Re: Vznik dovolené při MD a čerpání.
Podle Zákoníku má právo požádat o čerpání dovolené tak, aby navazovala na mateřskou, a zaměstnavatel je povinen jí tu dovolenou takto určit vyčerpat a zaplatit, ale účetní nemá žádnou povinnost na to zaměstnankyně upozorňovat, takže zaměstnavatele chápu, že se naštval, protože jsou to jeho peníze. V uvedeném případě ale i kdyby teď o čerpání nepožádala, stejně by se jí tato dovolená schovala a mohla by ji vyčerpat po skončení rodičovské dovolené, takže kdyby jí ji nezaplatil teď, musel by ji zaplatit později, takže to má zaměstnavatel prašť jak uhoď.
S těmi svátky existují dva výklady a sama už nevím, co si vybrat.. Jeden říká, že v době čerpání dovolené vlastně jakoby nastoupila do práce, takže svátky proplatit jako svátky. A druhý zase, že jde pouze o čerpání dovolené a k proplácení svátků v tomto případě dojít nemá.
Jen ještě pro kontrolu - jak jste přišla na těch 18,5 dne? Byla snad před nástupem na mateřskou dlouhodoběji nemocná, takže se jí dovolená krátíla, nebo nástup do zaměstnání byl až od února? Nebo už si před mateřskou 1,5 dne vybrala?
Nárok na dovolenou mi vypočítal sám program. Před nástupem na MD byla na rodičovské a pak nastoupila na druhou MD.Se zaměstnavatelem máte pravdu, právě proto, že by si jí mohla čerpat potom, jsem se domluvili, že by si jí čerpala teď. Nevíte, nebo můžete mi popřípadě doporučit nějaký odkaz, kde bych zjistila co se svátky mezi dovolenou, vůbec nevím co s tím. Děkuji
Pak to krácení máte asi dobře, protože zřejmě kvůli rodičovské dovolené zameškala více než 99 prac. dnů včetně svátků, ale méně než 121, takže jí celoroční nárok program pokrátil o 1/12. Ale s těmi svátky - já jsem se přikláněla k názoru svátky platit, pak jsem zde četla výklad, že když se neměla po mateřské vracet do práce a tudíž neměla mít o svátcích směny, pouze žádá o řádnou dovolenou, pak by jí náhrada za svátky neměla být placena, protože jí vlastně neušla žádná mzda. Mám dojem, že tu někdo odkazoval na časopis Mzdová účetní 7-8/2006, kde to bylo rozebíráno. Třeba se sem ještě někdo přidá.
Z té první odpovědi část cituji: "Lze tedy ještě jednou shrnout, že svátek (konkrétně 25. a 26. prosinec 2006) dostanete zaplacen v průměrné mzdě jako náhradě za dovolenou" od Jaroslavy Zelené mně to není úplně jasné, jak to myslela. Jasnější by to bylo, kdyby bylo v citované části odpovědi uvedeno, že svátek dostanete zaplaceno v průměrné mzdě jako náhradě za svátek (a ne v náhradě za dovolenou).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.