Re: Komisní prodej - prosím
Komisní prodej, tak jak ho znám já je charakterizován jako prodej zboží, které není zařazeno do obchod. majetku prodejce. Zboží prodejce prodává tzv. na komis pro svého smluvního partnera a za tuto službu si účtuje provizi. Je to častý případ například u prodeje tisku a pod.
Situace je taková - zboží jsem koupil přes Ebay (platba Paypal), zboží prošlo celnicí ("Bez cla"), doklad není, pouze bankovní výpis o platbě. Toto zboží chci oficiálně prodat v prodejně. Jak zaučtovat a jak platit DPH, pouze ze zisku nebo z celkové prodejní ceny ?
Vy mi ale dáváte... E-bay máte na mysli ten internetový bazar, že? Poslali Vám k tomu nějaký doklad? Pokud ne, dřív něž prodáte, musíte zboží ocenit. Prodejní cena se skládá z pořizovací ceny (doložená cena pořízení + pořizovací náklady) na ni se nabalí marže.
Pokud jste plátce DPH, z prodeje odvedete daň z "přidané hodnoty".
Přitom na vstupu DPH nemáte nic.
Asi už správně typujete, že jsem skoro v koncích.
DPH na výstupu budete počítat "shora" (koef.0,1597 x tržba=DPH 31,62+základ 166,38)
Uvažujme tedy logicky. Marži musíte stanovit tak, aby byla větší než odvedená DPH. V tom cvičném příkladu jste ji vypočítal na cca 18 Kč. Tak to by jste byl v mínusu. Chybí Vám totiž daňový doklad na vstupu DPH a to je ten problém. Pokud nastavíte marži na cca 50 Kč už to bude veselejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.