Re: Změna DPH 5/9% maloobchod
Pokud evidujete zásoby v prodejní ceně, pak máte dvě možnosti:
1). zásoby přeceníte = zvýšíte prodejní cenu a o přecenění upravíte evidenci zásob a zaúčtujete, pokud vedete účetnictví.
2). doprodáte zásoby za evidované prodejní ceny, ale jelikož DPH odvedete ve výši 9 % , budete mít nižší zisk z prodeje.
Děkuji, že se věnujete této problematice. PS zásob mám naúčtováno obrazně takto: 132100 (+)PC a na 132101 (-)marži --> výsledek na 132 PS zboží v NC. Při výpočtu DPH z tržeb I/08 zohledním přeceňovací rozdíl v sazbě 9%(5%) do úbytků zboží ale s opačným znaménkem. Tím dojde ke zvýšení DPH na výstupu. Mě právě zajímá, zda bude pole Vás toto znevýhodnění ze strany FÚ nějak kompenzováno.
Dobře, abych si to shrnula. Takže v roce 2007 udělám inventuru v ocenění zboží v nák. cenách bez dph a vl. výrobky ve výrobních cenách. To zapíšu do inv. soupisů a zaúčtuji na 132.
Dále pak v roce 2008 musím přecenit pr. ceny, dph již je s 9daní, takže ručně upravit prodejní ceny ve skladových kartách a programem přepočítat. Dph se mi zamozřejmě odvede ve výši 9%. Myslíte si, že program si to sám spočítá to přecenění nebo musím to vyčíslit ručně a zaúčtovat na - 504/132?
Děkuji za trpělivost, Pavla
Těžko to posoudit, program (zjevně máte skladovou evidenci) by měl umět sledovat jednotnou marži a případné změny hromadně upravovat. Ale nevím je-li to zrovna Váš případ. Pokud na jednotlivé druhy zboží máte rozdílné marže obávám se, že změny bude třeba provést ručně.
Takže jde o propočet zboží s 5% ve starých prodejních cenách oproti zboží již s 9% s novou prodejní cenou a rozdíl zaúčtovat na -504/132?
A samozřejmě se přepočte vážená nákupní cena. To by měl program udělat sám. Budu si to muset zjistit asi u programátorů, mám Pohodu.
A zboží, které doprodám ve starých cenách, ale již s 9% a přeceňovat nebudu, tak s tím nic nemusím dělat, že. Akorát budu mít o 4% menší zisk.
Děkuji Pavla
Přeceňovat zboží lze pouze k 1.1., opomněla jsem na to upozornit, ale to vyplývá ze zákona a tak jsem to pochopila i z dotazu.
Přeceňovací rozdíl bych ale účtovala 132100/132101 a ne na 504. Tam se to dostane až při odúčtování poměrné části cen. rozdílu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.