Re: DOPČ do 400,- Kč
Děkuji za odpověď , ještě pro upřesnění - na zdravotní pojišťovnu musím důchodkyni přihlásit a odvádět ZP ve výši 13,5% ( 4,5 + 9 % = 48,- Kč), daňový základ = 350 + 9 % ZP zaměstnavatel ´=382 - odpočet = 0.
Ještě bych se chtěla zeptat, zda by s důchodkyní šla uzavřít jen dohoda o provedení práce na dobu určitou od 1.1. do 31.12, s roční odměnou 4200,- Kč a vyplácet měsíčně 350 Kč s odvodem daně 53 Kč při nepodepsaném prohlášení. Důchodkyně pracuje 8 hod. týdně ( 2 dny po 4 hod. ) a pracuje jen pro naši firmu.
Já se nestačím divit, tato paní pracuje za 10 Kč na hodinu?
Sjednání odměny za dohodu nemůže být zcela libovolné. Nový ZP na tyto odměny přímo vtáhl právní úpravu minimální mzdy. Rovněž na ně dopadá zásada v rovnosti odměňování, na jejímž základě přísluší za práci stejnou nebo stejné hodnoty stejná mzda, plat či odměna z dohody. To nemám ze své hlavy, ale z mzdové účetní na rok 2007 je to § 13 odst.2 písm. b, a c, § 109 odt 5, § 110,111 138 nového ZP
Jak jsem již uvedl v tomto vláknu, tak placení ZP dovozuji z §5/a zákona 48/1997 Sb., kde vypadla věta "pokud jsou účastni nemocenského pojištění". Domnívám se, že ani §5/a/6 mnoho nepomůže. Že zdravotní ztratilo vazbu na nemocenské mi včera na sagitu potvrdila i JiřinaH.
Z čeho dovozují jiní, že je vše při starém, nevím. Zeptejte se jich.
Hezký den!
Taky hledám. Z doslechu mám info - pracovníci ZP na školení hlásají, že limit 400 vydržel, takže pátrám.
A co třeba § 5/a/4 z.48/1997Sb. - výjimka
"osoby, která v pracovním poměru vykonává sjednané práce jen občas a nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele (dále jen "zaměstnanec na nepravidelnou výpomoc") a která v kalendářním měsíci nedosáhla příjmu ve výši částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění podle zvláštních právních předpisů (dále jen "započitatelný příjem")"
Do zákona 48/97 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a do zákona 592/92 Sb. o pojistném na VZP se dostal text, podle kterého se do vyměřovacího základu pro pojistné na VZP budou zahrnovat nikoliv příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů (jako je to u pojistného na SZ), ale příjmy zaměstnance ze závislé činnosti a funkčních požitků, které jsou předmětem daně z příjmů a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním.
Za zaměstnance se podle nového § 5 zákona 48/97 Sb. bude považovat fyzická osoba, které plynou příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků podle § 6 zákona o daních z příjmů, s výjimkou
- žáků nebo studentů, které mají pouze příjmy za práci z praktického výcviku,
- osob činných na základě dohody o provedení práce,
- osoby na „nepravidelnou výpomoc“ a osoby činné na základě dohody o pracovní činnosti, které v kalendářním měsíci nedosáhly započitatelného příjmu (v současné době 400 Kč a více)
- členů družstva, kteří nejsou v pracovněprávním vztahu k družstvu, ale vykonávají pro něj práci, za kterou jsou jím odměňováni a kteří v kalendářním měsíci nedosáhli započitatelného příjmu (v současné době 400 Kč a více)
- dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu (400 Kč a více).
Takže pouze z těchto zaměstnání by se pojistné na VZP neodvádělo.
Pokračování
Pokračování
Z ostatních vztahů, ze kterých plynou příjmy ze závislé činnosti se pojistné odvádět bude.
Příjmy ze závislé činnosti jsou uvedeny v § 6 odst. 1 písm. a) až d) zákona o daních z příjmů. Mezi příjmy ze závislé činnosti patří
- příjmy z pracovního poměru (písm. a),
- odměny společníků a jednatelů s.r.o. (písm. b)
- odměny členů statutárních orgánů (písm. c),
- příjmy plynoucí v souvislosti se současným, budoucím nebo dřívějším výkonem závislé činnosti (písm. d)
Ze všech těchto příjmů se bude pojistné na VZP odvádět, tj. vč. odměn členů statutárních orgánů. Za příjem ze závislé činnosti se ale považují i příjmy z příležitostných zaměstnání (§ 6 zákona 54/56 Sb. o nemocenském pojištění) a odměny neuvolněných funkcionářů poskytované podle zákona o obcích, z kterých se do 31. 12. 2007 pojistné na VZP neodvádělo.
Od 1. 1. 2008 se i z těchto „statutárních odměn“, „příležitostného zaměstnání“ a „odměn neuvolněných funkcionářů“ pojistné na VZP odvádět bude!
Laďo, děkuji za obsáhlé vysvětlení,dneska celé dopoledne v tomto problému ležím, už jsem se myslím docela zorientovala, jen ještě Váš názor, u neuvolněných zastupitelů se bude odvádět z jakékoli, byť minimální částky (zastupitelem je 24 hod denně) nebo až od 400,-- a více (budeme na jejich činnost pohlížet jako na příležitostnou)?
Podle informací z VZP se bude odvádět z každé funkční odměny
i když bude menší než 4OO,- Kč, musíme si nechat potvrdit od jejich zaměstnavatele, že je jim sráženo jinde alespoň z min. mzdy, jinak by se muselo odvádět z min. mzdy i když by byla odměna jen např 1.2OO kč.Přihlásit na ZP kódem P.
Z ustanovení zákonů, které jsem citoval vyplývá, že z příležitostných zaměstnání se ZP odvádět bude (nesou v citovaných ustanoveních vyloučena). Výjimky do 400,- Kč, z kterých se nebude ZP odvádět jsem uvedl, jsou vyjmenovány v § 5 zákona 48/97 a) bod 4 - nepravidelná výpomoc do 400,- (už by se neměla využívat,byla zrušena), a) bod 5 - člen družstva ... do 400,-, a) bod 6 - DPČ do 400,- , a) bod 7 - dobrovolný prac. peč.služby do 400,-.
Z ostatních příležitostných zaměstnání do 400,- nebo do 7 dnů se odvádět bude. Tzn. např. DPČ do 400,- ZP se neodvede. DPČ do 7 dnů - ZP se odvede.
Toto je mi jasné, jen jsem chtěla poradit, jak byste pohlížel na činnost zastupitele obce, který je ve funkci 24 hod denně a opravdu často na malých obcích pobírá symbolickou částku do 400,-- Kč. Dala by se jeho činnost považovat za výjimku:
§5
4. osoby, která v pracovním poměru vykonává sjednané práce jen občas a nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele (dále jen "zaměstnanec na nepravidelnou výpomoc") a která v kalendářním měsíci nedosáhla příjmu ve výši částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění podle zvláštních právních předpisů (dále jen "započitatelný příjem")
Mně se to nelíbí, ale některá ZP se o tento odstavec opírá a tvrdí, že se pojistné bude odvádět až od 400,-- Je možné, že už jste mi odpověděl, ale jsem dneska natvrdlá :o(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.