Re: SP ZP prý neuznají-nehrazeno jednorá
Já myslím, že tak úplně to není pravda, já posílám 2 platby v prosinci už léta, jednu 8.12. za listopad a druhou kolem 20.12. za prosinec ( co je splatná do 8.1. následujícího roku), pokud je za rok těch plateb 12, tak mi nikdy nic nevrátili- ani sociálka ani zdravka, samozřejmě v lednu neplatím nic a za leden potom 8.2.
Preplatek snad muzou vratit az na zaklade prehledu, a pokud napisu, ze preplatek chci pouzit jako zalohy - nemuzou mi nic vratit.
Btw - museli by udelat presnou inventuru uctu, aby tam nebylo nejake penale a to si myslim je pro ne tolik prace ze to delat nebudou.
Samozřejmě že by to vraceli až po podání přehledu. Mě jde spíše o to, že pokud by to nevraceli, tak jak to zaúčtovat. Někdo tvrdí, že ten přeplatek, který bude použit na zálohy 20085 není již daňově uznatelný výdaj a tudíž že jej musíme dát do příjmů a zdanit. Mě se to zdá divné, neboť v DE učtuji o přijatých a vydaných penězích a toto by nebyly přijaté peníze. Nebo se mýlím?
1) doplatky z ročních přehledů zaplacené v roce 2008 jsou nezdanitelnými výdaji
2) přeplatky z ročních přehledů vrácené v r. 2008 jsou zdanitelnými příjmy
3) přeplatky použité na umoření záíloh na r. 2008 = půjde o zápočet zdanitelné pohledávky(přeplatek) a nezdanitelného výdaje (záloha na příští období) viz pr. 5/6 ZDP
Jinak jsem také zjišťoval zda mohu poslat velkou zálohu za prosinec na OSSZ i zdrav.poj. Bylo mi řečeno, že ano, ale musí to být jednou částkou = např. každý měsíc posílám 1500 a za prosinec pošlu např. 20000 - OSSZ vysvětlila tak, že nemohu poslat zálohu 1500 a pak dodatečně 15000. Takže si myslím, že pokud zašlu v termínu do 8/12 zálohu na listopad 1500 což je v pořádku a pak koncem prosince zvýšenou zálohu na prosinec 20000, nemá OSSZ důvod mi ji vracet. Každopádně to udělám a výsledek uvidím, zkusím to z nutnosti ne proto abych si předplatil r. 2008, ale bohužel jsem letos platil min. zálohy a na příští rok spadnu do maxima a budu doplácet desítky tisíc.
Já jsem si včera volala na ZP tam mi řekli, že v pohodě můžu poslat ještě další zálohu, ikdyž jsem už 1.12. jednu zaplatila, a na OSSZ v RK mi řekli, že také můžu poslat ještě další zálohu, ale musím jim tam poslat dopis, že žádám o navýšení vyměřovacího základu na prosinec, jinak by mi to prý vrátili. Tak to ke konci prosince pošlu a bude to.
>>>>Jak na tyto zálohy reaguje Fú. Prý to může vyhodit z výdajů, jedná se o podvod, snaha snížit základ?
>
>Já jsem si včera volala na ZP tam mi řekli, že v
>pohodě můžu poslat ještě další zálohu, ikdyž jsem už 1.12.
>jednu zaplatila, a na OSSZ v RK mi řekli, že také můžu
>poslat ještě další zálohu, ale musím jim tam poslat
>dopis, že žádám o navýšení vyměřovacího základu na
>prosinec, jinak by mi to prý vrátili. Tak to ke konci
>prosince pošlu a bude to.
>>>>>Jak na tyto zálohy reaguje Fú. Prý to může vyhodit z
>>>>>výdajů, jedná se o podvod, snaha snížit základ?
Tak je snad logické, že je v zájmu podnikatele legálně snížit co nejvíce základ daně. A zvýšení zálohy není podle mě protizákonné. Proč bych neposlal v prosinci zvýšenou zálohu, když vím, že budu v r. 2008 doplácet přes 100.000 Kč
>>
>>Já jsem si včera volala na ZP tam mi řekli, že v
>>pohodě můžu poslat ještě další zálohu, ikdyž jsem už
>>1.12.
>>jednu zaplatila, a na OSSZ v RK mi řekli, že také
>>můžu
>>poslat ještě další zálohu, ale musím jim tam poslat
>>dopis, že žádám o navýšení vyměřovacího základu na
>>prosinec, jinak by mi to prý vrátili. Tak to ke konci
>>prosince pošlu a bude to.
Ad 3)
Domnívám se, že přeplatky za rok 2007, které se použijí na úhradu záloh 2008 byly daňové v 2007 a v roce 2008 se s nimi daňově již nijak nepracuje.
I kdyby to nebylo pravda, jako že to pravda je, tak vyšší pojistné v 2007 mi ovlivní základ daně s až 32% sazbou, ale v 2008 je sazba jen 15% a tak v každém případě je výhodnější poslat vyšší zálohy v 12/2007.
Hezký den!
Souhlasím, mám stejný názor, jako Vy. Myslím si, že odkaz na §5/6 ZDP, který se tu často zmiňuje, nic takové neřeší. Pokud ponechám přeplatek za účelem použití na zálohy roku 2008, tak tím "neodpadl právní důvod k jejich uplatnění" a tudíž to nemohu dávat do příjmů. Nehledě na to, že to, V DE, ani fakticky žádný příjem není. V roce 2007 jsem si předplatil službu, která se realizuje v roce 2008. To, že je platba v jednom roce daňové účinná a ve druhém nikoliv, nehraje, podle mě, žádnou roli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.