Vlákno názorů k dotazu Změna zákona od sybera - Re: Změna zákona část zákona 261/2007 Sb. o stabilizaci...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2007 8:11

sybera (neregistrovaný)

Re: Změna zákona
    část zákona 261/2007 Sb. o stabilizaci veřejných rozpočtů-část devatenáctá změna zákona o nem. poj.
    na konci §7 se doplňuje věta "Za den vstupu do zaměsnání se u zaměstnanců považuje též den před vstupem do zaměstnání, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se plat nebo mzda nekrátí".Toto je kus zákona, který jsem dostala v úterý na školení.Ale celý zákon jsem ještě nikde nenašla.Takže s tou dovolenou máte pravdu.

• 30. 11. 2007 8:47

ooo (neregistrovaný)

No já nějak nechápu, o co tady jde. Většinou tady každý bojuje za to, že když zaměstnanec odpracuje všechny směny v měsíci tak i pojem bezprostředně - zahrnuje sobotu i neděli a dovolenou za ten měsíc chcete poskytnout a tady uzavíráte prac. poměry až 2.1. jen proto, aby za leden nevznikl nárok na dovolenou ? Toto ustanovení tomu má právě zabránit. Aspoň tak nám to bylo vysvětleno na školení. Tak nevím. Mně připadá nejjednodušší uzavírat prac. poměry od 1. v měsíci.

• 30. 11. 2007 11:20

Hankak (neregistrovaný)

Já si myslím, že je to hlavně kvůli sociálnímu pojištění. když jsem přihlásila zaměstnance 1.1. byl problém, protože nastoupil yž 2.1. Dohady se socíálkou byly nekonečné, dokonce měl zaměstnanec, který soukromě podniká zaplatil sociální pojištění jako soukromník za leden, jen proto,že byl přihlášen až 2.1.

• 30. 11. 2007 11:58

xxl (neregistrovaný)

Termín druhého - je to tak, jak říká p. sybera - SZ to nechce připustit. Pokud jde o zákon 261/2007 Sb - přejděte na Sagit, tam při pravém okraji jsou tabulky pro vyvolání Sbírky i Fin.zpravodaje. Jen se moc divím jedné věci: Tady nahoře v liště je záložka ZÁKONY. Dají se tu najít všechny možné zákony, zpravidla obsahují i změny, jenom zákon o nemocenském pojištění není opraven. V obsahu bývá tučně vyznačený úsek, kde je změna. V tomto zákoně změna v § 7, 15, 18 atd. nejsou vúbec zachyceny.

• 30. 11. 2007 11:30

Laďa (neregistrovaný)

Protože se změna týká zákona o nem. pojištění, znamená to, že se svátek za 1. den v měsíci považuje za den vstupu a tedy nemocensky pojištěný den. Podle mého názoru se to týká pouze nemocenského pojištění a nelze považovat tento den nástupu i pro účely nároku na D podle ZP v případě, že ve Smlouvě uvedete vznik pracovního poměru až od druhého dne v měsíci.

• 30. 11. 2007 13:55

xy (neregistrovaný)

>

>
    >Protože se změna týká zákona o nem. pojištění, znamená
    >to, že se svátek za 1. den v měsíci považuje za den
    >vstupu a tedy nemocensky pojištěný den. Podle mého
    >názoru se to týká pouze nemocenského pojištění a nelze
    >považovat tento den nástupu i pro účely nároku na D
    >podle ZP v případě, že ve Smlouvě uvedete vznik pracovního
    >poměru až od druhého dne v měsíci.
    -----------------------------------------------
    já ještě nemám zákony nastudované, ale domnívám se, že pokud bude prac.smlouva uzavřena od 1.1. 2008 a od 2.1.2008 donese zaměstnanec neschopenku, potom budou náležet nemocenské dávky od tohoto změstnavatele , protože za 1.1. má zaplac. svátek (tady bude opravdu záležet na tom, zda bude zaměstnanec"držet v ruce" podepsanou smlouvu , protože pokud se dohodli na tom, že ji sepíší 2.1. a datum antidatují, potom se asi těžko zaměstnanec domůže nějakého práva) pokud neantidatují, potom by v tomto případě PN platil v ochr. lhůtě minulý zaměstnavatel
    pokud by byl oboustranný zájem, mohl by zaměstnanec uzavřít tento PP až po ukončené nemoci
    pokud tedy bude mít PP např. na dobu neurčitou (od 1.1.2008) a odpracuje v roce 2008 více než 60 PD (nebude nemocný více než 100 PD),tak bych mu přiznala celoroční nárok na dovolenou
    pokud ale bude mít sepsanou prac. smlouvu až od 2.1. 2008 (opravdu nastoupí), tak už bych (za všech splněných podmínek) dala jen nárok na 11/12 (pokud nedoloží, že do 1.1. měl jiného zaměstnavatele)

• 30. 11. 2007 15:24

xy (neregistrovaný)

omlouvám se, já jsem nepřečetla pozorně všechny odpovědi - s tou dovolenou asi nebudu mít pravdu (doufám, že stačím všechny změny zákonů, které se dotýkají mezd do začátku platnosti přečíst, a hlavně pochopit - nějak mě to zmáhá)
    přeji všem hezký víkend

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).