Re: Potvrzení o zdanitelných příjmech
Prodram, mi neumožňuje pro jednoho člověka zadat dohromady jednatelskou odměnu a mzdu - takže musím mít jako dvě osoby, tím pádem mi vyjedou dvě potvrzení. 1% z ceny vozidla: projevuje se mi to jen tak, že to vidím na výplatních listech - naturálie. Jinak se mi to nikde jinde nezobrazuje. je to tak dobře, nebo musíme vystavit nějaké potvrzení...
Ještě bych se Vás ráda zeptala jaké jsou minimální jednatelské odměny pro tento rok - pořád 380Kč
Pak máte špatný program. Podle zákona zdanit dohromady MUSÍTE, jinak můžete mít výslednou daň špatně. Letos už je sice vždy 15%, ale loni byly daňové hladiny - jak Vám program tu jednatelskou odměnu zdanil? Zkuste si spočítat ručně některý měsíc - mzdu společně s jednatelskou odměnou, k daňovému základu přičíst to 1% auta) a vše zdanit dle tabulek a uplatnit slevy na dani, o které v daňovém prohlášení žádal. A porovnejte se součtem výsledných daní, které vyšly, když to bylo zdaněno zvlášť. Prostě příjmy téže osoby u téhož zaměstnavatel v témže měsíci se musí zdanit dohromady. Postup: ze mzdy spočítáte ZP a SP, toto odečtete od hrubé mzdy. K výsledku přičtete 380 Kč a 1% auta. Zaokrouhlíte na stovku nahoru, zdaníte dle tabulek (předpokládám, že měl podepsané prohlášení). Z jednatelské odměny SP AZP se neplatí proto, že nedosáhla ani 400 Kč, jinak by se také platilo. A to 1% auta přece musí být obsaženo v daňovém základu.
Výše jednatelské odměny není určená. Nemusí být třeba žádná.
Mám Pohodu. I účetní firma, která vedla účto v roce 2005 zdaňovala každé zvlášť.Mzda normálně a ta odměna 300Kč čistého na účet a 80Kč daň na Fú. Bohužel nevím kam bych to jinam napsala (do zdaň náhrad?). 1% mám v pořádku, tak jak píšete - jen mě zajímalo jestli se to musí ještě někde dokládat.
Podívejte, tím, že i účetní firma zdaňovala každé zvlášť, to neobhájíte. Postup máte skutečně špatný. Pokud má ten člověk v témže měsíci od téže firmy mzdu a zároveň jednatelskou odměnu, MUSÍ být zdaněno dohromady. Stejně tak pokud by měl někdo třeba od téže firmy zároveň mzdu a k tomu odměny z DOPP nebo DOPČ, také musí být zdaněno dohromady. Přes to nejede vlak.
Mohlo se totiž stát, že mzda byla tak vysoká, že spadla do daňového pásma 25% nebo i 32% a tudíž kdybyste k tomu správně připočetla jednatelskou odměnu, byla by výsledná daň vyšší než když jste zdanila každé zvlášť (vidím, že jednatelská odměna byla zdaněna 20%). Takto by měla být zdaněna jen tehdy, pokud by ji ten člověk měl samotnou a neměl podepsané prohlášení. Takže jestli si toho kontrola z FÚ všimne, že se vlastně jedná o téhož člověka a zjistí, že daň měla být v průběhu roku vyšší, všechno to spočítá.
Teď už s tím zřejmě nic neuděláte, i když správě byste to měla celé přepočítat a opravit. Sama nevím, pro jaký postup bych se rozhodla. Buď tu jedn. odměnu připočtěte do potvrzení o zd. příjmech k té mzdě nebo vystavte druhé potvrzení. Pak ale hrozí nebezpečí, že tím spíš si FÚ všimne, že v témže období měl od téže firmy dva příjmy, které správně měly být daněné dohromady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.