Re: Vedení skladu v daň.evidenci-automec
Novela 349/2007 Sb.:
14. V § 9 se doplňuje odstavec 7, který zní:
"(7) O zásobách se účtuje průběžně způsobem A nebo periodicky způsobem B. U způsobu A se v průběhu účetního období účtuje s využitím účtů v účtové třídě 1 Zásoby. U způsobu B se v účtové třídě 1 Zásoby účtuje ke konci rozvahového dne na základě stavu zásob podle evidence o zásobách. Způsob B mohou účetní jednotky použít pouze v případě, že zajistí průkazné vedení evidence o zásobách tak, že budou schopny prokázat v průběhu účetního období stav zásob včetně ocenění těchto zásob podle zákona.".
Rozumím tomu tak, že dosavadní představa o účtování zásob způsobem B nevyžaduje vedení kartotéky, byla a je mylná.
Podle mě z toho vyplývá buď velmi pracné vedení lístkovnice včetně propočítávání průměrné ceny jsou měsíčně, anebo zakoupení skladového SW při obou způsobech účtování. Podle zásady osobní opatrnosti bych doporučoval metodu A. Dají se často kontrolovat účty tř. 1xx se skut. stavem. O SW neporadím, je
nutno vybrat podle rozsahu evidence.
Napsal jsem jen to co vím, v žádném případě netvrdím kategoricky,že to tak musí být.
Díky, jste moc hodný, ale tohle mi vážně nic neříká, uvítala bych odpověď pro absolutního laika- máme si zavést např sešit, kam budeme evidovat příjem a výdej ND v ks a v penězích, např. stylem 1.6. 07 příjem hřídel 1700,- a k tomu výdej k opravě té a té v cně 1800,-? nebo jak?Omlouvám se, ale jsem naprostý naprostý laik....
Mažu hodně.
>>
>Díky, jste moc hodný, ale tohle mi vážně nic neříká,
>uvítala bych odpověď pro absolutního laika- máme si
>zavést např sešit, kam budeme evidovat příjem a výdej ND
>v ks a v penězích, např. stylem 1.6. 07 příjem hřídel
>1700,- a k tomu výdej k opravě té a té v cně 1800,-?
>nebo jak?Omlouvám se, ale jsem naprostý naprostý
>laik....
Budu se snažit, ale asi Vás moc nepotěším:
Ručně vedená skladová evidence sestává především ze skladových karet. Každá karta je pro jeden druh materiálu (náhr.dílů). V záhlaví se uvede název zboží a některé další údaje. Dále jsou na kartě sloupečky datum, číslo dokladu na základě kterého byl zapsán příjem anebo výdej, Kč za kus a Kč celkem (pro průměrování cen).
Aspoň jednou za kvartál by se měl udělat výkaz skladu, t.j. sloupce příjem ks, příjem Kč, výdej ks výdej Kč zůstatek ks a zůstatek Kč.
Možná tiskopis seženete ve větším papírnictví.
Ručně to snad ani není práce, ale galeje. Napište do vyhledávače
slova skladová evidence a ukáže se vám spousta nabídek skladových programů. Nějak se mi nepodařilo najít vzor ručně vedené skladové karty.
Příjmy - dejme tomu - budete moci dělat z faktur nebo poklad. dokladů. Znamená to ovšem každou položku v lístkovnici hledat. Na výdeje budete musit zřejmě psát papír s uvedením které opravy se to týká, jinak nevyfakturujete.
Pokud mohu doporučit: aspoň z počátku nelitujte peněz za účetní nebo účetního. Jistě Vám poradí i se skladovým účetnictvím a programem - účetní firmy totiž z uvedených důvodů skladové účetnictví spíš nevedou.
A hlavně: Není takových pevností, které bychom my, účetní, nedobyli. (Myslím, že Lényn).
Díky moc, tohle bylo opravdu polopatě a opravdu mě to nepotěšilo:(((Začínáme a účetní je nad naše možnosti, tak budu muset tu mravenčinu nějak zvládnout a věřit, že zrovna na nás nepřijdou... a mít z toho těžké sny brrr.... Moc díky ještě jednou na naprosto vyčerpávající odpověď pro blbce:)))
Ještě jednou se ozývám (takové malé doporučení):
Základem evidence bude číselník materiálu a dílů. Pokuste se na něm pracovat už proto, aby např. světla k Fabii nebyla mezi ozubenými koly k Fordu ap. Budete musit vymýšlet. Hodně by pomohly katalogy - sednout si nad ně s manželem a už dopředu si určit čísla. Je i další možnost - udělat smutné oči na skladníka z některého servisu, zdy by vám za flašku nepůjčil skladovou sestavu. Typy aut můžete rozlišovat nejlépe prvním dvojčíslím. Mezi díly vždy nechte nějakou číselnou mezeru, protože vždycky se vyskytne ještě něco. Proberte s některými účetními program pro sklad. Neznám rozsah, bude-li větší, nedostanete se k uvaření večeře.
Dobrou noc a držím palce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.