Vlákno názorů k dotazu Práce mezi svátky, pokud nejedou spoje. od xy - Re: Práce mezi svátky, pokud nejedou spo ------------------------------------to záleží...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2007 7:09

xy (neregistrovaný)

Re: Práce mezi svátky, pokud nejedou spo
    ------------------------------------
    to záleží na domluvě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem - zaměstnanec může zažádat o dovolenou, náhradní volno (pokud má), neplacené volno - vždy záleží na rozhodnutí zaměstnavatele, zda povolí příslušné volno
    to, že nejede žádná doprava, to není omluva - směnujících zaměstnanců se také nikdo neptá jak se dostávají na odpolední, noční směny - příp. o víkendech

• 30. 11. 2007 7:15

p. (neregistrovaný)

A co je zaměstnavateli po tom, jak vy se dopravujete do práce ? Vy se taky nestaráte o to, jak se dostane domů on. Vykonávat práci osobně je vaše povinnost dle zákoníku práce, takže on má právo po vás práci chtít. Jinak práva a také povinnosti zaměstnanců i zaměstnavatelů už opravdu hodně let upravuje zákoník práce. Je normálně na internetu, takže můžete si ho prostudovat. Nyní je platný zákoník práce č. 262/2006 Sb.

• 30. 11. 2007 12:02

xxl (neregistrovaný)

to: p.
    hudry, hudry, bububu.
    I rozsudky smrti jsou oznamovány zdvořile.

• 30. 11. 2007 12:37

Vanda (neregistrovaný)

No jako v klidu, mě se to přímo netýká. Já chodím pěšky. Jde o mé kolegyně, které se skoro z toho zhroutily. Podle mě by se na to dala uplatnit třeba překážka v práci apod nebo důležitý osobní důvod ne?

• 30. 11. 2007 12:55

p. (neregistrovaný)

Tak jsem se původně za tu příkrost chtěla omluvit, ale po přečtení tohoto posledního příspěvku mě ani nenapadne. To opravdu myslíte vážně, že tíhu dopravy do zaměstnání by měl nést zaměstnavatel ????? To už je snad opravdu trochu moc !!! Zkuste si představit sebe jako soukromníka, který má např. 5 zaměstnanců a těm bude platit směnu, kterou neodpracují, protože jim nic nejede. !! I NV č. 590/2006 Sb. v odstavci 3 říká:
    Pracovní volno BEZ NÁHRADY mzdy se poskytne na nezbytně nutnou dobu pro NEPŘEDVÍDANÉ přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, nemohl-li zaměstnanec dosáhnout včas místa pracoviště jiným přiměřeným způsobem. A když můžete jít pěšky vy, myslím, že mohou i ony. Ale myslím, že jim určitě někdo poradí aby šly marodit.

• 30. 11. 2007 12:56

anonymous (neregistrovaný)

Bohužel ne. Je to sice nepříjemné, ale nic se s tím nedá dělat.

• 30. 11. 2007 13:07

Renata (neregistrovaný)

Vlastně by jim vedoucí mohl přikázat dovolenou a nic by s tím taky nemohly dělat. A nebo se třeba budou muset nechat do té práce někým odvézt...

• 2. 12. 2007 16:56

Vanda (neregistrovaný)

Takže nejdřív paní p.. To že já chodím pěšky má hlavně ten důvod, že bydlím v místě zaměstnání. Některé mé kolegyně to štěstí nemají. Nepracuji v malé firmě a většina z nás je ochotna dělat víc přesčasů než kolik nám může zaměstnavatel nařídit. Jde jen to ten čas mezi svátky. Nemyslím, že by to však byl důvod pro tak nepřiměřenou reakci. Nejdřív se ptám a pak se rozčiluji. Většinou se všechno dát nějak vyřešit dohodou. Rozhodně jsem si nemyslela, že by měl zaměstnavatel nahradit mzdu za to, že se nemají jak dostat do práce, ale spíš vyjít vstříc. Ony budou jistě ochotny ten čas napracovat nebo si vzít dovolenou. Zkuste si představit sebe v jejich situaci. Nemáte nikoho, kdo by vás do práce odvezl, autobus vám nejede. Takže jediná možnost je, třeba nocovat někde na nádraží nebo venku, což v tomto počasí rozhodně není ideální a hlavně je to zbytečné. Šlo mi jen o to, zda se mají jak bránit. Bohužel ne.

Za ostatní reakce ostatních zúčastněných děkuji.

• 2. 12. 2007 20:51

Jiřka (neregistrovaný)

Tak určitě se dá všechno vyřešit dohodou a myslím, že pokud je tam nebude zrovna v ty dny potřebovat, tak se určitě domluví. Ale zkuste si představit i Vy, že má třeba zakázku, kterou je potřeba udělat.

• 2. 12. 2007 21:25

p. (neregistrovaný)

Pro paní V. - možná moje reakce byla opravdu nepřiměřená, ale už mě dopaluje, jak si někteří zaměstnanci pletou zaměstnavatele s charitou. Pokud to není tak, jak psala p. Jiřka - že zaměstnavatel má např. zakázku, tak si mohly naplánovat dovolenou anebo opravdu zkusit dohodnout náhradní volno apod. Účetní se také nikdo neptá, jak se dostane do práce a dovolenou si taky nemůže brát např. v době výplat. To by se vašim kamarádkám taky jistě nelíbilo. Nehledě na to, že nevěřim tomu, že některá z nich nevlastní auto, takže by se mohly domluvit a odvozu a úhradě, (tak to děláme my, také totiž nemáme spojení). Mě totiž strašně vadí to "zda se mají jak bránit". Proti čemu ? To si teda musí stěžovat tam, kde zajišťují dopravu - obec, autobusy, dráha, ale "bránit se " před zaměstnavatelem ??!!! Sama jste psala, že všechno jde dohodnout, takže proč napřed nezkusily si vyřídit tu dovolenou, nebo náhradní volno ? Ale i tak se omlouvám, příště na takové "dotazy" nebudu raději reagovat.

• 2. 12. 2007 23:01

Vanda (neregistrovaný)

To je vaše věc na co budete reagovat. Myslím, že si to berete moc osobně. Předčím se bránit? Když se ten zaměstnavatel nechce dohodnout a chce dělat naschvály, neboť si myslí, že je mistr světa. My samozřejmě jeho problém se zakázkou chápem, ostatně je to i náš problém, ale stačí říct slušně, kolik by potřeboval přesčasů na osobu atp. Nebo že mezi svátky bude dávat jen pracovní volno, které si naděláme a né nutit lidi, aby mu jeli na silvestra do práce a ať si to pořeší sami. Já už zas mám dost arogance a neschopnosti komunikovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).