Re: Rizika jednatele a společníků SRO
Dobrý den,
za firmu může jednat a podepisovat dokumenty pouze jednatel, žádný ze společníků takovou moc nemá. Ale Vy jako jednatel budete mít zodpovědnost za firmu, včetně účetnictví - to byste si měl "teoreticky" hlídat a kontrolovat, aby se tam neděly nějaké "nejasnosti" a pak to nešlo na Vaše "bedra"....
Jo a on chce byt prokuristou firmy takže on bude moc za společnost take podepisovat smlouvi.
Třeba ztohodle mám strach:
§ 196a
(1) Společnost může uzavřít smlouvu o úvěru nebo půjčce s členem představenstva, dozorčí rady, prokuristou nebo jinou osobou, která je oprávněna jménem společnosti takovou smlouvu uzavřít, nebo osobami jim blízkými anebo smlouvu, jejímž obsahem je zajištění závazků těchto osob, nebo na ně bezplatně převést majetek společnosti jen s předchozím souhlasem valné hromady a jen za podmínek obvyklých v obchodním styku.
Může na firmu uzavřít úvěr.
Co když by jsme to udělali takto:
Já jednatel (žádný prokurista)
To zase nebude chtít on takže naoplátku on bude mít 60% firmy
Takže se navzájem budeme držet v šachu.
Já jediný budu vše podepisovat ale on mě může sesadit a dosadit jiného jednatele, ale pak už ja nebudu jednatel a nebudu za to co podepíše někdo jiný zodpovědný.
>>>>
>>>>Jo a on chce byt prokuristou firmy takže on bude moc
>>>>za společnost take podepisovat smlouvi.
>>>>
>>>>Třeba ztohodle mám strach:
>>>>§ 196a
>>>>(1) Společnost může uzavřít smlouvu o úvěru nebo
>>>>půjčce s členem představenstva, dozorčí rady,
>>>>prokuristou
>>>>nebo jinou osobou, která je oprávněna jménem
>>>>společnosti takovou smlouvu uzavřít, nebo osobami jim
>>>>blízkými
>>>>anebo smlouvu, jejímž obsahem je zajištění závazků
>>>>těchto osob, nebo na ně bezplatně převést majetek
>>>>společnosti jen s předchozím souhlasem valné hromady
>>>>a
>>>>jen za
>>>>podmínek obvyklých v obchodním styku.
>>Co když by jsme to udělali takto:
>>Já jednatel (žádný prokurista)
>>
>>To zase nebude chtít on takže naoplátku on bude mít
>>60% firmy
>>
>>Takže se navzájem budeme držet v šachu.
>>Já jediný budu vše podepisovat ale on mě může sesadit
>>a dosadit jiného jednatele, ale pak už ja nebudu
>>jednatel a nebudu za to co podepíše někdo jiný
>>zodpovědný.
>
>
>Takhle by to šlo, budete sám zodpovědný za firmu a po
>případném sesazení z pozice jednatele se zodpovědnosti
>"zbavíte".
40:60 ..... to taky není, podle mě, moc rozmuné. Vlastníte 40% společnosti a jste jednatel. Všechno klape a je vám dobře. ALE společník s 60% vás na valné hromadě přehlasuje, vymění jednatele (Vás) a dostadí někoho jiného. Vy přestanete mít zodpovědnost za cokoliv se ve firmě stane ale také nebudete mít žádnou šanci cokoliv prosadit, protože budete mít ve společnosti stále jen 40% podíl. Společník se 60% si s firmou bude dělat co bude chtít. Jestli máte pochybnosti už teď, tu firmu nezakládejte.
Nechoďte do toho. Takovou věcí si musíte být jistý. Musíte svým lidem věřit. Víceméně o všem rozhodujete společně. Pokud se budete dohadovat a hlídat si procenta, které vlastníte, nestojí to za to. Uvidíte, ono to není taková sranda, když nemáte lidi kolem sebe, na které se můžete spolehnout. Věřite jen jednomu, tak jděte do toho spolu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.