Vlákno názorů k dotazu Studentka - DoPP - jaké mám povinnosti? od Líba - Re: Studentka - DoPP - jaké mám povinnos Z...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 12. 2007 8:15

Líba (neregistrovaný)

Re: Studentka - DoPP - jaké mám povinnos
    Z dohody o provedení práce se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění, což ve vašem případě nevadí, protože jako studentka do 26 let jste zdravotně pojištěná státem a minimální vyměřovací základ na ZP se na vás tudíž nevztahuje. DPP je limitována pouze 150 hodinami ročně u jednoho zaměstnavatele.

Co se daní týká, tak ty za vás odvádí zaměstnavatel, vaše daňová povinnost je tím splněna, nemusíte se o nic sama starat.

Jestliže jste nepodepsala prohlášení poplatníka, tak dáváte státu víc než musíte, protože vám strhávali 15 % srážkovou daň z příjmu do 5000,- měsíčně, případně 20 % zálohovou z příjmu nad 5000,- a neuplatňovali vám slevu na poplatníka a na studenta. Pokud jste neměla souběžně jiný příjem, můžete do 15. února podepsat u zaměstnavatele prohlášení dodatečně a požádat o roční zúčtování daní.

• 21. 12. 2007 9:06

Renata (neregistrovaný)

Re: Studentka - DoPP - jaké mám povinnos
    Nenechte se odradit, donuťte je, ať vám dají podepsat prohlášení. Budou s tím mít sice víc práce - musí daň přepočítat a převést ze srážkové, ale s tím musejí počítat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).