Re: Pokladní doklady
Pokladní doklad je především dokladem o tom, že jste někomu vydal peníze anebo je od někoho přijal, což je na pokladním dokladu potvrzeno podpisem. Pokud byste toto potvrzení o výdeji nebo příjmu peněz zajistil na účtenkách, paragonech a dalších dokladech, které projdou pokladnou, tak by to teoreticky asi bylo možné, ale z praktického hlediska Vám to vůbec nedoporučuji.
No a co vedení pokladny u obchodu? Mám spousty a spousty dokladů za hotové za nákup, majitelka obchodu mi předá šanon s těmito doklady, já si vytvořím sama pokladnu, tj. doplním příjm.pokl.doklady za tržby (dle tabulek), zaúčtuju a poté vytisknu kvanta pokladních dokladů, které z důvodu zaneprázdněnosti (valí se na mě další a další doklady z obchodu) nemám téměř čas dokládat k těmto paragonům!
Zatím to řeším tak, že je po vytisknutí seřadím vzestupně, zařadím na začátek šanonu s paragony a majitelce dám místo každého z nich podepsat pokladní knihu,kde doplním:
Doklady č. ... - č. .... schválila: ................
Co vy na to?
Co já na to? Zkusil bych, zda by nešel do praxe aplikovat ZoÚ, § 11 odst. 1
"b) obsah účetního dokladu a jeho účastníci" (paragony na hotové
= zákazníci)
"c) peněžní částka nebo informace o ceně a měrné jednotce a
vyjádření množství" (je na paragonu)
"f) Podpisový záznam podle ........atd" (podepíše dodatečně).
"Skutečnosti dle písmen b) a c) se mohou týkat více účetních
případů. Podpisový záznam podle písmene f) může být společný
pro více účetních dokladů."
Závěr (můj - ale každý se rozhodne sám): Paragony za podobné případy (např. "prodej zboží", "prodej potravin", "drogerie" ap. s rozlišením daně 9 a 19 %) bych nalepil nebo přišil, na sečítačce bych sečetl základ, daň a celkem, a na to vystavil za jeden den jeden příjmový (resp. výdajový) doklad.
Podmínka denního sledování tržeb by byla splněna, podmínky ZoÚ také.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.