Re: matka po 3rodič.dovol. a nemocenská
do 3 let jste byla na rodičovské dovolené - protože jste den po 3. narozeninách nemohla do práce nastoupit z důvodu nemoci - doložila jste řádně neschopenku, tak Vám bude zaměstnavatel (pokud je to malá organizace, tak přes OSSZ) vyplácet nemocenské dávky -pravděpodobně budete až do zač. pobírání PPM na neschopence, potom předáte ukončení prac. neschopnosti a doložíte žádost o pobírání PPM (půjdete na mateřskou dovolenou) - pracovní poměr bude nadále trvat
i při pobírání nemocenské můžete pobírat rodičovský příspěvek - rodičovský příspěvek náleží, pokud celodenně řádně pečujete o dítě (tj. u Vás - nedáváte dítě do školky na více než 4 hod./den)
až půjdete na mateřskou dovolenou a začnete pobírat PPM, potom přestanete (pokud byste měla nárok ještě pobírat) rodičovský příspěvek - tuto skutečnost budete muset nahlásit na kontaktním místě (odkud pobíráte rodič. přísp.)
>>Dobrý den, byla jsem doma na rodičáku do 3 let
>>dítěte,
>>21.11.07 jsem měla nastoupit do zaměstnání, 21.11.07
>>jsem zaměstnavatele předložila neschopenku od
>>21.11.07
>>(jsem těhotná a mám rizikové těhotenství).
>>zaměsnavatel tvrdí, že nemůžu pobíra rodičovský
>>příspěvek od
>>státu a zároveň nemocesnkou od zaměstnavatele. je to
>>pravda ? požádala jsem o čerpání rodičáku do 4 let
>>dítěte,
>>jsem doma a zároveň mám nemocenskou. ale
>>zaměstnavatel
>>mi ji nechce platit.
>
>do 3 let jste byla na rodičovské dovolené - protože
>jste den po 3. narozeninách nemohla do práce nastoupit z
>důvodu nemoci - doložila jste řádně neschopenku, tak
>Vám bude zaměstnavatel (pokud je to malá organizace,
>tak přes OSSZ) vyplácet nemocenské dávky -pravděpodobně
>budete až do zač. pobírání PPM na neschopence, potom
>předáte ukončení prac. neschopnosti a doložíte žádost o
>pobírání PPM (půjdete na mateřskou dovolenou) -
>pracovní poměr bude nadále trvat
>i při pobírání nemocenské můžete pobírat rodičovský
>příspěvek - rodičovský příspěvek náleží, pokud celodenně
>řádně pečujete o dítě (tj. u Vás - nedáváte dítě do
>školky na více než 4 hod./den)
>až půjdete na mateřskou dovolenou a začnete pobírat
>PPM, potom přestanete (pokud byste měla nárok ještě
>pobírat) rodičovský příspěvek - tuto skutečnost budete
>muset nahlásit na kontaktním místě (odkud pobíráte rodič.
>přísp.)děkuji moc, zaměstnavatel - velká organizace mi právě tvrdí, že na neschopenku nemámnárok, když jsem na rodičáku ?tak mám, je to pravda? prý jsem měla nastoupit alespon jeden den do práce, to jsem neudělala, tak nemám nárok na nemocenskou
ale to je nesmysl - to by mě zajímalo, podle čeho usuzuje, že musíte odpracovat alespoň den - v zákonech nic takového není pokud nejste schopna do práce nastoupit, tak nemusíte odpracovat ani hodinu (co kdybyste byla hospitalizovaná v nemocnici?)- neschopenku jste doložila, tak máte nárok na nemoc. dávky
bude i možná pro mzdovou účetní oříšek výpočet neschopenky - to musí jít do posl. 12 kal. měsíců, pokud tam nemáte žádný příjem (vym. zákl. pro soc. poj.), který by šel dělit odprac. dny, tak musí jít vždy o další 3 kal. měs. zpět, až najde VZ pro SP a k tomu odprac. dny (může se jednat i o čerpanou dovolenou apod.)
Aby bylo ale úplně jasno, zeptám se ještě na jednu věc. Píšete, že jste požádala o čerpání rodičáku do 4 let. Co tím myslíte? O čerpání rodičovského příspěvku do 4 let se nyní ještě nežádá, až od nového roku. Doufám, že tím nemyslíte, že jste požádala zaměstnavatele o neplacené volno do 4 let dítěte. Pokud ano a on Vám to povolil, pak byste opravdu neměla nárok na nemocenské dávky, protože ty nenáleží v době neplaceného volna.
Pokud to ale špatně chápu a o neplacené volno jste nepožádala, chtěla jste 21. nastoupit do práce a od téhož dne jste onemocněla, pak je to tak, jak píše xy.
Paní Jiřko, máte pravdu v tom, že jsme si s paní měly ujasnit pojmy.
Já jsem dotaz pochopila tak, že paní měla po rodičovské dovolené nastoupit do zaměstnání, ale v tom jí zabránilo rizikové těhotenství, takže jsem v tomto duchu odpovídala.
Takže jen doplnění pro p. anonym:
Dost se chybuje v tom, že zaměstnankyně žádají zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené po 3 letech dítěte, ale to je právní nesmysl. § 196 ZP jasně uvádí, že rodičovskou dovolenou je možné poskytnout nejvýše do 3 let dítěte. Pokud zaměstnankyně chce dále pečovat o dítě a zaměstnavatel jí to umožní, musí si zažádat u zaměstnavatele o neplacené volno. Zaměstnavatel může, ale nemusí její žádosti vyhovět. Pokud povolí (musí být žádost sepsána písemně od kdy - do kdy, aby bylo jasné, zda v té době příp. náleží nebo nenáleží nem. dávky), potom žena pobírající rodič. příspěvek neplatí z tohoto neplac. volna ZP - je za ni plátce ZP stát.
Pobírání rodičovského příspěvku s tím nemá co společného (jenom to, že je za ni plátce stát). Může pobírat nemocenské dávky a pokud splňuje podmínku celodenní řádné péče o dítě - pobírá i rodič. příspěvek.
Věřím, že se se zaměstnavatelem domluvíte.
Přesně tak. Chtěla jsem si to ujasnit, protože maminky řeknou "rodičák" a jedna tím myslí rodičovskou dovolenou do 3 let, další tím nazývá rodičovský příspěvek a další si pod rodičákem mylně představuje ten 4. rok volna. A další řekne "jsem na rodičáku" a představuje si pod tím všechno dohromady. Takže tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.