Re: Superhrubá mzda
Dělá se to u všech zaměstnanců, DPČ, ale ne u DPP. Z této "superhrubé mzdy" se bude pouze počítat daň z příjmů, u všech 15%. Odvody ZP a soc.poj. zaměstnavatele a za zaměstnance zůstavají stejné % a počítají se i nadále z hurbé mzdy, nikoliv ze "superhrubé".
Mám k této problematice další dotaz. Tzv. superhrubá mzda je "ukazatel" a podle § 46a zákona o správě daní a poplatků se má počítat na dvě desetinná místa. Připadá mi to nesmyslné vzhledem k tomu, že před výpočtem daně se stejně upraví na stokoruny nahoru.
Jaký je Váš názor?
narazila jsem na to v publikaci Zdanění mezd a platů 2008 - Pelech, str. 30, kde pan Pelech píše, že podle zákona, který uvádíte, tak by se mělo zaokrouhlovat na dvě desetinná čísla. jsem dost zvědavá, co mi na to řekne můj program... nicméně také tam píše, že pokud by s tím byly spojeny technické problémy, lze zaokrouhlit na celé kč nahoru. no já budu asi ráda, když to program zvládne vůbec nějak, bez ohledu jak... :-D takže uvidim po prvních mzdách... nicméně můj osobní názor - totální nesmysl
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.