Vlákno názorů k dotazu Účtování o prototypu - nákup/prodej od xxl - Re: Účtování o prototypu - nákup/prodej Musím mazat.Pokud prodáváte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 12. 2007 21:30

xxl (neregistrovaný)

Re: Účtování o prototypu - nákup/prodej
    Musím mazat.
    Pokud prodáváte něco, co je prodáno v původním stavu, pak přichází v úvahu klasické účtování nákup a prodej zboží.
    Pokud prodáváte jiné "něco" na čemž ještě pracujete, anebo vyrábíte celý nový výrobek,pak přichází v úvahu účtová skupina 12x. Dejme tomu, že vyrábíte skříně A, skříně B a stoly. Na tyto výrobky nakupujete materiál běžným způsobem a dáváte ho na sklad (u metody B do spotřeby). Ze skladu se vydává na účet 501, ale účet si rozlišíte analytikou podle jednotlivých výrobků. Na další přímé náklady (mzdy, s.z., atd.-vše co se dá zjistit na tyto výrobky) si označíte příslušné účty (stejnou analytikou - to vše ovšem v případě, že potřebujete zjistit náklady na jednotlivé druhy- prakticky výslednou kalkulaci).
    Pokud celou serii výrobků dokončíte, pak sečtete přímé náklady na těch analytických účtech a tuto částku účtujete MD 123 výrobky /
    /Dal 613 čili dáte výrobky na sklad. Nyní chceme jednu skříň prodat - náklady na ni jsou na účtě 123 a činily 1.200,-Kč.
    Účtování prodeje vlastních výrobků vypadá poněkud krkolomně:
    Prodáváme jednu skříň za 2.000,- Kč (=1.200,-+ režie + zisk + odbytové náklady) MD 311 / DAL 601.
    Ze skladu 123 ubyl 1 kus, účtujeme: MD 613 /DAL 123 Kč 1.200,-.
    U výrob je téměř pravidlem, že ke konci roku zůstává nedokončená výroba. Tuto nedokončenou výrobu je třeba ocenit a zaevidovat. Je více možností koncem roku inventuru nedokončené výroby ocenit.: podle analytických účtú 5xx, anebo si vyžádat přibližné ocenění od techniků. Zjištěnou částku účtujete MD 121 / Dal 611.
    V novém roce toto účtování zrušíte MD 611 / DAL 121.
    Doporučuji, abyste si to namalovala do šibeniček. Jak to budete mít před očima, určitě vám to dojde a v pohodě to aplikujete na uvedené problémy.
    Pokud jde o vývoj a testování pro vás, záleží na rozsahu a době. Když by to trvalo déle, účtujte to na nákladový účet - analytiku. Až kdyby to přesáhlu hranici, přeúčtujete na DHIM nebo DNIM.
    Hodně zdaru.

• 27. 12. 2007 19:21

Veronika (neregistrovaný)

Díky moc za odpověď. Jedná se o to, že ve skutečnosi jde o vysoké částky.

Pokud tedy prototyp prodám beze změn, naúčtuji na zboží, pokud na něm provedu nějaké změny zaúčtuji jako nákup prototypu jako nákup materiálu a budu pak účtovat svému odběrateli jako výrobek? Jestli jsem vás správně pochopila ....

Měli jsme totiž "kontrolu" z firmy, které tyto prototypy dodáváme (tato na ně čerpá dotaci) a finančnímu řediteli se nezdálo, že o těchto prototypech účtuji jako o zboží, tvrdil mi, že by to mělo být účtováno jako pořízení majetku, protože je hodnota nad 40 000. Což je dle mého názoru nesmysl, když prototyp nakoupím za účelem jeho dalšího prodeje ... o majetku bych přece účtovala pouze, pokud bych prototyp používala (testovala) v naší firmě?

Jeden prototyp mám právě zaúčtovaný na 112, protože jsem tento ještě upravovali, spotřebovali náš materiál a práci a pak teprve prodali, prodej jsem účtovala přes výrobky a na 601.
    Toto se mu nezdálo už vůbec, protože prý nemohu účtovat nakoupené téměř hotové zařízení na materiál ... ? Kam ho ale účtovat?

Testování bylo také pro tuto firmu, proto jsem jej účtovala na 518 a do do tržeb na 602. V budoucnu bude firma provádět ale testování a vývoj i pro nás, v tomto případě bych tedy při překročení 60tis účtovala na DNIM?

Díky za trpělivost ...

• 29. 12. 2007 0:41

xxl (neregistrovaný)

Ta poslední otázka - píšete o testování, vývoji a hranici 60 tis. Nemohu dost dobře odpovědět, nevím totiž o co jde, jestli o testování a vývoj softwaru, patentu ap. Abychom se lépe domlouvali, projděte si § 32a ZDP - jsou tam řeči kolem DNIM.
    To ostatní je v pořádku. Pokud jde o řeči p. ředitele, jsou dvě možnosti:
    -buď budete slušná, vytočíte daňového poradce a necháte ho, aby
    se přesvědčil.
    -nebo budete pusatá a řeknete, že mu do jeho práce taky neke-
    cáte. Konečně jeho firma musí mít probůh taky účetního a nemůže
    to být žádný ignorant.
    Zatím hezký den a lepší nový rok (to spíš vyhrajeme ve Sportce).

• 2. 1. 2008 17:22

Veronika (neregistrovaný)

Zdravím Vás po novém roce, děkuji za přání, vám taky všechno nej do nového roku.
    Díky moc za odpověď.
    Co se týče vývoje, tak se jedná o vývoj a testování teplotního stabilizátoru. Firma stabilizátor vyvinula, otestovala jej a nám tyto služby poté nafakturovala.

Nemáte tip na info, kde bych se o prototypech mohla dočíst více informací? Nic se mi nepodařilo najít -(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).