Re: Výběr poplatků u lékaře v r. 2008
Poplatky bude evidovat ZP, tzn. že není potřeba potvrzení, lékař vás zavede do databáze pro Zp že vás ošetřil a tím je dáno že od vás vybral poplatek, který se zavede do databáze k vašemu jménu a bude se považovat za vybraný, pakliže načtení poplatků a doplatků za léky přesáhne 5000,-Kč v kalendářním roce ZP vám tyto peníze vrátí. Tzn. platit budete pořád a vracet vám to bude ZP po ukončení kvartálu.
Ale mně hlava nebere to, že musí ošetřit i toho, kdo poplatek nezaplatí. Co když zaplatím, ale lékař zapomene (úmyslně nebo neúmyslně) napsat na ZP, že jsem poplatek zaplatila - a když nebudu mít potvrzení, tak jak to zdokladuji, že jsem opravdu zaplatila?
Potvzení o zaplacení poplatku v každém případě vyžadujte, zvláště jestli očekáváte vracení poplatků. Budete platit lékaři, nebo lékárně, nikoliv zdravotní pojišťovně. Nespoléhejte na to, že se u ní informace o vybraných poplatcích nějak sejdou. Lékaři navíc nemusejí Vámi zaplacený poplatek vykázat buď vůbec, nebo pozdě, nebo pod chybným kódem ...
děkuji za Vaše názory - souhlasím s Vámi, že bude nejlepší, když si občan potvrzení o zaplacení poplatku vyžádá, aby předešel případným neoprávněným exekucím (třeba nakonec Ústavní soud rozhodne o tom, že poplatky jsou vybírány protizákonně - a na základě tohoto potvrzení by se mohly peníze vracet)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.