Re: Odečitatelné položky OSVČ
1).V DP se uvede datum zahájení podnikání a počet měsíců, po které v r. 2007 podnikal. Údaje doplní do tabulky "C" přílohy č. 1 DPFO. Počet měsíců podnikání bude uvádět i v přehledech pro SP a ZP.
2). Pokud si hradí penzijní připojištění pouze ve výši 100,00 měsíčně, pak nelze nic odečíst. Částka, kterou lze odečíst, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem na zdaňovací období sníženému o 6 000 Kč. Maximální částka, kterou lze takto odečíst za zdaňovací období, činí 12 000 Kč. Jelikož za rok zaplatí pouze 1200,00 Kč a tato částka se snižuje o 6000,00 Kč, nelze již nic uplatnit jako odečitatelnou položku.
3). Společné zdanění lze uplatnit, pokud splňujete podminky stanovené v § 13a. Vaše příjmy na základě DPP na to nemá vliv.
Pokud vaše příjmy za rok (mimo dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, které se do příjmů nezahrnují) nebyly vyšší jak 38040,00 Kč, pak si na Vás může manžel uplatnit slevu ve výši 4200,00 Kč, pokud jste byli manželé celý rok. Jinak pouze poměrnou část.
4) Na dítě si slevu uplatnit samozřejmě může.
5). Vy si sama na sebe můžete uplatnit slevu na dani ve výši 7200,00 Kč. Pokud jste měla DPP a nepodepsala jste prohlášení a byla vám sražena srážková daň, pak tento příjem již nebudete v DP uvádět. Do celkových příjmů ale pro posouzení limitu 38040,00 Kč se započítává.
6). První dva roky podnikání není stanoven minimální základ daně.
Moc, moc, díky za vyčerpávající odpověď. Ani jsem to nečekala. Jsem opravdu moc ráda, že jste mi tahle poradila. Ale jestli můžu mít jen takový poddotaz k bodu 5.) Byla jsem celých 12 měsíců na MD jen poslední 3 měsíce v roce jsem měla DPP a odváděla jsem zálohovou daň - měla jsem podepsané prohlášení. Celkový příjem MD - 90.639,- a celkový příjem DPP - 24.000,- Kč - můžu tedy uplatnit společné zdanění? Jsem z toho trošku mimo, nezlobte se za neznalost. Díky moc....
Společné zdanění uplatnit můžete, pokud jste manželé celý rok, (jinak jen poměrnou část) a vyživujete alespoň 1 dítě (podmínky jsou stanoveny v § 13a).
Nevím, zda jste správně uvedla, že jste pobírala MD. MD je 1/2 roku a nastupuje se před porodem. Po skončení MD se pobírá rodičovský příspěvek.
Rozdíl je v tom, že do cellkového příjmu se započítává MD, ale rodičovský příspěvek nikoliv.
1). Pokud by jste pobírala MD, pak vaše příjmy činí 113639,00 Kč a manžel by na vás nemohl uplatnit slevu na dani, jelikož příjem překročil 38040,00 Kč.
2). Pokud by jste pobírala rodičovský příspěvek, ten se do celkových příjmů nezahrnuje a pak by vaše příjmy činily 24000,00 Kč a manžel by mohl uplatnit slevu na dani i na vás ve výši 4200,00 Kč.
3). Bez ohledu na variantu 1) či 2), uvádíte, že byla z DPP sražena zálohová daň. Pak potřebujete (pokud budete podávat SZM) potvrzení o výši příjmů a zaplacené záloze na daň od zaměstnavatele(ů) a tento příjem bude uveden ve vašem DP, stejně jako již zaplacená záloha na daň z příjmů.
Moc se omlouvám. Opravdu jsem pobírala rodičovský příspěvek. Tedy se tento příjem nebude započítávat do příjmů. Jen nerozumím ještě tomu, že si do DP uvedu ten příjem z DPP. Myslela jsem, že vystavíme jen jedno DP a to na manžela a já se k němu jen připočtu. Manžel měl základ pro výpočet daně 50.000- a já mám tedy příjem za ty 3 měsíce 24.000. jsme manželé celý rok a máme jedno vyživované dítě staré 3 roky. Tak jak to skloubím vše dohromady. MOC MOC díky za odpověď.
Ptala jste se na společné zdanění manželů. Pokud tedy budete podávat společné zd. manželů, pak vyhotovíte 2 DP - jedno za vás a jedno za manžela. Va vašem DP se pak objeví i ty příjmy na DPP, jelikož byla sražena zálohová daň.
Pokud by jste nepodávali SZM, pak podá DP pouze manžel, kde si na vás může uplatnit slevu na dani ve výši 4200,00 Kč. Ale řekla bych, že pro vás bude výhodnější podat SZM (tedy 2 DP), jelikož tak si navíc ve svém DP uplatníte ještě slevu sama na seba ve výši 7200,00 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.