Re: Prosím mzdové-přesčasy
** ano za přesčas o víkendu 25 + 10, můžu se zeptat, jak zaokrouhlujete přesčasové hodiny? Např. pokud zaměstnanec má v celkovém měsíčním součtu 8h navíc, ale přišel k ním tak, že přišel místo v 6h, 5:45 nebo odešel místo v 15:30, 15:45? Náš šéf zavedl to, že pokud přijdete před svou pracovní dobou a odejte po pracovní době do půl hodiny, tak se to za přesčas nepovažuje a dále zaokrouhluje vše na půl hodiny, tj. pracujete navíc 1:46, pak proplacený přesčas je 1:30. Je jeho postup správný?
Tam je rozhodující zda evidujete "čistou" pracovní dobu nebo dobu příchodu do práce kdy se jdete potom ještě převléknout apod.
O uznání přesčasu v tom případě skutečně rozhoduje vedoucí.
U nás se eviduje čistý pracovní čas při příchodu na pracoviště a zaměstnanci proto dostávají zaplatit každou minutu co pracují.
U nas se evideje prichod a odchod do prace. Pokud nekdo prijde 15 min. pred pracovni dobou a odejde po pracovni dobe napr. 15 min.,tak to neni zadny prescas. Aby to byl prescas,musi si zamestnanec presne napsat co v dany cas delal a vedouci posoudi zdali je to prescas ci neni.
Tak to by si u nás nikdo nedovolil - 14.30 by mohli teprve odcházet ze svého pracoviště. Doporučte jim, ať si přečtou povinnosti, které jim ukládá zákoník práce.Ale jinak, ať si to s nimi vyřeší jejich vedoucí s vámi by to v podstatě nemělo mít nic společného. Co vám dají vedoucí písemně - podklady pro mzdy, to zaplatíte a šmytec.
** tak to by bylo úplně nejlepší, ale je nás ve firmě celkem 15, takže účetní funguje jako všecko -( a srdíčko si chodí vylívat ke mně -).
Když už jsme u toho, kdyby nadřízený vzal v konečném měsíčním součtu hodiny, které jsou navíc např. 15:31, zaplatil by jim 15h, je to v pořádku z hlediska zákoníku práce?
** diky moc za diskuzi, nejsem primo mzdovka, prisla jsem k tomu jak slepy k houslim ... dokud se vyplacely mesicni mzdy bylo to vsechno v poho, ale terazky si vymysleli hodinovku a proplaceni prescasu atd. a jsem z toho na vetvi -((, jeste jednou diky moc a hezky vikend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.