Re: Zdanění příjmů z pronájmu CK
neznám důvod proč jste to řešily takto, ale připadá mi, že by bylo lepší, kdyby zdaňovala ona, to by měla pak smlouva s cestovkou být na ní. Mohla by si uplatnit výdaje na udržování, odpisy a případně další náklady. Takhle vy to udělat nemůžete, co třeba úplné převedení celých příjmů na smlouvu (místo té koruny) Jestli je důchodce bylo by to i výhodnější.
Zdaňovat budete tak, že ve vašem daňovém přiznání přičtete k příjmům ze zaměstnání.
Řešili jsme to takto, že i matka pracuje na HPP a ještě má studující dvě děti, takže jí bylo porazeno, aby nepřišla o sociální přídavky na děti, že může být pronájem na mě. Na Žl nepracuje.Volala na FÚ, kde jí poradili, aby jsme mezi sebou sepsali smlouvu o pronájmu za symbolickou cenu, protože nejsem vlastníkem. Víc jí ale neřekli a raději bych si sehnala veškeré info sama, abych přesně věděla oč jde. Takže až mi pošlou potvrzení o příjmu, tak ten si zahrnu do Přiznání a pak se bude z této částky počítat tedy celková daň? takže to není žádných 30%. Výdaje žádné "nemáme" to nám zase řekla CK, že kdybychom si je uplatňovali - jako praní prádla atd... tak bysme už potřebovali ŽL. Moc tomu právě nerozumím. Děkuji za odpověď.
>>
>Řešili jsme to takto, že i matka pracuje na HPP a
>ještě má studující dvě děti, takže jí bylo porazeno, aby
>nepřišla o sociální přídavky na děti, že může být
>pronájem na mě. Na Žl nepracuje.Volala na FÚ, kde jí
>poradili, aby jsme mezi sebou sepsali smlouvu o pronájmu za
>symbolickou cenu, protože nejsem vlastníkem. Víc jí
>ale neřekli a raději bych si sehnala veškeré info sama,
>abych přesně věděla oč jde. Takže až mi pošlou
>potvrzení o příjmu, tak ten si zahrnu do Přiznání a pak se
>bude z této částky počítat tedy celková daň? takže to
>není žádných 30%. Výdaje žádné "nemáme" to nám zase
>řekla CK, že kdybychom si je uplatňovali - jako praní
>prádla atd... tak bysme už potřebovali ŽL. Moc tomu právě
>nerozumím. Děkuji za odpověď.
aha, tak to jo, ale divím se, že vám radili ten pronájem za 1.- Kč na Fú. U nás si zas "dává záležet" aby nájemné mezi spojenými osobami i takto v rodině bylo sjednáváno v ceně obvyklé v místě. Náklady při pronájmu podle §9 se mohou také uplatňovat, pokud tam nejsou poskytované služby, jako např. to praní, ale na chalupě je stále potřeba něco opravovat.
Příjmy si tedy zahrnete do svého přiznání pod §9 a uplatníte výdaje k nim procentem, sečtete s vašimi příjmy s HPP a zdaníte, daň snížíte též o zaplacené zálohy od svého zaměstnavatele a pokud ještě něco najdete, co můžete uplatnit. Třeba darování krve, úroky ze stavebního spoření a pod. Když budete mít tu smlouvu za 1kč, tak bych šla jen na ty procenta, jen se ale pro jistotu na Vašem Fú znovu poptejte na ten nájem za 1Kč jestli jste se nepřeslechla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.