Re: par 73, odst. 10 - prosím o radu
Já mám 2 FO, sdružení, oba MUSÍ být plátci DPH (sdružení přesáhlo milion), ale pouze jeden přiznává plnění a vše se nakupuje a prodává na něj a druhý podává čtvrtletně nulové přiznání k DPH . HV dělím 50/50 až v přiznání k dani z příjmu kam jim připočtu daňové náklady na zaplacené soc. a zdrav. pojištění každému za sebe (v průběhu roku účtuji ve sdružení nedaňově)
Re: par 73, odst. 10 - prosím o radu
Podle odstavce 10 se postupuje při uplatňování odpočtu daně u plátců, kteří uskutečňují zdanitelná plnění společně na základě smlouvy o sdružení. Odpočet daně obecně uplatňuje vždy určený účastník, který vede daňovou evidenci. Pokud uplatňují nárok i ostatní plátci, kteří jsou účastníky sdružení, jednotlivě, jsou povinni uplatnit daň na výstupu vůči určenému účastníkovi, který přiznává daň na výstupu za sdružení.
Příklad: Společník "A" podává DP k DPH za celé sdružení.
Společník "B" nakoupí stroj, který vloží do podnikání, ale je výhradním vlastníkem tohoto stroje a bude i sám uplatňovat daňový odpis z tohoto stroje. Náklady na provoz stroje ponesou oba účastníci sdružení podle poměrů dle smlouvy o sdružení. Doklad na stroj je uveden na společníka "B". Ten si uplatní sve svém DP k DPH daň na vstupu při pořízení tohoto stroje, ale zároveň uvede tuto daň i na výstupu. Společník "A" pak uvede tuto daň opět na vstupu v DP za celé sdružení. Společník "A" doloží nárok na odpočet kopií doklad a DP k DPH společníka "B".
Tolik můj výklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.