Vlákno názorů k dotazu Ocenění zásob (zp. B), kt. "nic" nestály od xxl - Re: Ocenění zásob (zp. B), kt. "nic" nes *Vyrobený...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2008 22:16

xxl (neregistrovaný)

Re: Ocenění zásob (zp. B), kt. "nic" nes
    *Vyrobený recyklát je výrobek na skladě a účtuje se MD 123/DAL 613. Toto účtování je nutné koncem účetního období, protože proti nákladům, které jste na výrobu vynaložili,i máte výsledek v třídě 6xx. Podle mě použití prodejní ceny by nebylo správné, protože vlastní výroba se oceňuje vlastními náklady (v tomto případě je toto pravidlo uplatněno možná zbytečně přísně). K inventuře si přiložte nějakou "kalkulaci" - stačí např. určit marži a odečíst od ceny. Účet 123 vynulujte začátkem roku zápisem MD 613 / DAL 123.
    Pokud jsou výrobky koncem roku na skladě 123, nemůže mít FÚ námitky.

• 12. 1. 2008 0:12

Mirek (neregistrovaný)

Účtování i ocenění vlastními náklady rozumím, jenže... to je právě ten problém. Ty jsou naprosto zanedbatelné; recyklát "vzniká" velmi levně. Na vlastní výrobu recyklátu je používán pronajímaný "stroj" (ten plní i jiné úkoly než tato "výroba"). Mzdové náklady atd... neodhadnutelné...

Možná jsem opomněl napsat, vystupuju z pozice externího účetního a z s.r.o. (majitel) nejsem schopen nijak informace o hypotetických nákladech dostat, prostě to neví. Akorát ví, že jsou "skoro nulové". I když si sedneme a nějak je vytvoříme, budou třeba činit 10Kč/t, což při prodejní ceně 100Kč/t bude každopádně FÚ velmi podezřelé ("...schválně málo dáváte do výnosů...."). Jenže nijakou "vyšší" kalkulaci nesesmolíme :-/

Tím (řečnickým) dotazem jsem myslel stav, kdy vlivem vyšší ceny než jsou vlastní náklady dáváme na 613 více, než bychom museli, tedy si zvyšujeme svou daňovou povinnost...

• 12. 1. 2008 9:17

xxl (neregistrovaný)

Vidím, že jsem to nedotáhl do konce. Ta účtování s použitím účtů 123 a 613 jsou jen pomoc pro vyjádření zůstatku. Jinak tržby za produkt účtujete normálně, t.j. MD 311 / DAL 601, takže sice zvyšujete daňový základ, ale tržbami (tento konec jsem bral jako samozřejmé - že tak účtujete). Jinak pokud jde o cenu, tak zde tedy zasahuje "neviditelná ruka trhu". Pokud by firmě dal někdo 1.000,- Kč za tunu, proč ji nepoužít?
    Když pro ocenění zůstatku na skladě použijete oněch Kč 100,-/t, tak to si samozřejmě zvyšujete daňový základ, proto jsem se zmiňoval odhadnout marži a odečíst ji. To by bylo zcela normální.
    Jinak - pokud by šlo si s tím pohrát (určitě ne šéfové) - výroba za den, mzda za den, motor o výkonu kW - t.j. spotřeba za den, denní nájemné za drtič, příp. něco dalšího, součet nákladů za den podělte denní výrobou a FÚ bude spokojen - i když vyjde náklad Kč 5,-/t.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).