Vlákno názorů k dotazu Faktura před založením firmy od LeaX - Re: faktura před založením firmy A kdo tyto faktury...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2008 17:27

LeaX (neregistrovaný)

Re: faktura před založením firmy
    A kdo tyto faktury vystavil? Duch budoucí právnické osoby?
    Nechtěla bych být v pozici odběratele.
    Bude se muset vyjít nejspíš z § 64 ObchZ:
    Jednání jménem společnosti před zápisem do obchodního rejstříku
    (1) Kdo jedná jménem společnosti před jejím vznikem, je z tohoto jednání zavázán; jedná-li více osob, jsou zavázány společně a nerozdílně. Jestliže společníci, popřípadě příslušný orgán společnosti tato jednání schválí do tří měsíců od vzniku společnosti, platí, že z těchto jednání byla společnost zavázána od počátku.
    (2) Zakladatelé jsou povinni pořídit seznam jednání uvedených v odstavci 1 a předložit jej ke schválení společníkům nebo orgánu oprávněnému je schválit tak, aby mohla být dodržena lhůta podle odstavce 1. Poruší-li zakladatelé tuto povinnost, odpovídají společně a nerozdílně věřitelům za škodu, která jim v důsledku toho vznikne.
    (3) Statutární orgán je povinen bez zbytečného odkladu po schválení jednání učiněných před vznikem společnosti oznámit to účastníkům závazkových vztahů vzniklých z těchto jednání.

• 4. 1. 2008 18:14

ivča (neregistrovaný)

asi jsem se špatně vyjádřila, mám zaúčtovat faktury přijaté s DUZP 31.7., takže tyto faktury by měly být vystaveny na jednatele našeho s.r.o. společně s údajem o naší společnosti a po zápisu do OR VH písemně odsouhlasí tyto závazky a já je zaúčtuji do účetnictví klasicky 518/321 s DUZP 31.7.?

• 4. 1. 2008 18:26

LeaX (neregistrovaný)

Takže jinak, pokud jsme u faktur přijatých, záleží na jejich obsahu. Fakturovány mohou být i na vznikající s.r.o.. Je třeba odlišit za co jsou fakturovány. Jde-li o nějaké služby (např. právní), stávají se součástí zřizovacích nákladů (příp. provozních nákladů, pokud není překročena hranice pro vznik zřizovacích nákladů). Jde-li o nákup materiálu, zboží, majetku, zúčtuje se na příslušné majetkové účty (bez odpočtu DPH - spol. ještě není plátcem - platí i pro první případ).
    § 64 ObchZ platí obdobně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).