Re: Daň z pozemku - jak, kdy, kolik a ko
Ahoj Radku,
to jsme na tom stejně, tak jsme v září koupili pozemek. Pokud vím, tak letošní rok už nemusíš řešit, budeš zdaňovat až rok 2008. Podle mě to funguje úplně stejně, jako jsem to řešila s bytem vloni. Daňové přiznání musíš dát do konce ledna 2008, s tím, že je to na daný rok dopředu, tzn. na přiznání bude napsáno zdaňovací období rok 2008. Není to jako u dani z příjmů, kdy se to dává zpětně za rok předchozí.
Jak jsme psala, vloni jsem se s tím lopotila v případě toho bytu. Na webu jsme si stáhla formulář a instrukce a vypočítala jsem to sama. Tentokrát to ale s pozemkem udělám tak, že vezmu kupní smlouvu a zajdu na finančák, kde zajdeš za paní, ke které spadáš podle adresy a ona Ti to pomůže spočítat.
Jen jednu věc nevím, jak se to řeší, když trvalým pobytem spadáš pod jeden finančák a pozemek je někde jinde, tzn. dané katastrální území spadá pod finančák jiný. To je náš případ. Myslím si, že správně by se to mělo podat na finančák tam, kam spadá pozemek, ale údajně by si to měli mezi sebou umět přeposlat.
Takže suma sumárum já to udělám tak, že vezmu kupní smlouvu, LV a ostatní věci k pozemku a vyrazím na finančák, kam spadám podle bydlište. Najdu odbor pro daň z nemovitostí, zaklepu a paní to se mnou vyplní. Předloni byli docela ochotní :)
Potom ten podepsaný modrý papír necháš v podatelně a oni Ti potom cca do 2 měsíců pošlou poštou složenku na zaplacení daně. No nevím, jestli jsem Ti moc poradila, ale tak nějak to provedu já :)
Zdraví
Veronika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.