Re: MD a nárok na dovolenou
To je nesmysl, že by musel propustit Váš zástup. Po dobu, kdy byste byla na řádné dovolené by Váš zástup normálně pracoval a o nic jiného nejde. Ale vyčerpání dovolené už Vám umožnit nemusí, to je pravda. Nemusí Vám totiž povolit přerušení rodičovské dovolené. Nárok si vypočítáte takto: sečtěte všechny pracovní dny od 4.5. do 31.12. 2006 a k nim přičtěte svátky, které v tomto období byly v pracovních dnech. Vyjde Vám nějaká suma zameškaných dnů. Za prvních 100 pokrátíte celoroční nárok (tj. 20 nebo 25 dní) o 1/12, za každých dalších 22 o další dvanáctiny. Zbytek je Váš nárok dovolené za rok 2006, o který přijdete, jestliže ho zaměstnavatel nepovolí.
Já jsem nenapsala, že musí propustit zástup, já jsem napsala, že by měl propustit zástup. Protože když čerpá dovolenou, měla by být v početním stavu. To znamená, že buď bude po dobu dovolené mít 2 pracovníky na jednom místě - což např. u nás nejde, protože máme přesně stanovená tabulková místa - a vlastně by šlo svým způsobem o proplacení dovolené, nikoli čerpání. Protože, p. Jiřko, když máte vy dovolenou taky asi za vás není přijatý žádný zástup, nebo jo ? A tohle je stejná situace.
Zaměstnavateli nemůže nikdo napadnout, že má na jedno místo dva pracovníky, je to zcela v jeho kompetenci. Pokud je kterýkoli náš pracovník nepřítomen (ať už mateřské, rodičovské nebo řádné nebo třeba na neplaceném volnu) klidně za něj můžu přijmout někoho na dobu určitou. Nevím, co jde nebo nejde v nepodnikatelském sektoru, ale v soukromé sféře můžete přijmout třeba 5 lidí - do toho nikdo nemůže kecat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.