Vlákno názorů k dotazu Přivýdělek při rodičovské dovolené od Monka - Re: Přivýdělek při rodičovské dovolené Myslím,že se v tomto...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2008 12:16

Monka (neregistrovaný)

Re: Přivýdělek při rodičovské dovolené
    Myslím,že se v tomto směru nic nezměnilo,také to nemám ještě dostečně nastudované.Ale myslím že tato situace jde řešit i pracovním poměrem né jen na dohodu a ta stejná pozice- no pokud ji na tu pozici potřebujete tak stačí když na nové prac.smlouvě uvedete odlišnou pozici např. původně sekretářka nyní administrativní pracovnice a je vyřešeno. na pozici zůstane a vy jste ji nezaměstnali na stejné místo na které má u Vás prac.smlouvu než nastoupovala na MD a RD.

• 18. 1. 2008 12:27

krista (neregistrovaný)

Takže se to dá řešít hlavním pracovním poměrem? Já myslela jen vedlejším nebo už zmiňovanou dohodou...

• 18. 1. 2008 12:42

i (neregistrovaný)

mám také zaměstnankyni na rodičovské a od února nastoupí na to samé místo, ale na zkrácený úvazek na stejnou smlouvu s dodatkem o zkrácené prac.době a bude dále pobírat rodičovský příspěvek a myslím, že by v tom neměl být problém, pokud ano tak mi ho prosím napište ať nemá ta holčina žádný problém a my také ne :) děkuji

• 18. 1. 2008 18:38

krista (neregistrovaný)

Teď jsem mluvila s jedním personalistou, který dělá svou práci skoro 30 let a mám následující informace: pokud nastoupí zaměstnankyně na RD a přitom chce se stejné organizace i nadále přivydělávat, tak na HPP už to nejde, jelikož na HPP má vedenou RD, což se také nahlásí na ZP a OSSZ. Udělá se nějaký dodatek nebo VPP a je to. Na přehledu pro OSSZ musí mít uvedny 2 řádky -jeden RD a druhý přivýdělek. Tak snad jsou to přesné informace na 100%..

• 19. 1. 2008 0:21

Jiřka (neregistrovaný)

Buď se personalista mýlí nebo jste ho špatně pochopila. V tom původním prac. poměru (který nazýváte HPP) si pochopitelně klidně vydělávat může, i když v něm původně nastoupila na rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel není povinen jí umožnit návrat do práce dřív, než uplyne doba rodičovské dovolené, o kterou požádala, ale pokud je ochoten jí to umožnit, nic tomu nebrání. V případě, že se zaměstnavatel a tato pracovnice dohodnou, že ona ukončí svoji rodičovskou dovolenou a vrátí se na své původní místo, pak prostě rodičovskou ukončí. A pokud se dohodnou, že bude pracovat na kratší úvazek, tak udělají dodatek k pracovní smlouvě a ona tím pádem bude pracovat (v tom HPP), akorát že na zkrácený úvazek. Na sociálku se žádný nástup na rodičovskou nehlásí, pouze se vykazují omluvené dny podle toho, jaké volno čerpá. Na zdravotní pojišťovnu se hlásí nástup na mateřskou nebo rodičovskou a její ukončení. Úřady nerozhodují o tom, zda ona může či nemůže ukončit rodičovskou.
    Pokud ovšem chce zůstat v tom prac. poměru (HPP) na rodičovské dovolené, a přesto si chce přivydělávat, mohou si obě strany smluvit jiný pracovní poměr nebo dohodu. Už musí ale být ujednán jiný druh práce, než má v tom "HPP", ve kterém čerpá rodičovskou dovolenou.
    Ta druhá varianta je v určitém směru výhodnější, nevýhodou je tam ta nutnost sjednat jiný druh práce.
    Rodičovský příspěvek ovšem pobírá v každém případě (pokud splní to nedávání dítěte do školky...), o něm nerozhoduje, zda pracuje v tom "HPP" nebo v dalším prac. poměru.

• 19. 1. 2008 15:50

krista (neregistrovaný)

Buď se personalista mýlí nebo jste ho špatně
    >pochopila. ................................ V
    >případě, že se zaměstnavatel a tato pracovnice dohodnou,
    >že ona ukončí svoji rodičovskou dovolenou a vrátí se na
    >své původní místo, pak prostě rodičovskou ukončí. A
    >pokud se dohodnou, že bude pracovat na kratší úvazek,
    >tak udělají dodatek k pracovní smlouvě a ona tím pádem
    >bude pracovat (v tom HPP), akorát že na zkrácený
    >úvazek. Na sociálku se žádný nástup na rodičovskou nehlásí,
    >pouze se vykazují omluvené dny podle toho, jaké volno
    >čerpá. Na zdravotní pojišťovnu se hlásí nástup na
    >mateřskou nebo rodičovskou a její ukončení. Úřady
    >nerozhodují o tom, zda ona může či nemůže ukončit
    >rodičovskou.
    >Pokud ovšem chce zůstat v tom prac. poměru (HPP) na
    >rodičovské dovolené, a přesto si chce přivydělávat,
    >mohou si obě strany smluvit jiný pracovní poměr nebo
    >dohodu. Už musí ale být ujednán jiný druh práce, než má v
    >tom "HPP", ve kterém čerpá rodičovskou dovolenou.
    >Ta druhá varianta je v určitém směru výhodnější,
    >nevýhodou je tam ta nutnost sjednat jiný druh práce.
    >Rodičovský příspěvek ovšem pobírá v každém případě
    >(pokud splní to nedávání dítěte do školky...), o něm
    >nerozhoduje, zda pracuje v tom "HPP" nebo v dalším prac.
    >poměru.
    Děkuji za vysvětlení, můj případ je ten, že pokračuje v RD a přesto si chce jít na půl roku přivydělat do stejné firmy, ale RD neukončí. Proto jsem řešila, zda se musí dělat jiná dohoda apod. O tom, že po ukončení RD lze udělat dodatek na zkrácený úvazek vím, ale nebyla jsem si jista postupem, který jsem uvedla, tzn. že je stále na RD, ale od února do srpna si chce jít přivydělat... Asi to budu tedy řešit jiným prac.poměrem nebo dohodou... :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).