Re: Odpisy u auta
I přesto, že jste auto přihlásili až v r. 2008, můžete celý roční odpis udělat již v r. 2007. Řešila jsem stejný případ, a i přesto, že regist.značku jsme dostali až v 1/08, mohu uplatnit celý roční odpis za r. 2007, samozřejmě v r. 2008 musíte přeřadit do jiné odpis.skupiny.
Pokud máte na mysli to, že pokud auto není postaveno na reg.značku v r. 2007není možné provést odpis již za r. 2007, přečetla jsem na toto téma stanoviska pro i proti a proto jsem si vyžádala písemné vyjádření Finančního ředitelství a bylo mi řečeno, že mohu provést odpis i za r. 2007 /to samé mi bylo sděleno na Finančním úřadě /. Řešila jsem totiž ten samý případ, auto převzato, zaplaceno v 12/07, ale přihlášeno až 1/08 a vyjádření bylo takové, že pokud auto bylo již v 12/07 provozováno, byť s převozní SPZ lze.
Ano to mám na mysli. Já se na FÚ ani na FŘ radit nechodím, ale když jsem v loňském roce obdobou situaci řešil, ponořil jsem se do přílsušné legislativy:
Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb.
§ 38
Vyhláška č. 243/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o registraci vozidel
§ 21 odst. 4
Závěr: s tzv. převozním číslem, nelze automobil běžně používat a tedy jej zařadit a ani odpisovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.