Re: změna z denního na měsíční kurz
Já beru kurz 1. pracovní den v daném měsíci.
Odlišné použití kurz:
- dovoz z 3. zemí (kurz celnice, je uveden na JSD)
- dodání z EU, pokud účtujete v jiném měsíci, než ve kterém je
DD vystaven
- vyúčtování zálohy v cizí měně poskytnuté na služební cestu
(nutno provést přepočet vyúčtování shodným kurzem, v
jakém byla poskytnuta záloha)
- více si nevzpomenu
Re: změna z denního na měsíční kurz
Děkuji za odpověď. Takže pokud jsem to správně pochopila, tak i když 1. den v měsíci připadne na sobotu, použiji kurz ke 3. dni tzn. první známý v příslušném měsíci. Co se týká příkladů, tak s tím také souhlasím. Jiný kurz používám pro DPH při dovozu ze třetích zemí (z JSD). Co se týká dovozu z EU tak já používám pro DPH i pro účetnictví kurz ke dni vystavení faktury tzn. bude to ten příslušný měsíční kurz. Co se týká vydaných faktur tak tam používám kurz pro DPH i pro účetnictví ke dni vystavení dokladu (mám potvreno, že v tom dni zboží přešlo hranice ČR), takže teď to bude místo denního jenom měsíční kurz. U cestovních příkazů zálohy neposkytuji, takže vyůčtování cestovních nákladů i stravného provádím ke dni nástupu na zahraniční služební cestu a nyní použiji pouze ten měsíční kurz, ve kterém dotyčný nastoupil na služební cestu. Co se týká pokladny a banky tam si nebudu stahovat denní kurzy, ale pouze ten jediny, který k danému měsíci přísluší. Tak snad to je dobře. Jenom má náš teď majitel ještě obavy, aby ty výkyvy kurzových zisků a ztrát nebyly moc velké.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.