Re: Zdr.poj.dozorčí rady v 2008
Ještě se obracím podle jakého par. a zákona bude odváděno ZP z odměn 2008 a co SP.?
>>Chtěla bych se zeptat jak to bude s ZP dozorčí rady v
>>2008.
>>Byla jsem na školení ale nepochopila jsem jak je mám
>>přihlásit.
>>Dozorčí rada má odměny dvakrát za rok - červen a
>>listopad. Mám je přihlásit už v lednu a pak každý
>>měsíc
>>poslat přehled s nulou vyjma června a listopadu. Nebo
>>v
>>červnu přihlísit poslat přehled a na konči června zas
>>odhlásit ( taktéž listopad)?
>>Díky za odpověď.
> ZP m usíte nahlašovat ten měsíc, z kterého bude
>odvod, pak výstup a opět znova přihlásit a odhlásit,pokud
>bude mít vyměř.základ, z kterého je odvod.
>Ještě se obracím podle jakého par. a zákona bude
>odváděno ZP z odměn 2008 a co SP.?
>
Podle zdp. Co bude zdaněno, budou odvody na pojištění.
>
>
>
>>>Chtěla bych se zeptat jak to bude s ZP dozorčí rady v
>>>2008.
>>>Byla jsem na školení ale nepochopila jsem jak je mám
>>>přihlásit.
>>>Dozorčí rada má odměny dvakrát za rok - červen a
>>>listopad. Mám je přihlásit už v lednu a pak každý
>>>měsíc
>>>poslat přehled s nulou vyjma června a listopadu. Nebo
>>>v
>>>červnu přihlísit poslat přehled a na konči června zas
>>>odhlásit ( taktéž listopad)?
>>>Díky za odpověď.
>> ZP m usíte nahlašovat ten měsíc, z kterého bude
>>odvod, pak výstup a opět znova přihlásit a
>>odhlásit,pokud
>>bude mít vyměř.základ, z kterého je odvod.
Nám na školení řekli, že je přihlásíme v lednu a budeme odvádět ZP z minimální výše té zdravotní pojišťovně kterou si vyberou. Máme v předstvenstvu cizince. V červnu a listopadu odvedeme z odměny jinak z minimální mzdy. SP se neplatí u představenstava a dozorčí rady.
SP - 0
ZP:
zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné ZP
§ 3/1) Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob podle zákona o daních z příjmů a nejsou od této daně osvobozeny a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním. Zúčtovaným příjmem se pro účely věty první rozumí plnění, které bylo v peněžní nebo nepeněžní formě nebo formou výhody poskytnuto zaměstnavatelem zaměstnanci nebo předáno v jeho prospěch, popřípadě připsáno k jeho dobru anebo spočívá v jiné formě plnění prováděné zaměstnavatelem za zaměstnance.
zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném ZP
§ 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud
a) je zaměstnancem; za zaměstnance se pro účely zdravotního pojištění považuje fyzická osoba, které plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků podle zvláštního právního předpisu 1a) , s výjimkou
1. osoby, která má pouze příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků, které nejsou předmětem daně nebo jsou od daně osvobozeny,
2. žáka nebo studenta, který má pouze příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků za práci z praktického výcviku,
3. osoby činné na základě dohody o provedení práce,
pokrač.
pokrač.
4. osoby, která v pracovním poměru vykonává sjednané práce jen občas a nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele (dále jen "zaměstnanec na nepravidelnou výpomoc") a která v kalendářním měsíci nedosáhla příjmu ve výši částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění podle zvláštních právních předpisů (dále jen "započitatelný příjem"),
5. člena družstva, který není v pracovněprávním vztahu k družstvu, ale vykonává pro družstvo práci, za kterou je jím odměňován, a který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu,
6. osoby činné na základě dohody o pracovní činnosti, která v kalendářním měsíci nedosáhla započitatelného příjmu,
7. dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu
Nebyla jsem bohužel na semináři k ZP, ale Milka mi nasadila brouka do hlavy, jelikož dochází k zásadní změně ve vymezení pojmu zaměstnanec a mezi zaměstnance se dostávají i členové statutárních orgánů, téměř mám zato, že je přihlásím vznikem účasti a pokud by nedoložili, že jsou osobou, za kterou je plátcem pojistného stát či potvrzením zaměstnavatele, že v HPP je odváděno ZP alespoň z MM atd.,odváděla bych také z minima. Pokud doloží, pak bych je odhlásila a znovu přihlásila dnem účasti (nová odměna).
