Vlákno názorů k dotazu Předč.star. důchod a ZP od ZdenaR - Re: Předč.star. důchod a ZP >Dobrý den, prosím o...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2008 18:18

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: Předč.star. důchod a ZP
    >Dobrý den, prosím o radu,
    >důchodce, který pobírá předčasný star. důchod může
    >(jak jsem si již ověřila) podnikat, ovšem příjmy-výdaje
    >nesmí překročit určitou hranici (letos tuším kousek nad
    >50 tis.), která by zakládala účast na důch.
    >pojištění.

Za rok 2007 může rozdíl mezi příjmy a výdaji činit maximálně 48.333,- Kč, (resp. 4.027,- za každý započatý měsíc podnikání, pokud nevykonával SVČ celý rok).

>Co se týče plateb - záloh na pojištění - na sociálním
    >by neměl po přiznání předč. důchodu již platit žádné
    >zálohy, případně zálohy jako vedlejší výdělečná
    >činnost?

Nesmí Vám spadnout do povinné účasti na pojištění - to je hranice "zisku", o které píši výše. Když není povinně účasten pojištění, tak ani neplatí žádné zálohy. Vedlejší výdělečná činnost je například u starobních důchodců, kteří hranici překročí. Z Vašeho důchodce by se ale překročením stal OSVČ hlavní, protože by mu předčasný důchod sebrali.

>U zdravotního pojištění si nejsem jistá - jako minimum
    >uvádějí pro letošní rok částku 1456,-, ale používají
    >klauzuli - že pojistné nemusí platit osvč, za kterou je
    >plátcem pojistného stát - tedy spadá do této kategorie
    >i důchodce - předčasně starobní, který má osvč jen
    >jako vedlejší činnost?

Zálohy na ZP platit bude, ale jen z toho, co skutečně vydělal. Spadá do kategorie OSVČ za kterou je plátcem pojistného i stát.
    Doufám, že své zdravotní pojišťovně oznámil, že je v předčasném důchodu.

>Děkuji za odpověď.

• 18. 1. 2008 9:15

ali (neregistrovaný)

Děkuju moc za odpovědi, ten člověk se teprve předčasným důchodcem stane v nejbližších týdnech, takže zjišťuji předem jak se změní placené zálohy, na zdravotní pojišťovnu to určitě oznámí.

• 18. 1. 2008 10:06

ZdenaR (neregistrovaný)

Ahááá, tak to bude jinak:-)) Samotné přiznání předčasného důchodu neznamená, že může okamžitě přestat platit zálohy (pokud už je platí). Záleží také na tom, zda už je nyní OSVČ, nebo teprve zahájí podnikání. Povinnou účast důchodce na sociálním pojištění v roce 2008 zjistíte zpětně až po uzavření roku 2008. Během roku by asi měl platit alespoň jako OSVČ vedlejší, ale nevím to jistě.
    Zálohy na ZP také platí podle toho, zda již v roce 2007 podnikal, jenom nemusí dodržet minimální výši zálohy. Pokud zahájí podnikání až poté, co se stal důchodcem, pak v prvním roce nemusí platit zálohy, zdravotní pojistné zaplatí až po podání přehledu. V dalších letech také bude platit zálohy, ale jen v takové výši, jaké vyjdou v přehledu.

• 19. 1. 2008 19:57

ali (neregistrovaný)

Tak teď jsem z toho úplně zmatená. Ten člověk je nyní OSVČ, v minulém roce již byl taky OSVČ a nyní půjde do předčasného starobního důchodu, kdy musel podepsat - při žádosti o něj, že jeho příjem nepřesáhne (příjmy mínus výdaje) hranici, která by zakládala účast na povinném pojištění - což vzhledem k druhu jeho podnikání není problém, určitě ji nepřesáhne. Z toho mi logicky vyplývalo, že od data přiznání důchodu již nemusí platit zálohy...

• 19. 1. 2008 21:00

ZdenaR (neregistrovaný)

Jak jsem psala, sociálku nevím přesně. Po přiznání předčasného důchodu mu určitě zanikne povinná účast na pojištění z titulu hlavní činnosti. Možná ale bude muset platit zálohy jako OSVČ vedlejší, raději si to ověřte na OSSZ dřív, než přestane platit.
    Zálohy na ZP ale bude platit i po přiznání důchodu. Jedině že by v posledním přehledu, který odevzdával před přiznáním důchodu, vykázal ztrátu z podnikání, to by byla povinnost nulová. Až budete dělat přehled za rok 2007, tak už zřejmě bude důchodcem a novou zálohu mu vypočítáte podle vzorce na přehledu. Od povinnosti placení záloh jsou osvobozeny jenom OSVČ, které jsou zaměstnané a je tedy záruka, že zaměstnavatel každý měsíc odvede pojistné z minimálního vyměřovacího základu. Ostatní OSVČ vedlejší - studenti, důchodci, maminy na RD - zálohy platí (pokud podle přehledu neutrpěli ztrátu z podnikání) i kdyby to měla být dvacka měsíčně.

• 19. 1. 2008 21:19

ali (neregistrovaný)

Díky moc za informace,
    ověřím tu sociálku, na zdravotní se změna půjde hlásit, tak se od nich snad také nějaké informace dozvíme. I když se mi to logické nejeví, u našich zákonů se už pomalu nedivím ničemu.
    Ještě jednou díky i za čas, který jste mi věnovala, jestli zjistím něco zásadního pro tento typ případu, zveřejním to zde.

• 19. 1. 2008 21:42

ZdenaR (neregistrovaný)

To budete hodná:-)
    Zdravotkou jsem si jistá. U sociálky opravdu nevím, jak se posuzuje to období mezi dvěma přehledy, ve kterém byl přiznán důchod, a kdy byl například v posledním odevzdaném přehledu vykázán zisk, který by zakládal povinnou účast i pro OSVČ vedlejší
    Dělala jsem kdysi předčaného důchodce, ale už je to dlouho, takže si to příliš nepamatuji a hlavně v té době platila úplně jiná pravidla.
    Mějte se a držím palce, aby od Vás něchtěli zálohy na SP, stejně Vám je po odevzdání přehledu za rok 2008 vrátějí:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).