Re: Prodej obch. podílu x vypořádací pod
*** Obecně bývá výhodnější vypořádací podíl než prodej, když prodej není osvobozen.
Ano, pro 15% srážkovou daň se snižuje o nabývací cenu podílu. V případě prodeje (neosvobozeného) příjem z prodeje se zdaňuje pod §10. Výdajem zase nabývací cena dle §24/7. Tenhle příjem (rozdíl) ale vstupuje do celkového DP a pak záleží v jaké sazbě se jako FO ocitnete. ***
Děkuji paní BDM. Ještě mě napadla ta třetí varianta, co si o tom myslíte?
Šlo by udělat, že by si zůstavší společník odkoupil od toho vystupujícího podíl v nominální hodnotě (tudíž by nic nedanil) ale s tím, že tomu vystupujícímu společnost vyplatí náležící podíl na zisku?
Ono jde totiž o to, že firma bude mít letos velký zisk a prodávat obchodní podíl jakoby i s tím ziskem se nevyplatí, protože by se dostal do vysoké sazby daně. Je lepší ho zdanit těmi 15%.
A zase nevím jak je u vypořádací podílu nutné, aby si tento podíl od společnosti zůstavší společník odkoupil, protože pak by bylo toto zase nevýhodné pro něj, odkoupit si podíl za 352 tisíc a pak si ho rozdělit jako zisk a zdanit zase 15%.
Já už jsem v tom celkem zamotaná, tak by mi pomohl názor "zvenku" co je nejvýhodnější pro všechny strany ;-)
*** Já teď nevím, co myslíte tou "nominální hodnotou podílu" (?). Pokud budeme u prodeje (mezi dvěmi FO), pak cena toho prodeje je smluvní a dá se tudíž dohdnout tak, že by odcházející společník měl ke zdanění nulu (nebo částku, kterou unese). Jde o to, jestli by mu to stačilo :-). Pokud půjde o vypořádací podíl a uvolněný podíl přejde na společnost, pak ta stejně musí do šesti měsíců rozhodnout, jak s ním naloží. ***
Omlouvám se, nominální hodnotou podílu jsem myslela jeho výši vkladu.
No nula by mu asi opravdu nestačila. Domluvili jsme se, že dostane zpět svůj vklad do společnosti + podíl na zisku ke dni ukončení účasti v s.r.o. (podle výše jeho obchodního podílu).
A teď mi jde jen o to, co je nejjednodušší cesta. Samozřejmě pokud by podíl vlastnil více než 5 let, tak bych to neřešila, nic nedaní, ale vzhledem k tomu, že bychom od něj (my 2 zbývající společníci) odkupovali i "podíl na zisku" (který je ve vlastním kapitálu) dostal by se zbytečně do vysoké sazby daně, když se přeci normálně vyplacený zisk daní jen 15%.
*** :-) Koukám, že Vy jste stejná Petra jako výše u účtování o vypořádacím podílu. Nechcete to nějak sjednotit na jednu hromádku a pak konkrétně říct, oč vlastně jde? Jestli o účtování o vypořádacím podílu nebo o rozhodnutí o odchodu společníka ze společnosti (?) ***
Jsem stejná Petra. Já nahoře spíš zase řeším jak by se situace řešila v případě vypořádacího podílu, což se tady dole ukazuje jako nejvýhodnější varianta :-)
Já se to pokusím tady na novém řádku shrnout. Děkuji, že se mi věnujete, já jsem v tom už úplně zamotaná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.