Re: Záloha a daňový doklad u DE
před více než rokem jsem převzala DE, plátce DPH, jedná se o firmu, která ve velké míře vybírá zálohy na zakázky. předešlá účetní vystavovala na tyto přijaté zálohy daň.doklad a odvádělo se DPH. Jelikož jsem dělala několik dodatečných přiznání, řešila jsem i na FÚ tuo věc. DPH odvedené z přijatých plateb mne však opravit nenechali a ještě celý rok jsem si hlídala, ze kterých záloh DPH odvedeno bylo a ze kterých ne, protože jsem od toho samozřejmě upustila a odvádíme až při ukončení prací. Nicméně jsem se dívala na onen par.26 a opravdu je tam napsáno, že pokud nevznikla povinnost, což nevznikla, daň.doklad se vystavit nesmí.
Tak jsem to dne opět konzultovala s Fin. úřadem tentokrát pro Prahu-východ. Daňový doklad mohu vystavit a i odběratel si může
dle tohoto dokladu nárokovat DPH, neboť tím, že jsem ho vystavila
vznikla mi povinnost odvést DPH.
Už tomu teda vůbec nerozumím, protože kdyby si odběratel nemohl na základě našeho vystaveného daň. dokladu nárokovat DPH z důvodu, že nevznikla " povinnost"( daň. doklad jsme vystavili na základě našeho rozhodnutí, ne ze zákonné povinnosti) při současné změně DPH a zaplacení zálohy ve výši 100% předem v prosinci, by ten kdo vede účetnictví mohl konečnou fakturu v lednu vystavit s 5 %, zatímco v DE s 9%.
Hanča
tak jsem si to přečetla snad 20x, to je fakt, že ta věta tomu odporuje. Napadá mě jen to, že vystavít mohu daňový doklad jen při přijetí zálohy na BÚ před uskutečněním plnění a daň odvedu (povinnost), neboť posléze již vystavuji konečnou fakturu se zdanitelným plněním dle dodání.
Hanča
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.