Re: DPČ a zdravotní pojištění
Já používám účto. Taky mi nenabídne výpočet z min.mzdy. Prostě to musím přepsat ve mzdě natvrdo. Pc sice kříčí, že se mu to nelíbí, ale opravdu musíme počítat ZP z min.mzdy. :-(
Co se týká opravy, asi bych se vrátila do listopadové a prosincové mzdy, opravila bych výpočet ZP a doplatek ZP bych fofrem poslala na zdrav.pojišťovnu. Zaměstnanci to musíte nějak vysvětlit.
Z hlediska sociální pojištění nic takového není, ale ještě se zeptám, zda nehrozí uplatnění daňového bonusu. Ta zaměstnankyně ovšem měla 11-12/2007 hrubou mzdu pouze 9360 Kč, tj. za měsíc vždy překročila polovinu min. mzdy, ale na nárok na bonus by musela za rok dostat alespoň 6*8000=48000 Kč, je to tak?
Ještě pro upřesnění, na stránkách VZP jsem našla:
Je-li vyměřovací základ zaměstnance nižší, než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je zaměstnanec povinen provést takovýto doplatek pojistného prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Je-li vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně zaměstnavatele, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
Znamená to tedy, že ten doplacený rozdíl do MM není nákladem zaměstnavatele, ale strhne se zaměstnanci z čisté mzdy?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.