Re: Rodicovska a materska dovolena - táp
>>>Vazeni mam prosbu, nejak se v tomto neorientuji.
>>>Mam zamestnankyni, ktera 21.1.2004 nastoupila na 196
>>>dni materske dovolene - do 3.8.2004.
>>>Mimo evidencni stav ji mam na Rodicovske dovolene od
>>>4.8.2004.
>>>
>>>Pocitac mi ted vyhodil, ze by mela 30.1.2008
>>>nastoupit
>>>do prace.
>>>Dnes se byla na socialce zeptat, ale tam ji rekli ,
>>>ze
>>>to nevi a ze ani nevi kam se ma jit zeptat.
>>>Prosim proto mistni odborniky o radu, zda je to tak
>>>spravne, ze by mela natoupit 30.1.2008.
>>>Je to dobra zamestnankyne, cili ji nechci osidit.
>>>
>>>Diky predem Karel
>>Záleží do kdy si zažádala o rodičovskou dovolenou,
>>nejdéle však do dasažení tří let dítěte.Podle nástupu
>>na
>>placenou mateřskou, bych řekl, že už měla zpět
>>nastoupit v r.2007, pokud si po skončení RČ nepožádala
>>o
>>neplacené volno.
>
>Ja mam prave v PC zapsano Rodicovska dovolena
>4.8.2004-30.1.2008
>Ona muze zustat doma 4 roky s ditetem. Coz by
>odpovidalo.
Dle starého zákoníku práce to tak bylo, že žena mohla požádat o rodičovskou dovolenou do 4 let věku dítěte. Myslím si, že by měla nastoupit den po 4-tých narozeninách dítěte.
Nový zákoník už dle § 196 hovoří pouze o 3 letech rodičovské dovolené.
Zaměstnankyně může nastoupit vlastně kdykoliv, jak se s ní domluvíte. Jen rodičovský příspěvek dostane od sociálky do 4 let dítěte (pokud nedá dítě do školky na víc jak 4 hodiny denně - což je podmínka pro pobírání rod.příspěvku), pak bude doma zadarmo.
Měla by nastoupit v termínu, na kterém se se zaměstnavatelem dohodla. Já mám pro každého zaměstnance takové desky a když nevím, tak se do nich podívám a mám tam založenou žádost, z které se to dozvím. A jestli tam nic nemáte, tak se zkuste domluvit a něco pro obě strany přijatelného sepište. Jestli o ni stojíte, tak si s tím poradíte.
Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku dítěte, takže ať si na dobu mezi 3. rokem a nástupem do zaměstnání sepíše (antidatovanou) žádost o neplacené volno, jejíž součástí bude čestné prohlášení, že je za ni plátcem zdravotního pojištění stát z titulu pobírání rodičovského příspěvku. Tenhle papír budete potřebovat, pokud byste měl někdy kontrolu z její zdravotní pojišťovny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.