Re: převod dovolené do dalšího PP
V zásadě převést lze, oba zaměstnavatelé s tím ale musí předem souhlasit. Až zaměstnanec bude dovolenou čerpat, nový zaměstnavatel mu ji normálně zaplatí, a pak náhradu mzdy + obojí pojistné vyfakturuje starému zaměstnavateli.
Pro toho starého zaměstnavatele to nemusí být zrovna výhodné - zejména v případě, že v novém zaměstnání má zaměstnanec vyšší příjmy.
Jinak - nedojde-li k dohodě - při skončení prac. poměru náhradu za nevyčerpanou dovolenou proplatíte.
Re: převod dovolené do dalšího PP
šlo by převést u jednoho zaměstnavatele (např. se to dělá u starobních důchodců), ale podmínkou je, že musí prac. poměry bezprostředně navazovat - tj. ukonč. PP 31.12. a nový PP od 1.1. (takže pokud máte nový PP až 2.1., tak proplatíte při ukončení příp. zůstatek D) a nový nárok bude až od 2.1. (tj. ne za celý měsíc)
Re: převod dovolené - prosím paní Jiřku
Já zase postupuji dle § 216 ZP - za nepřetržité trvání prac. poměru se považuje i skončení dosavadního a bezprostředně navazující vznik nového prac. poměru zaměstnance k témuž zaměstnavateli.
Proto jsem psala, že ukonč. PP 31.12. a následné sjednání nového PP 1.1. - lze převést nevybranou dovolenou.
Já zase nevidím důvod, proč se ukončuje jeden pracovní poměr a zase se uzavírá nový, já bych vše řešila dohodou o změně pracovní smlouvy, kde lze převést i na jiný druh práce i změnit druh prac. právního vztahu např. z doby neurčité na určitou atd. A potom lze dovolenou převést bez jakýchkoliv problémů do dalšího roku.
Už jsem to přestávala chápat, tak jsem si diskuzi přečetla ještě jednou a zjistila jsem, že mně ušlo, že tazatelka napsala, že se jedná o téhož zaměstnavatele, já jsem si myslela, že jde o přestup k jinému (asi jsem už měla zatmění mozku a představovala jsem si - nevím proč - že jde o různé firmy, které vlastní týž člověk). To opravdu mění situaci, v tom případě souhlasím s xy (doufám, že je to její odpověď), že kdyby poměry bezprostředně navazovaly, šlo by převést, protože nejde o změnu zaměstnavatelů, jen je tam ta přetržka 1 den. A stejně jako baba se ptám - proč tedy ne od 1.1.? Chtějí ušetřit za zaplacení svátku? Možná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.