Vlákno názorů k dotazu Příplatek společníka do s.r.o spěchá od bdm - Re: příplatek společníka do s.r.o spěchá *** V §121...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 12. 2007 15:41

bdm (neregistrovaný)

Re: příplatek společníka do s.r.o spěchá
    *** V §121 je "peněžitým", takže podle mě jen tento příplatek je umožněn ***

• 5. 12. 2007 16:37

jj (neregistrovaný)

dle rady daň. poradce jedna OSVČ založila s.r.o a pak v průběhu právě vložila jako příplatek zásoby a majetek do s.r.o., ale činnost neukončila jako SVČ. Nějak se mi to právě nezdá i z pohledu toho, že se zbavila zásob prakticky bez výnosu. Co vi na to, nevím jak to tomu člověku vysvětlit, ba co řekl daň. poradce je pro něj svaté :-(

• 5. 12. 2007 16:42

bdm (neregistrovaný)

*** Možná jen došlo k nedorozumění :-). Opravdu to bylo jako příplatek mimo ZK? Mohl to být normální vklad (zvýšení) do ZK a ten může být i nepeněžní.***

• 5. 12. 2007 16:53

jj (neregistrovaný)

>>>>dobrý den,
    >>>>
    >>>>lze jako příplatek společníka vložit nepenežní vklad?
    >>>>/§121 OzK/
    >>>
    >>>*** V §121 je "peněžitým", takže podle mě jen tento
    >>>příplatek je umožněn ***
    >>
    >>dle rady daň. poradce jedna OSVČ založila s.r.o a pak
    >>v průběhu právě vložila jako příplatek zásoby a
    >>majetek do s.r.o., ale činnost neukončila jako SVČ.
    >>Nějak se
    >>mi to právě nezdá i z pohledu toho, že se zbavila
    >>zásob prakticky bez výnosu. Co vi na to, nevím jak to
    >>tomu
    >>člověku vysvětlit, ba co řekl daň. poradce je pro něj
    >>svaté :-(
    >
    >*** Možná jen došlo k nedorozumění :-). Opravdu to
    >bylo jako příplatek mimo ZK? Mohl to být normální vklad

né jde o příplatek, už jsem si k tomu něco našla, lze i nepeněžně pokud je to dobrovolné a tento byl, tak pak je to v pořádku u s.r.o jen se mi to furt nezdá u té OSVČ, vyhla se zdanění zásob, jdu pátrat dál, ach ju
    >(zvýšení) do ZK a ten může být i nepeněžní.***

• 5. 12. 2007 17:00

bdm (neregistrovaný)

*** Pokud můžete, napište, co jste našla. Zkuste mi nějak vysvětlit, když zákon umožňuje peněžitý příplatek, tak tím myslí i nepeněžní... ***

• 5. 12. 2007 17:39

jj (neregistrovaný)

mám to v PC v práci, tak až zítra.

• 5. 12. 2007 17:47

bdm (neregistrovaný)

*** Díky, počkám :-). Jde o to, že pokud by tahle operace nebyla příplatkem mimo ZK (podle mě není) a nebyla by ani vkladem do ZK, pak by zbýval třeba dar (?) ***

• 5. 12. 2007 18:53

jj (neregistrovaný)

našla jsem něco na netu tak přeposílám je to v globále to co mám v práci
    musím rozdělit na části nevejde se to sem:
    1)
    Příplatky společníků mimo základní kapitál na vytvoření vlastního kapitálu poskytované společníky společnosti podle § 121 obchodního zákoníku se v souladu s českým účetním standardem č. 012 ZMĚNY VLASTNÍHO KAPITÁLU účtují na vrub příslušných účtů aktiv a ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 41 - Základní kapitál a kapitálové fondy vykazovaného v položce A. II. 2. Ostatní kapitálové fondy. Společník účtuje na vrub příslušného podílu (v účtové třídě 0 - Dlouhodobý majetek, dále podle charakteru vkladu na účet 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek, 02 - Dlouhodobý majetek odpisovaný, 03 - Dlouhodobý majetek neodpisovaný, resp. 06 - Dlouhodobý finanční majetek, pokud by se jednalo o peněžní vklad).

