Re: narození syna-co doložit?
On to dítě od července neuplatňoval a teď ho chce uplatnit v zúčtování a uplatňovat i v roce 2008? Pro rok 2007 přinese rodný list dítěte, ve kterém je uveden jako otec, čestné prohlášení, že žije s dítětem ve společné domácnosti (uvede adresu) a potvrzení od družky, že ona na toto dítě slevu neuplatňovala (nebo její čestné prohlášení, pokud nemá zaměstnavatele). Pro rok 2008 potvrzení, že dítě stále neuplatňuje (nebo čestné prohlášení, že ho uplatňovat nebude). Narození dítěte zapsat do daňového prohlášení.
>>>>V 7/07 se narodil zaměstnanci syn. Co mi musí
>>>>doložit.
>>>>Žijí spolu jako druh-družka. Tohle je jejich 2.dítě.
>>>>Děkuji
>>>
>>>On to dítě od července neuplatňoval a teď ho chce
>>>uplatnit v zúčtování a uplatňovat i v roce 2008? Pro
>>>rok
>>>2007 přinese rodný list dítěte, ve kterém je uveden
>>>jako otec, čestné prohlášení, že žije s dítětem ve
>>>společné domácnosti (uvede adresu) a potvrzení od
>>>družky, že
>>>ona na toto dítě slevu neuplatňovala (nebo její
>>>čestné
>>>prohlášení, pokud nemá zaměstnavatele). Pro rok 2008
>>>potvrzení, že dítě stále neuplatňuje (nebo čestné
>>>prohlášení, že ho uplatňovat nebude). Narození dítěte
>>>zapsat do daňového prohlášení.
>>
>>Po mě chce FÚ potvrzení ze sociálky, že jsou
>>nahlášeni
>>ve společné domácnosti. Není to opět jejich výmysl???
>>Slevu normálně uplatňoval od 7/07.
>>Jinak tohle vše mám, jen to potvrzení ze sociálky mi
>>nějak uniklo.
>
>Nic takového zákon neukládá, skutečnost, že s dítětem
>žije ve společné domácnosti prohlašuje a podepisuje
>přímo v Prohlášení k dani ...
Stejně to budu muset doložit. Mluvila jsem s paní z FÚ, co k nám chodí na kontroly a ta to po mě chce.
možná se něco hnulo a začínají jít po tom, že na sociálce žena vystupovala jako samoživitelka, ale otec směle uplatňoval daň.zvýhodnění - přece MÚ není detektiv (navíc by ji v některém případě mohlo jít i o zdraví), aby zjišťovala, kdo kde a s kým žije - to si musí pohlídat státní sféra a toto je třeba vlašťovka, která různým spekulacím zabrání
uvidíme - hlavně, aby se postupovalo všude a všem stejně
Pravděpodobně to tak bude - pokud máte od něho čestné prohlášení, tak je to přece v pořádku - on musí být zodpovědný za to, co podepíše a případně nést následky (tzn. zaplatit i penále, pokuty, které by Vám příp. vyměřil FÚ).
Proč zrušili prodlouženou délku vyplácení peněžité pomoci v mateřství pro samoživitelky? Asi někdo dělal nějaký rozbor a zjistil, že je zde mnoho samoživitelek - já nevím, ale nic jiného mě nenapadá. Je pravda, že to odnesou i ty ženy, které jsou opravdu osamělé.
Paní na FÚ vás nemůže nutit, abyste požadovala po zaměstnancích doklady, které zákon nepředepisuje! Je pravda, že finanční úřad si může přešetřit situaci - dokonce i tak, že půjde k nim domů a zjistí si okolnosti na místě. Vy ale nic zjišťovat nemůžete. A ještě něco - na jaké "sociálce" má člověk povinnost hlásit spolužití s druhem - družkou? To mi něco uniklo? Nedejte se, oporu v zákoně paní kontrolorka nemá, takže ani nemůže do případného protokolu z kontroly napsat, že jste něco porušila.
ženy, které jsou opravdu osamělé.
>***
>Paní na FÚ vás nemůže nutit, abyste požadovala po
>zaměstnancích doklady, které zákon nepředepisuje! Je
>pravda, že finanční úřad si může přešetřit situaci -
>dokonce i tak, že půjde k nim domů a zjistí si okolnosti na
>místě. Vy ale nic zjišťovat nemůžete. A ještě něco -
>na jaké "sociálce" má člověk povinnost hlásit spolužití
>s druhem - družkou? To mi něco uniklo? Nedejte se,
>oporu v zákoně paní kontrolorka nemá, takže ani nemůže do
>případného protokolu z kontroly napsat, že jste něco
>porušila.
Jsem téhož názoru. Vy máte doložené všechno a i kdyby se zjistilo, že pro účely pobírání dávek státní podpory je ona hlášena jako osamělá (a tudíž že on nemá mít slevu na dítě), není to problém Váš. Toto rozhodně od FÚ na sebe nenechte hodit. Dokonce ani kdybyste neměla to čestné prohlášení, měla byste to v pořádku, protože tím, že on dítě vyplní a podepíše v prohlášení, vlastně prohlašuje, že s ním žije ve společné domácnosti. To čestné prohlášení je ještě jakoby navíc. Vy jste mu slevu dávala oprávněně na základě všech zákonem požadovaných dokladů. Kdybyste s tím FÚ měla o tomto spor, obraťte se na finanční ředitelství.
Já jsem se setkala s opakem - že po mně (jako po MÚ) chtěla potvrzení sociálka, u které se nahlásila jako osamělá družka našeho zaměstnance, že tento zaměstnanec neuplatňuje slevu na dítě. Potvrzení jsem vystavila, protože on skutečně slevu neuplatňuje a po tom, že fakticky žijí spolu, mně nic není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.