Vlákno názorů k dotazu Prodej majetku+DPH -opravdu nevíte? :-( od anonym - Re: prodej majetku+DPH -opravdu nevíte? 1) Pokud jste...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2008 12:44

anonym (neregistrovaný)

Re: prodej majetku+DPH -opravdu nevíte?
    1) Pokud jste prodávali po částech, pak si musíte stanovit vstupní cenu jednotlivých částí a to např. podle dodacího listu při pořízení výrobní linky.
    Na kartě pak máte celkovou částku souboru dílčích částí výrobní linky. Podle stanovených cen za jednotlivé části budete nadále účtovat o ubytku z tohoto souboru.
    2) Při prodeji budete účtovat (jelikož se neodepisovalo) vstupní cenu prodané části 541/082 a vyřazení 082/22. Prodej 31x/641 + DPH.
    3) Při prodeji v ČR uvedete v DP k DPH na ř. 530 a 540. Při prodeji do 3. zemí uvedete v DP k DPH do ř. 430, 510, 520. Musíte mít k dispozici JSD, to je pro vás daňový doklad. Kurz pro účely DPH použijete z JSD. V účetnictví pak dle směrnice (donní, měsíční...).

• 24. 1. 2008 14:15

Marci (neregistrovaný)

Děkuji moc za radu. Já měla pořád pocit, že musíme nějakou část DPH vrátit zpět, když jsme uplatnili odpočet. (vím, že je vývoz osvobozen od DPH)
    Jen mi ještě vrtá hlavou:
    Do ř. 430.510 a 520 uvedu cenu + DPH?

• 24. 1. 2008 18:47

anonym (neregistrovaný)

Pouze základ daně. DPH nepočítáte a ani neuvádíte na FA. To vypočte celnice, pokud prodáváte neplátci. Nebo si musí vypočítat sám příjemce, pokud je plátce DPH. Vývoz je osvobozen od daně na výstupu s NÁROKEM na odpočet, proto nebudete na vstupu nic upravovat.
    Jenom upozorňuji, že stále někdo nerozlišuje vývoz (= 3. země, t.j. země mimo EU) a dodání zboží do EU (země ES). Vy jste uváděla, že se jedná o vývoz a tak je odpovězeno.

• 25. 1. 2008 9:43

Marci (neregistrovaný)

Díky moc. Jsem teď klidnější.
    Chci jen dodat, že já už si delší dobu nepletu vývoz a dodání
    zboží :-) Opravdu jde v tomto případě o vývoz.
    Ještě jednou děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).