Re: kalkulace vína - pomůže někdo???
Když nemáte na vstupu daňové doklady, co chcete odpočítávat?
To nejde, není z čeho.
S traktorem si také nezahrávejte, koupit na leasing je nesmysl. Po dobu leasingu jde o nájem (zpětně nelze nic odečíst) a kupuje se za symbolickou cenu (obvykle kolem 1 tis. Kč).
Pokud si nejste jistá (a bohužel ze zadání dotazu cítím značnou nejistotu), je třeba se poradit s odborníkem. Spoléhat na diskusi je hazard. V dotazovaném případě se dá udělat spousta chyb a následky mohou být velmi bolestivé.
Snad jsem Vás trochu pochopila. Od sběru hroznů až po prodej vína se jedná o nedokončenou výrobu, polotovar a hotové víno. Záleží v jakém jste stádiu. OSVČ by vám měl říct, jaká je cena hroznů, tuto cenu promítnete na sklad - nedokončená výroba a pak to musíte převádět dle výrobního procesu. OSVČ by vám měla také říct, jaká je výsledná hodnota vína a tu zapracujete do jednotlivých skladových karet. Musíte nato udělat "vnitřní účetní předpis", aby při případné kontrole FÚ bylo jasně patrné, že za takovou a takovou cenu se má to víno prodávat. Jo a pokud má OSVČ své vinohrady, které nemá v majetku podnikání, tak byste si měla udělat smlouvu o pronájmu...
Děkuji za odpověď. Volala jsem si na FÚ a tam mě sdělili, že nemůžu odpočítat traktor z důvodu toho, že je starý tři roky a daň při změně režimu uvádí v zákoně, že můžeme odpočítat majetek starší jeden rok od zakoupení.
Cenu jsem stanovila na základě vyhlášených prodejních cen za hrozny v naší oblasti + skladování + spotřební daň + cena láhve.
Děkuji paní za reakci o smlouvě.... dodatečně doděláme.
šárka
Děkuji za odpověď. Volala jsem si na FÚ a tam mě
>sdělili, že nemůžu odpočítat traktor z důvodu toho, že je
>starý tři roky a daň při změně režimu uvádí v zákoně,
>že můžeme odpočítat majetek starší jeden rok od
>zakoupení.
>Cenu jsem stanovila na základě vyhlášených prodejních
>cen za hrozny v naší oblasti + skladování + spotřební
>daň + cena láhve.
>Děkuji paní za reakci o smlouvě.... dodatečně
>doděláme.
>šárka
Tak to jste udělala nejlíp. Ohledně těch cen jste zvolila také dobře, akorát by se do prodejní ceny měla promítnout nějaká marže. Já zpracovávám PÚ firmě, která má spoustu druhů vína a jsem s nimi domluvená, že mi musí prodejní cenu vína sdělit oni, oproti Vám nemusím počítat výkupní ceny apod, to je v kompetenci majitele firmy.... Na ceny si pak dělám vnitřní účetní předpis a zpracovávám je dle podkladu. V případě námitek ze strany FÚ si musí majitel ceny vína obhájit sám.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.