá mzda 2 500 + 9%= 2 725
    Zaokrouhlení § 38h/2 ZDP 2 800
    Daň 15% 2 800*15%= 420
    Zdravotní zaměstnance 2 500*4,5%= 113
    K výplatě 2 500-420-113= 1 967
    Zdravotní zaměstnavatele 2 500*9%= 225

Tato optimistická varianta ale platí pouze za předpokladu, že se nemusí odvádět minimální zdravotní pojištění, tj. pokud se splní § 3/8 zákona č. 592/1992 Sb.

Z § 5 písm a) 48/1997 Sb. ve znění pro rok 2008 však někteří vykladači dovozují, že minimální zdravotní pojištění se platí i v měsících, va kterých není příjem. Pokud tedy zaměstnanec-statutár nesplní § 3/8 zákona č. 592/1992 Sb., bude muset každý měsíc odvádět podle § 3/10 zákona č. 592/1992 Sb. 13,5% z 8 000 Kč tj. měsíčně 1 080 Kč, ročně 12 960 Kč. Kdyby byl tento výklad správný ................."

Hezký večer!

• 4. 12. 2007 6:33

beta (neregistrovaný)

emocenského pojištění. Co vy na to, Pavle ?
    >>Já
    >>tedy na semináři k ZP nebyla, jen usuzuji z toho, co
    >>jsem vyčetla v zákoně, na který jste mne navedl :)
    >
    >Popírám, že jsem Vás k něčemu naváděl !! :-))
    >
    >Jinak souhlasím s Milkou. K 1.1.2008 přihlásit,
    >odhlásit jen v případě smrti nebo jiné varianty skončení
    >funkce. Domnívám se, že když je statutár ve funkci, tak
    >se odhlásit nemůže. Důvod - úspora zdravotní daně - v
    >mém výtisku předpisu není.
    >
    >Dám jeden příklad, který jsem před chvilkou navěsil na
    >jiný web, kde bylo v otázce 2 500 Kč/rok:
    >
    >"Superhrubá mzda 2 500 + 9%= 2 725
    > Zaokrouhlení § 38h/2 ZDP 2 800
    > Daň 15% 2 800*15%= 420
    > Zdravotní zaměstnance 2 500*4,5%= 113
    > K výplatě 2 500-420-113= 1 967
    > Zdravotní zaměstnavatele 2 500*9%= 225
    >
    >Tato optimistická varianta ale platí pouze za
    >předpokladu, že se nemusí odvádět minimální zdravotní
    >pojištění, tj. pokud se splní § 3/8 zákona č. 592/1992 Sb.
    >
    >Z § 5 písm a) 48/1997 Sb. ve znění pro rok 2008 však
    >někteří vykladači dovozují, že minimální zdravotní
    >pojištění se platí i v měsících, va kterých není příjem.
    >Pokud tedy zaměstnanec-statutár nesplní § 3/8 zákona č.
    >592/1992 Sb., bude muset každý měsíc odvádět podle §
    >3/10 zákona č. 592/1992 Sb. 13,5% z 8 000 Kč tj.
    >měsíčně 1 080 Kč, ročně 12 960 Kč. Kdyby byl tento výklad
    >správný ................."
    >
    >Hezký večer!
    Koukám, že se Milka ztratila :) Milko, kdo byl lektorem na semináři, kde řekl statutáry přihlásit ? Kolegyně byla minulý týden v Praze, JUDr. Trnková, která sdělila, že si máme nechat napsat od statutárů prohlášení,že nebudou mít příjem z této činnosti, přihlásit až kdyby příjem měli. Tak nevím :( Přitom jsem měla pocit,že ke změně došlo právě proto,aby odváděli z odměn a když není vyplácená,pak ať platí z minima. Takže asi ne. Milko,kde jste ??
    Jinak, Pavle, souhlas s vaším výpočtem

• 4. 12. 2007 11:49

Pavel (neregistrovaný)

Běto, Milka Vám odpověděla, ale založila nové vlákno a tak ji moderátor smazal. Asi si udělal dobře.

Tvrdila, že přednášela Trnková, která říkala přihlásit statutára a při jeho prohlášení, že nebude nic pobírat, tak neodvádět z MM. Mě se to zdá dost extenzivní výklad novely, který možná dozná změny.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).