Re: Slovák pracuje v Čechách
Pokud mu sráželi 20%, je to zálohová a ne srážková (15%). Může dodatečně podepsat DP u posledního zaměstnavatele a požádat o roční zúčtování. Ptáte se, zda od ledna 08 už DP podepsat může, to mohl i v roce 2007. Od 1.1.08 bych mu dala podepsat DP, alespoň proto, aby měl sráženou zálohovou daň, navíc od pravděpodobně měsíce dubna 08 MF připravuje změnu zákona a měsíční slevy budou moci opět uplatnit i nerezidenti. Nevím, zda váš Slovák je český rezident nebo rezident SR. Mám krom jiných i Slováky nerezidenty - pendlery, ti zde sice pracují, ale nejsou našimi rezidenty, proto od ledna 08 nemohou uplatnit měsíční slevu na dani. Ale připravila jsem je alespoň na očekávanou změnu :)
Laďo, to je taj-dův :) dostala se ke mně před časem informace, kterou minulý týden už i na semináři potvrdila paní Katarina Dobešová - MF připravuje změnu zákona, tak jak jsem již předeslala. Nikde to ještě nenajdete, ale věřte, že změna projde, protože na tom mají velký zájem šéfové firem, kteří zaměstnávají ve velké míře cizince (Poláky, Slováky ...), navíc pokud mají slevu všichni, jen ne rezidenti, je to defacto diskirminační a odporuje EU. U zvýhodnění na dítě se to dá pochopit, že nedostanou, ale u základní slevy,na kterou mají vesměs všichni nárok, tam se to neobhájí. To je také jeden z důvodů, ale ten hlavní je někde jinde ...
>>Pokud mu sráželi 20%, je to zálohová a ne srážková
>>>(15%). Může dodatečně podepsat DP u posledního
>>>zaměstnavatele a požádat o roční zúčtování. Ptáte se,
>>>zda od
>>>ledna 08 už DP podepsat může, to mohl i v roce 2007.
>>>Od
>>>1.1.08 bych mu dala podepsat DP, alespoň proto, aby
>>>měl
>>>sráženou zálohovou daň, navíc od pravděpodobně měsíce
>>>dubna 08 MF připravuje změnu zákona a měsíční slevy
>>>budou moci opět uplatnit i nerezidenti. Nevím, zda
>>>váš
>>>Slovák je český rezident nebo rezident SR. Mám krom
>>>jiných i Slováky nerezidenty - pendlery, ti zde sice
>>>pracují, ale nejsou našimi rezidenty, proto od ledna
>>>08
>>>nemohou uplatnit měsíční slevu na dani. Ale
>>>připravila
>>>jsem je alespoň na očekávanou změnu :)
>>Prosím Vás, lze někde najít informaci o této
>>připravované změně?
>Laďo, to je taj-dův :) dostala se ke mně před časem
>informace, kterou minulý týden už i na semináři
>potvrdila paní Katarina Dobešová - MF připravuje změnu
>zákona, tak jak jsem již předeslala. Nikde to ještě
>nenajdete, ale věřte, že změna projde, protože na tom mají
>velký zájem šéfové firem, kteří zaměstnávají ve velké
>míře cizince (Poláky, Slováky ...), navíc pokud mají
>slevu všichni, jen ne rezidenti, je to defacto
>diskirminační a odporuje EU. U zvýhodnění na dítě se to dá
>pochopit, že nedostanou, ale u základní slevy,na kterou
>mají vesměs všichni nárok, tam se to neobhájí. To je
>také jeden z důvodů, ale ten hlavní je někde jinde ...
... samozřejmě mělo být ..navíc pokud mají
>slevu všichni, jen ne n e r e z i d e n t i ..už se na mě podepisuje večerní čas :)
to sice ano, ale ani bych se nedivila, kdyby to skutečně vešlo v účinnost od 1.4.08, tzn. my bychom, pokud se nepletu, uplatnili stejně až v květnové výplatě. Pro doplnění - vyskytly se i domněnky, že zaměstnavatelé budou moci uplatnit měsíční slevu u nerezidentů na základě změny zpětně od 1.1. - nelze, dostanou to zpátky v ročním zúčtování či DPFO. A dobrou noc, jdu se Uvolnit, prosím ... :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.