Vlákno názorů k dotazu Končí podpůrčí doba a nemůže pracovat od Martina - Re: končí podpůrčí doba a nemůže pracova Nejdůležitější je,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2008 11:05

Martina (neregistrovaný)

Re: končí podpůrčí doba a nemůže pracova
    Nejdůležitější je, jak rozhodne lékař, zda je práce schopen či neschopen. Pokud je práce schopen, má nastoupit do zaměstnání a konat dosavadní práci. Má-li omezení, musí mít posudek. Je-li neschopen a skončila-li PD, zažádat ve zrychleném řízení o prodloužení PD (obvykle prodlužují o 3 měs.). Tiskopis žádosti má lékař. Rozhodnutím může OSSZ PD prodloužit. S tím souvisí i nástup do lázní = PN. DNP se zastaví dle rozhodnutí o ID. PP se obvykle ukončuje dohodou.

• 28. 1. 2008 15:05

xy (neregistrovaný)

určitě mzdová účetní psala mj.i zaměstnanci i lékaři, že končí podpůrčí doba - proč tedy v těch asi 3 měsících než skončila podpůrčí doba to nikdo neřešil? Pokud je zaměstnanec práce neschopen, tak přece lékař nemůže ukončit neschopenku a poslat zaměstnance do práce (třeba i do rizikového pracoviště). Jen nechápu, proč ukončil lékař neschopenku - to tedy znamená, že je zaměstnanec práce schopen a musí nastoupit do práce. Pokud by práce schopen nebyl, tak by neschopenka trvala dál (třeba zatím neplacená a po rozhodnutí komise by se třeba doplatila a pod.) nebo by se řešilo v krajním případě nějakým důchodem.

• 28. 1. 2008 15:17

beta (neregistrovaný)

to je mi právě také divné, ale ti lidi si vůbec nevědí rady, ani jsem z nich nemohla vydolovat, zda je schopen pracovat nebo ne, pořád jen omílají, že končí podpůrčí doba a lékař ukončí neschopenku, říkala jsem, že si mohou požádat o prodloužení PD a že je v pravomoci lékaře, zda Z-ce uschopní či nikoli. Tak jsem se jen chtěla poradit, zda jsem na něco nezapomněla, vypadá to, že snad ne, důležité je nyní, co lékař, zda ukončí PN či nikoli.
    a to, že neřešili před ukončením PD, domnívali se,že PID dostane, když je na tom tak špatně, to ale neznají naše zákony :( dokud má všechny 4 končetiny (a to je možná ani mít nemusí) a je jedno v jaké stavu a může chodit, neznamená to, že není práce neschopen ať může pracovat, či ne. Děkuji za názory.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).