• 5. 12. 2007 18:53

jj (neregistrovaný)

>>>>>>>>>dobrý den,
    >>
    >našla jsem něco na netu tak přeposílám je to v globále
    >to co mám v práci
    >musím rozdělit na části nevejde se to sem:
    2)
    >
    Vkladem společníka do společnosti může být např. i pohledávka. Tím získává jako protihodnotu finanční majetek, který obdobně jako u vkladu peněžních prostředků účtuje v účtové třídě 06 - Dlouhodobý finanční majetek. Pokud bude nominální hodnota pohledávky uznána pro ocenění vkladu, bude tento finanční majetek oceněn nominální hodnotou pohledávky. Pořízení finančního majetku není z hlediska zákona o daních z příjmů nákladem na dosažení, zajištění a udržení příjmů, předpokládá se, že je pořizován ze zdaněných prostředků. I ostatní formy vkladů jsou z hlediska ZDP posuzovány obdobně.

Okolnost, že se skutečně jedná o vklad (příspěvek) ze zdaněných prostředků, je poplatník (vkladatel) povinen podle § 31 odst. 9 zákona o správě daní povinen prokázat, pokud jej správce daně v průběhu daňového řízení k tomu vyzve. To představuje jeho zákonnou povinnost; správce daně je oprávněn požadovat, aby daňový subjekt doložil a vysvětlil všechny skutečnosti, které jsou nezbytné k naplnění cílů daňového řízení, tj. stanovení daně ve správné výši.

Vklady do společnosti nejsou rovněž předmětem daně darovací. Podle § 6 zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí je předmětem darovací daně bezúplatné nabytí majetku, a to jinak než smrtí zůstavitele. Případy vkladů jak do základního kapitálu obchodních společností, tak i další vklady (příplatky) nemohou být předmětem ani daně z příjmů, ani daně z majetku, vkladatel se v těchto případech majetku sám nezbavuje, jako protihodnotu vždy získává nějaký podíl na společnosti do níž nějaký hmotný, nehmotný či finanční majetek vkládá.

• 5. 12. 2007 19:05

Jaromír (neregistrovaný)

Také jsem se již setkal s výkladem (jako vždy v podobných případech hoooooooodně volným :-))), že příplatek ve formě peněžitého plnění se vztahuje jen k odstavci 1 §121 OZ, tedy k případu povinného příspěvku, nikoli již k odstavci 2 téhož paragrafu, tedy k příplatku dobrovolnému. Tento výklad se rovněž nepřímo opírá o ČÚS 012, konkrétně o pasáž, kdy ....příplatky společníků mimo základní kapitál na vytvoření vlastního kapitálu poskytované společníky společnosti podle § 121 obchodního zákoníku jsou zaúčtovány na vrub PŘÍSLUŠNÝCH ÚČTŮ AKTIV a ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 41 - Základní kapitál a kapitálové fondy vykazovaného v položce "A.II.2. Ostatní kapitálové fondy". Společník účtuje na vrub účtu příslušného podílu....
    Tedy to množné číslo u účtů aktiv se vykládá jako možnost "připlatit" i v nepeněžní formě :-)). Aneb jak praví básník, vykládat stejné věci lze různě :-).

• 5. 12. 2007 19:44

bdm (neregistrovaný)

*** Díky za názor a děkuji i "jj" viz. výše :-)). Stále se ale domnívám, že je možný jen peněžní. V každém případě ale přeji, aby to dotyčnému prošlo a nikdo ze správců daně se tím nezabýval a neposuzoval to jinak. Tak držím palce :-))).

• 5. 12. 2007 21:58

ZdenaR (neregistrovaný)

Příplatek mimo ZK v nepeněžní formě bych nazvala přívkladkem:-)

Ing. Pavel Běhounek: Společnost s ručením omezeným 2007
    str. 203: "Dobrovolný příplatek však stejně jako povinný příplatek musí mít peněžní formu."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).