Re: Nastoupení na MD
Na mateřskou musí odejít v období mezi 56 až 42 kal. dny před předpokládaným datem porodu (tj. 8 - 6 týdnů). Tzn. že pokud má plánovaný porod např. na 30.6., může nejdříve nastoupit na MD 5.5. a nejpozději 19.5. Dovolená jí nemůže být proplacena, ale může ji vyčerpat (pokud nebude do nástupu na mateřskou marodit déle než 99 prac. směn) celou, nezkrácenou, a to po skončení mateřské. A pak teprve nastoupí na rodičovskou.
Při nástupu na mateřskou Vám přinese od lékaře formulář o nástupu, který podepíše ona a i Vy vyplníte. Pokud jste malá firma, odevzdáte na sociálku. Kódem M nahlásíte na ZP nástup na mateřskou.
Děkuji moc.. Ještě jednou se zeptám... Nastoupí na mateřskou př. 19.5. (6 týdnů), celkově bude mít mateřskou 28 týdnů do 24.11.2008. Předpokládejme že nebude nemocná a nebude čerpat žádnou řádnou dovolenou.To od 24.11. bude čerpat Ř.D. 20 dní - tj. do 20.12. a teprve od 20.12. jí bude přiznána rodičovská dovolená..? Nebo já ji v listopadu proplatím celou řd a ona 24.11. nastoupí rodičák? Děkuji moc
To je ten nesoulad, o kterém se tady mnohokrát psalo. Osamělým, které čerpaly mateřské dávky 37 týdnů, nemuselo být vyčerpání řádné dovolené povoleno, protože doba čerpání mateřských dávek se nerovná době mateřské dovolené (mateřské dávky u osamělých = 37 týdnů, mateřská dovolená = 28 týdnů. Nesačí být svobodná, musí být osamělá). A zákon říká, že jí zaměstnavatel musí povolit čerpání dovolené, pokud o ni požádá v návaznosti na mateřskou dovolenou (nikoli v návaznosti na čerpání mateřských dávek). Každopádně by tu řádnou dovolenou musela začít čerpat až po skončení pobírání mateřských dávek, pokud jí to zaměstnavatel povolí. Pokud nepovolí, nepřijde o ni a převádí se jí až do doby, až jí skončí rodičovská. Mimochodem - nezrušili těch 37 týdnů mateřských dávek pro osamělé?
>No mimochodem zrušili. Dnes už není rozdíl mezi osamělou a vdanou ženou v čerpání mateřské.
Mě spíš jde o to, že když skončí mateřskou a začně čerpat řádnou dovolenou, jestli se jí tím posune rodičák a nebo mně už nemusí zajímat kdy jí bude stát vyplácet rodičovský příspěvek.Zkrátka my ji umožníme čerpání dovolené po mateřské a tím jsme skončili.
Zaměstnankyně bude v evidenci do doby tří let věku dítěte a potom se uvidí....
>
>
Aha, tak pokud to zrušili, je to jasné. Pokud nastoupí na mateřskou 19.5., pak ji bude čerpat 196 kal. dnů, tj. do 30.11. 08 a po tu dobu bude pobírat mateřské dávky. Pokud ještě před skončením mateřské požádá písemně od vyčerpání řádné dovolené, pak ji musí zaměstnavatel poskytnout. Za předpokladu, že před mateřskou nepromarodila víc než 99 směn má nárok na vyčerpání celoroční výměry. Tj. od 1.12. začne čerpat 20 dnů dovolené, tj. do 31.12.08. Dostane ji zaplacenou. Zda proplatit ty svátky nebo ne, na to se výklady různí.
Každopádně před skončením té řádné dovolené musí zaměstnavatele písemně požádat o poskytnutí rodičovské dovolené a to na tak dlouho, jak si určí, nejdéle ale do 3 let dítěte. Zaměstnavatel pak není povinen umožnit jí návrat do práce dřív než uplyne doba, o kterou požádala.
Pokud si nepožádá hned v návaznosti na mateřskou dovolenou o čerpání té řádné dovolené, ale místo toho hned nastoupí na rodičovskou dovolenou, zaměstnavatel jí tu dovolenou proplatit nemůže. Buď jí pak povolí přerušení rodičovské, vyčerpání řádné a nástup zpět na rodičovskou, nebo se ta řádná dovolená přesune až do doby, kdy jí skončí rodičovská a pak si ji vyčerpá (v tomto případě řádná dovolená nepropadá).
O rodičovský příspěvek si ona požádá ihned po skončení mateřské, ten nesouvisí s tím, zda čerpá rodičovskou, řádnou nebo zda začne pracovat. Vy na ZP nahlásíte kódem M nástup na mateřskou, pak kódem U ukončení mateřské (bude čerpat řádnou dovolenou) a pak zase kódem M nástup na rodičovskou dovolenou.
Dobrý den. Trochu koukám na to, jak je to s MD apod. a pročítám všechny možné příspěvky.Termín porodu mám 19.4.2008. Teď se chci jen ujistit ohledně posledního odstavce. Když požádám zaměstnavatele o řádnou dovolenou po skončení MD, mohu hned zažádat o rodičovský příspěvěk. Ten mi bude vyplácen den po MD, po dobu 3 let (pokud si zvolím 3 roky)? Ale pak se bude lišit doba, po kterou budu pobírat rodičovský příspěvek a doba, po kterou mě zaměstnavatel bude poskytovat rodičovskou dovolenou, ne? Nebo to mám v žádosti pro zaměstnavatele zohlednit a pokrátit dobu RD, aby byla jako vyplácený rodičák od státu? Děkuji moc paní Jiřinko, máte tu příspěvků! ...a se všemi velkou trpělivost. Přeji krásný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.