Re: Okamžité zrušení PP zaměstnancem.
Ale já jsem minule položila na závěr pár otázek - za jaký měsíc ta dlužná mzda má být, zda je výplatní termín sjednán v pracovní smlouvě nebo pouze určen zaměstnavatelem a který den byl firmě doručen dopis o zrušení. To je důležité k určení oprávněnosti okamžitého zrušení zaměstnancem, pokud mzdu nebo její část nedostane. Ale jak to tady čtu, pokud dobře rozumím, ona výplatu dostala, akorát že Vy nemáte žádný doklad o jejím vyplacení? Takže tu zaměstnavatelku podvedla a chce ji okrást? Rozumím tomu dobře? Dostala ty peníze?
já nerozumím tomu, jak můžete vydat peníze, aniž byste si jejich předání nenechali podepsat
předávám peníze, mám výplatní listinu (sáček), který nechám podepsat - přece nevydáte zaměstnanci peníze někde a na druhý konec firmy tento zaměstnanec nejde podepisovat, že peníze převzal
pokud tomu tak je, tak se divím, že toto řešíte jako první případ - asi jsem moc nedůvěřivá
jak chcete zdokladovat, že peníze zaměstnanec převzal?
Ano. Jde o jasný podvod - tedy spíše o pomstu za to, že zaměstavatelka odmítla zaměstnankyni "papírově" snížit mzdu, aby tato dosáhla na příspěvek na bydlení. Ale byl jsem dnes u právníka. Ten tvrdí, že dle zákona není podpisu zaměstnance na výplatnici potřeba. A že pokud zaměstnavatelka řádně odvedla SP a ZP, případně zálohu na daň, bude toto u soudu důkazem o vyplacení mzdy. (Pokud se tedy zaměstnankyně bude chtít soudit.) Dále poradil, aby zrušení pracovního poměru podle § 56 bylo považováno za návrh na ukončení dohodou a toto přijato.
Tak to snad přeci jenom skončí dobře. Děkuji za zájem.
--------------------------------------------
Tím chcete říci, že když zaměstnavatel odvede řádně SP, ZP, daň a bude vydávat zaměstnancům mzdu "na ruku" a nenechá si převzetí mzdy od zaměstnanců podepsat, že je to právně v pořádku? Jak chce doložit, že mzdu opravdu předal a zaměstnanec ji převzal?
Proboha, co je to za zákony ? Já nevěřím tomu, že výklad, který jste obdržel, že je správný. To je obdobné, jako kdyby mi na poště tvrdili, že jsem (bez podpisu) převzala nějaký důležitý dokument (dopis, peníze).
Ano je to tak, jak píše xy. Jak to popisujete,to by zaměstnavateli stačilo odvést SP,ZP a daň, nevyplatit zaměstnanci mzdu a byl by z obliga a mohl by beztrestně tvrdit, že mzdu vyplatil? Určitě není případ popsán přesně, protože by jinak právník asi radil něco jiného. Třeba můžete prokázat vyplacení mzdy pomocí nějakého svědka, pokud ne, tak bych klidný rozhodně nebyl.
Tohle bude evidentně otázka konkrétního dokazování a svědeckých výpovědí, na tom se tady shodneme. Pokud podepsání a výdej peněz neprobíhá současně, tak je to opravdu nepochopitelné.
A i ta druhá část je nesmyslná: žádná dohoda. Pracovní poměr trvá.
Tou dohodou měl právník na mysli pravděpodobně využití § 70 odst.2:
(2) Rozvázal-li zaměstnanec pracovní poměr neplatně, avšak zaměstnavatel netrvá na tom, aby zaměstnanec u něho dále pracoval, platí, pokud se se zaměstnancem nedohodne jinak, že jeho pracovní poměr skončil dohodou,
a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní doby,
b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě nebo ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto zrušením skončit.
(právník si je zřejmě jist, že jde ze strany zaměstnankyně o neplatnou výpověď)
.
Tohle bude evidentně otázka konkrétního dokazování a
svědeckých výpovědí, na tom se tady shodneme. Pokud
podepsání a výdej peněz neprobíhá současně, tak je to
opravdu nepochopitelné.
A i ta druhá část je nesmyslná: žádná dohoda.
Pracovní poměr trvá.
Tou dohodou měl právník na mysli pravděpodobně
využití § 70 odst.2:
(2) Rozvázal-li zaměstnanec pracovní poměr neplatně,
avšak zaměstnavatel netrvá na tom, aby zaměstnanec u
něho dále pracoval, platí, pokud se se zaměstnancem
nedohodne jinak, že jeho pracovní poměr skončil dohodou,
a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní
doby,
b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě nebo
ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto
zrušením skončit.
(právník si je zřejmě jist, že jde ze strany
zaměstnankyně o neplatnou výpověď)
Už proto, že je to tak zašmotrchané, byla bych opatrná. Nebyla bych si jistá tím, že zaměstnankyně, když dovede sebrat výplatu a pak tvrdit, že ji nedostala, nebude chtít další neoprávněný finanční prospěch. Dle ZP, pokud nesouhlasíte s okamžitým ukončenám PP musíte zaměstnance zažalovat pro neplatnost výpovědi do 2 měsíců od jejího obdržení. Jak budete prokazovat, že výplatu skutečně dostala Vám nezávidím. Jedině svědecky!
Pokud se dohodnete na ukončení PP, jedině výhra.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.