>>pokrač.
>>4. osoby, která v pracovním poměru vykonává sjednané
>>práce jen občas a nepravidelně podle potřeb
>>zaměstnavatele (dále jen "zaměstnanec na nepravidelnou
>>výpomoc")
>>a která v kalendářním měsíci nedosáhla příjmu ve výši
>>částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na
>>nemocenském pojištění podle zvláštních právních
>>předpisů (dále jen "započitatelný příjem"),
>>5. člena družstva, který není v pracovněprávním
>>vztahu
>>k družstvu, ale vykonává pro družstvo práci, za
>>kterou
>>je jím odměňován, a který v kalendářním měsíci
>>nedosáhl započitatelného příjmu,
>>6. osoby činné na základě dohody o pracovní činnosti,
>>která v kalendářním měsíci nedosáhla započitatelného
>>příjmu,
>>7. dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který
>>v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu
>Nebyla jsem bohužel na semináři k ZP, ale Milka mi
>nasadila brouka do hlavy, jelikož dochází k zásadní změně
>ve vymezení pojmu zaměstnanec a mezi zaměstnance se
>dostávají i členové statutárních orgánů, téměř mám zato,
>že je přihlásím vznikem účasti a pokud by nedoložili,
>že jsou osobou, za kterou je plátcem pojistného stát
>či potvrzením zaměstnavatele, že v HPP je odváděno ZP
>alespoň z MM atd.,odváděla bych také z minima. Pokud
>doloží, pak bych je odhlásila a znovu přihlásila dnem
>účasti (nová odměna).
MVZ se neplatí i pro další osoby dle §3/8 592/1992 Sb., např. OSVČ, která odvádí zálohy alespoň z MVZ.
Hezký večer!
OSVČ nemá žádnou souvislost s příjmy členů statutárního orgánu. Dle § 3a) odst. 1 zákona 592/1992 je VZ 50% příjmů z podnikání a jiné SVČ, tzn. příjmů podle § 7 odst. 1 odst. 2 ZDP. Příjem členů statutárních orgánů je příjmem dle § 6 odst. 1 písm.c) ZDP. Osoba s příjmy ze ZČ nemůže být tedy zahrnuta pro účely zdravotního pojitění do kategorie OSVČ.
A navíc otázka zněla - přihlásit/odhlásit statutára nebo přihlásit a polkud nedoloží, že je osobou, za kterou je plátcem pojistného stát, tedy srážet z mimina.
nebudu u nich srážet z mimina :), § 3/ 8d) je jasný, také jsem v 1. odpovědi psala, pokud nedoloží z MM a t d ., co píšete vy, je jasné. Já jsem pak reagovala spíše OT,jelikož jsem četla dokonce i v odborném tisku, že příjmy statutárů se považují (myslím že tam byl uvedený datum od 1.10.2004) za příjmy OSVČ, tudíž odvod ZP alespoň z minima, připouštím, že výše uvedená diskuze není k tomuto tématu, takže se vracím. Pokud statutář prokáže odvod z MM jako OSVČ, pak ne z minima, to je stále jasné, ale pokud n i c neprokáže, pak jak psala MIlka - bude stále přihlášený jako Z-ec a bude se mu srážet z MM nebo přihlásit jak psal první tazatel při odměně v měsíci a odhlásit a přihlásit opět při výplatě odměny? Já se přikláním k Milčině verzi, přihlásím a pokud neprokáže, odvádím z MM, jelikož od 1.1.08 šechny osoby, které mají příjem dle § 6 ZDP, patří do okruhu zaměstnanců bez ohledu na to, zda jsou či nejsou účastny nemocenského pojištění. Co vy na to, Pavle ? Já tedy na semináři k ZP nebyla, jen usuzuji z toho, co jsem vyčetla v zákoně, na který jste mne navedl :)
Popírám, že jsem Vás k něčemu naváděl !! :-))
Jinak souhlasím s Milkou. K 1.1.2008 přihlásit, odhlásit jen v případě smrti nebo jiné varianty skončení funkce. Domnívám se, že když je statutár ve funkci, tak se odhlásit nemůže. Důvod - úspora zdravotní daně - v mém výtisku předpisu není.
