Re: 2008 - čistý příjem pro ÚP
Průměr platný pro IV.čtvrtletí, to je jasné. Ale v případě, že bude potvrzení vystavováno v lednu 2008, nemělo by se použít k výpočtu daně a pojištění už platné pro r. 2008 ? Text. v ZP " ...vypočtených podle podmínek a sazeb platných pro zaměstnance v měsíci, v němž se průměrný měsíční čistý výdělek zjišťuje..." by se takto dal pochopit, ale nejsem si jistý???
Mám stejný názor jako vy. Dala bych na potvrzení datum 31.12. a vypočítala postaru. Když by bylo s datem roku 08 asi by se opravdu mělo počítat se superhrubou mzdou. Vzpomínám si na dobu, kdy se od 1.1. měnili odpočty a používala jsem v lednu už odpočty nové.
Průměrný hrubý měsíční příjem se zjišťuje podle §356 ZP. Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce. To vše Vy asi znáte. Otázkou je, zda při výpočtu použít naposledy používanou týdenní pracovní dobu tj. 40 hod. v prosinci, nebo přihlédnout i k prac. době 30 hod. týdně ze zbytku čtvrtletí. Doporučil bych se pro jistotu na tento netypický případ dotázat na ÚP.
Již v 2.1.2008 jsem se na tuto problematiku obrátila na Úřad práce, kde jsem nepochodila. Nikdo z přítomných mi nedovedl, nebo nechtěl odpovědět. Stejně tak i se zdaněním. Odkázali mne na Inspektorát práce a ten zase vyřizuje tyto dotazy pouze některý den. Vydala jsem se tam tedy včera a myslím si, že jsem stejně neuspěla. Mladík byl sice ochotný, vytiskl mi pouze "názor s tím, že dotyčná bude čekat na oficiální výklad MPSV", který dosud není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.