Re: Daňová evidence a mzdy 12/07
§5/4 ZDP
Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky (§ 6) vyplacené poplatníkovi nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacího období. Příjmy vyplacené nebo obdržené po 31. dni po skončení zdaňovacího období jsou příjmem zdaňovacího období, ve kterém byly vyplaceny nebo obdrženy a sražené zálohy z těchto příjmů plátcem daně podle § 38h se započítají u poplatníka na daňovou povinnost až v tom zdaňovacím období, ve kterém budou vyplaceny nebo obdrženy. Obdobně se postupuje při stanovení základu daně a při evidenci příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků.
Cestovní náhrady (pokud tím myslíte ty vaše diety) se nepovažují za příjmy ze závislé činnosti, tedy těch by se toto ustanovení logicky týkat nemělo.
Je povinnost to takto udělat nebo jen možnost? Ptám se proto, že jsem prosincové mzdy z r. 2006 nedal do výdajů 2006. Můžu je bez obav ze sankcí dát do výdajů r. 2007? Doufám, že nic takového neplatí pro příjmy podle § 7. Jak je to např. s platbami faktur. Když fakturu zaplatím až v lednu následujícího r., je výdajem předchozího r. nebo následujícího roku? Stejnou otázku mám i u vydaných faktur.
>Je povinnost to takto udělat nebo jen možnost? Ptám se
>proto, že jsem prosincové mzdy z r. 2006 nedal do
>výdajů 2006. Můžu je bez obav ze sankcí dát do výdajů r.
>2007?
Poíkud vedete DE a prosincové mzdy jste vyplatil v lednu 2007, tak
je máte ve výdajích roku 207 správně. Zaměstnanci se tento příjem (vyplacený do 31.1.2007) započítává do příjmů ze závislé činnosti za rok 2006.
Doufám, že nic takového neplatí pro příjmy podle
>§ 7. Jak je to např. s platbami faktur. Když fakturu
>zaplatím až v lednu následujícího r., je výdajem
>předchozího r. nebo následujícího roku? Stejnou otázku mám i
>u vydaných faktur.
FAV byla k 31.12.06 pouze pohledávkou, příjmem bude až v okamžiku, kdy skutečně obdržíte peníze.
FAP byla k 31.12.06 závazkem, výdajem na podnikání vznikne až jejím zaplacením.
Omlouvám se, dal jsem sem jen odkaz na § a koukám, že to všechny docela zmátlo :-). Z pohledu zaměstnavatele vedoucího DE samozřejmě jsou výdaje výdajem toho roku, v němž byly zaplaceny. Týká se to i mezd, jediná vyjímka je u leasingu. Tak se omlouvám za matoucí odpověď :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.