Re: Nadspotřeba PHM.
Nakoupené phm by měly odpovídat počtu ujetých km podle knihy jízd, plus něco může být nakoupené do zásoby, pochopitelně. Přiměřené nadspotřeby oproti TP bych si nevšímala, to nikdy není přesné.
Není pravda, že vám nemohou vyhodit nadbytečné nakoupené phm, stalo se mi to několikrát, že neuznali nějaké km v knize jízd a krátili nárok na spotřebu phm. Jana F.
to si pište, že obhájil:-))) nikde v zákoně není, že mohu spotřebovat jen tolik, kolik je v tp. (vzpomeňte např. na sládka)
výsledek není stejný, vaše tvrzení, že, při vyšší spotřebě vyhodí phm je nesmysl. nemají jak, podle čeho. vyhodili vám jízdy, tudíž nadlimitní spotřeba zůstala (méně km, méně phm, ale prům. spotřeba stejná)
To: 1234
Co mohou a nemohou: Nedávno zde byla diskuse kolem DPH při manku. Ostravský FÚ (nebo FŘ) doměřili (nevím přesně zda k části) k manku DPH. Když se firma bránila, odpověď zněla asi tak - prokažte, že toto manko není nějaký podvod a že zboží nebylo použito konečným spotřebitelem. Uvědomte si, že břemeno důkazní je na vás.
Pokud jde o spotřebu PHM - bránit se jedině posláním aut na zkušebnu.
Kolega (sportovní hala) už manka třeba piva nad normu bez řečí ihned daní. Argument FÚ - Penny market to také zdaňuje.
Vrtalo mi to hlavou, sháněl jsem, kde to šlo. A našel jsem ve zrušeném pokynu D 171, že to MF vyžadovalo.
Z toho vidím tuto cestu: Dát normy spotřeby do účetních směrnic, ovšem ne jen tak mirnixdirnix. Vedoucí dopravy udělá akci, nechá naplnit nádrž, zaplombuje atd. K tomu sepíše kratičký protokol, případnou vyšší spotřebu zdůvodní (auto před generálkou atd. vedoucí dopravy nemůže být ignorant). Podle mě na takovou akci jsou náklady nula nula nic. A kontrolor si hrubo rozmyslí poslat auta do zkušebny, prptože kdyby to náhodou vyšlo, tak firma může chtít náhradu.
Když už kecám: Učtovali jsme vinárnu, kde se podávaly pouze minutky. V hostincích, kde se vaří, bývá zpravidla povinné stravování. Majitel nám pomohl, vypracovali jsme podle norem pro závodní kuchyně asi 25 receptur (např. polévka - pepř 0,01 Kč).
To vše proto, aby zaměstnanci platili ceny na úrovni hotových jídel a ne minutek. Přišla kontrola, v kuchyni v lednici připravena hovězí polévka a křenová omáčka. Samozřejmě propočet obědů chtěli,
nad výpočty pokývali hlavou a bod si odškrtli. Jen dolů do kuchyně jít na kontrolu se jim asi eklovalo. Vše v pořádku.
Pokud jde o břemeno důlkazní, takmyslím, že bych těžko dokazoval, že jsem v útlém mládí nespolupracoval s loupežníkem Leciánem.
Re: Nadspotřeba PHM to: 1234
p. 1234
Omlouvám se, že se ještě obracím na Vás. Víte kde je chybička? Vy vycházíte z normálního demokratického postupu, že dokazuje ten, kdo obviňuje. Jenže MF si zákon šilo samo pro sebe proto ta řeč "břímě důkazní.. atd." To znamanená ne, že oni budou prokazovat
že to, co dělají je v souladu s předpisy, ale my budeme prokazovat, že to co dělají, předpisům odporuje. I proto se říká ZSDP zločinecký zákon.
Re: Nadspotřeba PHM to: 1234
chybička není nikde (v tomto případě). žádným předpisem (závazným) není dáno, kolik může být spotřeba. údaj v tp je orientační. pokud podnikatel řekne, že auto žere 2x tolik, protože blbě řídí, protože ve městě furt řadí, brzdí apod., správce musí prokázat, že to auto nežere tolik. kdo zná správu daní, ví i tohle. Hranice spotřeby podle tp padla už před mnoha lety. a strašit tu někoho, že mu můžou krátit nadměrnou spotřebu je buď nefér, nebo čirá neznalost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.