Vlákno názorů k dotazu 2. mateřská dovolená - konec RD od Jiřka - Re: 2. mateřská dovolená - konec RD Pokud Vám...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2007 22:11

Jiřka (neregistrovaný)

Re: 2. mateřská dovolená - konec RD
    Pokud Vám zaměstnavatel to nepl. volno nepovolí a Vy do práce nastoupit nechcete, nezbude Vám, než v dubnu prac. poměr ukončit (dohodnout se na ukončení). Protože skončíte jako těhotná, budete mít půlroční ochrannou lhůtu, v ní stihnete požádat o mateřské dávky (nástup na MD musí být ne dřív a ne později než 6 týdnů před předpokládaným porodem). Mateřské dávky Vám budou placeny na základě toho skončeného zaměstnání (pokud byste nastoupila do jiného prac. poměru, nárok byste měla z toho nového). Protože ale v té době už nebudete zaměstnancem, nárok na dovolenou Vám za rok 2008 nevznikne.

• 6. 12. 2007 13:00

Martina (neregistrovaný)

Děkuju za radu, popravdě jsem ráda, že budu mít nárok na PPM, hlavně taky proto, že si budu moct vybrat délku a výši čerpání RP.
    S tou dovolenou - na RD jsem od půlky října 2005 a budu do půlky dubna 2008. Pak bych teoreticky mohla mít neplacené volno a na MD nastoupit začátkem července. Dovolenou jsme měli 25 dní. Nevím, jestli to počítám správně, ale zdá se mi, že by mi žádná dovolená po tom krácení nezbyla. Nebo ano?

• 6. 12. 2007 22:27

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud tedy Váš pracovní poměr v dubnu neskončí, ale bude pokračovat a zaměstnavatel Vám neplacené volno povolí a Vy pak nastoupíte na mateřskou, pak ten celoroční nárok bude krácen tak, jak jsem psala: sečtou se všechny PRACOVNÍ dny, které jste zameškala v roce 2008 při rodičovské dovolené a při neplaceném volnu, tj. pracovní dny od 1.1. do nástupu na mateřskou. K nim se připočtou svátky, které v té době byly v pracovních dnech. Získáte nějakou sumu dní. Za prvních takto spočítaných dnů bude těch 25 dnů pokráceno o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny. Např. na mateřskou budete nastupovat 15.7. Sečtete pracovní dny a svátky v pracovních dnech od 1.1. do 14.7. Vyjde Vám třeba 130 dnů. Tzn. že by se krátilo o 2/12 (za 100 o 1/12, za 21 o 1/12 a dalších 21 dnů už tam není). 2/12 z 25 = 4,5 dne. K vyčerpání by Vám po skončení mateřské zbylo 20,5 dne. Kdyby Vám vyšlo třeba 142 dnů, krátilo by se o 3/12 (100 + 21 + 21 = 142).
    Toto ale pouze tehdy, pokud zůstanete zaměstnancem. Pokud před mateřskou skončíte, nebudete mít žádný nárok na dovolenou.

• 7. 12. 2007 10:06

Martina (neregistrovaný)

Moc díky za srozumitelné vysvětlení. Já se pokoušela sčítat pracovní dny celé rodičovské dovolené, ne jen za rok 2008. :O)
    Díky moc, mějte se hezky.

• 7. 12. 2007 20:09

Martina (neregistrovaný)

Ještě mě napadlo, do kdy mám požádat o to neplacené volno? Zkusím to, za to nic nedám. Stačí, když požádám od dubna do konce srpna? Měla bych odůvodnění - nemám pro letošní školní rok domluvenou školku.
    A jak hodně dopředu můžu žádat? Nejradši bych požádala už teď, dokud není vidět, že jsem těhu. To jsem ale vypočítavá, že...

• 9. 12. 2007 16:18

Jiřka (neregistrovaný)

O neplacené volno požádáte tak, aby bezprostředně navazovalo na konec rodičovské dovolené a končilo bezprostředně před nástupem na mateřskou. Takže pokud Vám nástup na mateřskou vychází na začátek července, nemůžete žádat o neplacené volno do konce srpna, to by přece byl nesmysl. Prostě jeden Vám skončí neplacené volno a další den nastoupíte na mateřskou. Odůvodnit svoji žádost můžete čím chcete a klidně můžete požádat už teď ( a když od něj získáte písemný souhlas, tak už ho nebude moci vzít zpět) ale zaměstnavatel na to nemusí brát zřetel. Pokud Vám neplacené volno nepovolí a bude trvat na tom, že po rodičovské buď nastoupíte do práce nebo ukončíte prac. poměr, nic nenaděláte. Jedině v případě, že byste sice chtěla nastoupit po skončení rodičovské, ale onemocněla byste a lékař by Vám napsal neschopenku, pak byste tu dobu měla vlastně omluvenou neschopností. Pak byste po skončení rodičovské pobírala nemocenské dávky (a zároveň i rodičovský příspěvek) a nemoc by byla ukončena den přede dnem nástupu na mateřskou a pak byste zase začala pobírat mateřské dávky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).