Dám jeden příklad, který jsem před chvilkou navěsil na jiný web, kde bylo v otázce 2 500 Kč/rok:
"Superhrubá mzda 2 500 + 9%= 2 725
Zaokrouhlení § 38h/2 ZDP 2 800
Daň 15% 2 800*15%= 420
Zdravotní zaměstnance 2 500*4,5%= 113
K výplatě 2 500-420-113= 1 967
Zdravotní zaměstnavatele 2 500*9%= 225
Tato optimistická varianta ale platí pouze za předpokladu, že se nemusí odvádět minimální zdravotní pojištění, tj. pokud se splní § 3/8 zákona č. 592/1992 Sb.
Z § 5 písm a) 48/1997 Sb. ve znění pro rok 2008 však někteří vykladači dovozují, že minimální zdravotní pojištění se platí i v měsících, va kterých není příjem. Pokud tedy zaměstnanec-statutár nesplní § 3/8 zákona č. 592/1992 Sb., bude muset každý měsíc odvádět podle § 3/10 zákona č. 592/1992 Sb. 13,5% z 8 000 Kč tj. měsíčně 1 080 Kč, ročně 12 960 Kč. Kdyby byl tento výklad správný ................."
Hezký večer!
emocenského pojištění. Co vy na to, Pavle ?
>>Já
>>tedy na semináři k ZP nebyla, jen usuzuji z toho, co
>>jsem vyčetla v zákoně, na který jste mne navedl :)
>
>Popírám, že jsem Vás k něčemu naváděl !! :-))
>
>Jinak souhlasím s Milkou. K 1.1.2008 přihlásit,
>odhlásit jen v případě smrti nebo jiné varianty skončení
>funkce. Domnívám se, že když je statutár ve funkci, tak
>se odhlásit nemůže. Důvod - úspora zdravotní daně - v
>mém výtisku předpisu není.
>
>Dám jeden příklad, který jsem před chvilkou navěsil na
>jiný web, kde bylo v otázce 2 500 Kč/rok:
>
>"Superhrubá mzda 2 500 + 9%= 2 725
> Zaokrouhlení § 38h/2 ZDP 2 800
> Daň 15% 2 800*15%= 420
> Zdravotní zaměstnance 2 500*4,5%= 113
> K výplatě 2 500-420-113= 1 967
> Zdravotní zaměstnavatele 2 500*9%= 225
>
>Tato optimistická varianta ale platí pouze za
>předpokladu, že se nemusí odvádět minimální zdravotní
>pojištění, tj. pokud se splní § 3/8 zákona č. 592/1992 Sb.
>
>Z § 5 písm a) 48/1997 Sb. ve znění pro rok 2008 však
>někteří vykladači dovozují, že minimální zdravotní
>pojištění se platí i v měsících, va kterých není příjem.
>Pokud tedy zaměstnanec-statutár nesplní § 3/8 zákona č.
>592/1992 Sb., bude muset každý měsíc odvádět podle §
>3/10 zákona č. 592/1992 Sb. 13,5% z 8 000 Kč tj.
>měsíčně 1 080 Kč, ročně 12 960 Kč. Kdyby byl tento výklad
>správný ................."
>
>Hezký večer!
Koukám, že se Milka ztratila :) Milko, kdo byl lektorem na semináři, kde řekl statutáry přihlásit ? Kolegyně byla minulý týden v Praze, JUDr. Trnková, která sdělila, že si máme nechat napsat od statutárů prohlášení,že nebudou mít příjem z této činnosti, přihlásit až kdyby příjem měli. Tak nevím :( Přitom jsem měla pocit,že ke změně došlo právě proto,aby odváděli z odměn a když není vyplácená,pak ať platí z minima. Takže asi ne. Milko,kde jste ??
Jinak, Pavle, souhlas s vaším výpočtem
Běto, Milka Vám odpověděla, ale založila nové vlákno a tak ji moderátor smazal. Asi si udělal dobře.
Tvrdila, že přednášela Trnková, která říkala přihlásit statutára a při jeho prohlášení, že nebude nic pobírat, tak neodvádět z MM. Mě se to zdá dost extenzivní výklad novely, který možná dozná změny.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.