Re: Rezervní fond - zaúčtování
Na stranu aktiv se nic účtovat nebude. Vy jste měli nějaký počáteční zůstatek na účtu 431 D, tj. zisk z minulého roku. Vytvořili jste rezervní fond, takže jen z účtu 431 přehodili nějakou částku na 421. Pokud Vám rozvaha seděla i před přeúčtováním 431/421, tak chyba musí být někde jinde, protože jste jen tu částku rezervního fondu převedli z jednoho pasivního účet na jiný.
Účet 431 musí být ke konci roku nulový, nikam na KUZ ho převádět nebudete, valná hromada musí rozhodnout, co s ním, pokud nevědí, můžou dát na nerozdělený zisk.
Dobry den Ivo,
dekuji, jen mam trosku problem s tim, ze je to zacinajici s.r.o. (manzel s kamaradem), v roce 2007 byl zisk 65,000 v roce 2006 zisk 0. Takze ja na tom ucet 431 nemam zadny zisk z minuleho roku 2006.
Nevim jestli jsem to dobre vysvetlila. Moc dekuji, irena
Tak to jste špatně pochopila. V zákoníku se píše, že "rezervní fond LZE vytvořit i při vzniku společnosti" tzn. není povinnost. A pak taky že RF se povinně tvoří ze ZISKU tj. v dalších letech, kdy firma dosáhne zisk. Takže ta povinnost při vzniku tu není, ale pokud chcete tvořit při vzniku, tak se účet 431 vůbec nepoužije, ale objeví se v zahajovací rozvaze a stejně jako základní kapitál musí mít nějaký zdroj krytí u aktiv.
§67 OZ (2) Rez fond vytváří povinně s.r.o a a.s. ze zisku běžného účetního období po zdanění (dále jen "čistý zisk") nebo z jiných vlastních zdrojů mimo čistý zisk, pokud to zákon nevylučuje. RF lze vytvořit i při vzniku spol ... Spol vznikla v r 06, to mela nulovy zisk a ted za r 07uz mela nejaky zisk, tak jsem si myslela ze bych ted vytvorila ten RF. Omlouvam se ze to pisu polopate, ale dzpo delam letos poprve,nikdy jsem se s tim nesetkla. Muzete mi prosim uvest nejaky pripad jak to mam v te rozvaze udelat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.