Vlákno názorů k dotazu Potvrzení o příjmech pro dávky- do kdy od J - Re: Potvrzení o příjmech pro dávky- do k Nevím...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2008 15:09

J (neregistrovaný)

Re: Potvrzení o příjmech pro dávky- do k
    Nevím kolika lidí se to týká, ale vyplnit příjem je otázka chviličky. Dělám na počkání.

• 4. 2. 2008 15:14

Helena (neregistrovaný)

Ne vždy je to ovšem možné. Když můžum tak hned, když ne, tak zítra "si přijďte.."

• 4. 2. 2008 15:27

Lenka (neregistrovaný)

Týká se to jednoho nepříjemného bývalého zaměstnance. Abych byla upřímná, tak se mi spíše nelíbí ten přístup, že si přijde a dle jeho to musím hned vyplnit, jinak by prostě neodešel...
    Nedělám jen mzdy a při představě, že bych musela zastavit auditory, protože tu mám zaměstnance, který nutně potřebuje něco vyplnit....nevím nevím :-)
    A taky si říkám, nač chvátat, když jsem ho měsíce přemlouvala, aby si došel pro stravenky a bez výsledku....Nehodlám být otrokyní svých zaměstnanců :-)

• 4. 2. 2008 15:27

xy (neregistrovaný)

snažím se na počkání, ale ne vždy má MÚ čas, také se domlouvám, pokud přijdou v době uzávěrky, různých kontrol apod. - ne všude také MÚ je ve firmě a zasílá se ke zpracování jinam - takže nějaký čas to trvá
    pokud si podáte žádost někde na státní orgán, tak je běžná doba dodání 15-30 dnů, takže Vy když uděláte potvrzení za 3 dny, tak je to určitě v normě

• 4. 2. 2008 22:19

Jiřka (neregistrovaný)

Marně přemýšlím, zda je vůbec někde zákonem stanoveno, že takováto potvrzení musí zaměstnavatel potvrzovat. Musí vydat Potvrzení o zaměstnání (když končí prac. poměr), dále potvrzení o zdanitelných příjmech na požádání (kvůli daním) a taktéž na požádání potvrzení o průměrné mzdě při skončení prac. poměru a na požádání posudek. Dále je povinen reagovat např. na žádost soudu o vyčíslení příjmů apod. Všechna ostatní potvrzení jsou pro soukromé účely zaměstnance a pokud zákon přímo jejich vystavení nepřikazuje a nestanovuje nějakou lhůtu, pak by zaměstnavatel dokonce mohl požadovat za jejich vystavování poplatek. Ne, že bych ho vyžadovala, vystavuju jak mám zrovna čas a pochopitelně tato potvrzení lidé potřebují, píšu to jen proto, jakým způsobem by se mohl takový protivný zaměstnanec trochu odpálkovat. Existuje to tedy někde v zákonech nebo ne? Neví někdo?

• 5. 2. 2008 9:51

J (neregistrovaný)

Paní Jiřko, nevím proč mám takový dojem, že patříte k té generaci mzdovek, které ještě vyplácely(jako já) rodičovské přídavky, státní vyrovnávací příspěvky a pod.Napadlo nás tehdy , že bychom to nedělaly , že je to státní dávka, tak ať si to vyplácí stát? Pěkně jsme všechno počítaly, stanovovaly kdo má a v jaké výši na co nárok.A případné přeplatky pěkně platily.To, co dnes máme lidem potvrzovat -např.příjmy pro dávky státní soc. podpory -je proti tomu prd.

• 5. 2. 2008 10:37

Lenka (neregistrovaný)

Nebylo to pro mě, ale nedá mi to. Neřešíme ani tak, zda vystavovat či ne, ale zda něco upravuje, do kdy máme co vyplnit. Neříkejte mi, že se vám zdá přístup zaměstnanců v tom, že chtějí všechna vystavení na počkání, v pořádku. Já např. nedělám jen mzdy, ale komplet celé účetnictví firmy a pokud tady mám auditory, tak prostě nemám čas na vyplňování formulářů do 1 minuty nejpozději. Pokud zaměstnanci řeknu, že mu vše zpracuju do tří dnů, jsem rázem v roli mrchy, co chudáka chce připravit o sociální dávky...

• 5. 2. 2008 11:11

J (neregistrovaný)

Milá paní Lenko, jako mrchy jsme brány odjakživa, tedy co já pamatuji,nic neděláme sedíme v kanceláři a pijeme kafe.To je holt náš úděl. O opaku je přesvědčit je nadlidský úkol a myslím, že marný.Taky nedělám jen mzdy.Mám to jen trošku složitější že jsem státní správa a tam nemůžu občana odmítnout, že nemám čas.
    Při auditu jsem musela řešit např.trvalý pobyt nebo poplatek za kom. odpad.Auditoři to prostě chápali a sami mi řekli -vyřiďte si to mi chvilku počkáme.Ono když je vůle z obou stran je všechno jednodušší.

• 5. 2. 2008 12:56

Lenka (neregistrovaný)

Vůle k zaměstnanci, který svého nadřízeného nazve č****em a mzdovou účetní starou zrzavou kr*** (je mi 25), jaksi pokulhává, to jistě chápete.
    Při slušném jednání i já jednám slušně a snažím se vyhovět, jak jen to jde.
    Pokud ale mám - dle svého názoru - oprávněný důvod nevyhovět ihned, informuji se, zda se mohu v tomto opřít o nějakou vyhlášku apod....

• 5. 2. 2008 13:19

J (neregistrovaný)

hledala jsem hledala, ale nic nenašla tedy nic podle čeho by byla povinnost co, dokdy vyplňovat, toho vola ignorujte

• 5. 2. 2008 13:23

J (neregistrovaný)

teď mě tak napadlo, možná by nebylo od věci zapracovat do vnitřních směrnic organizace do kdy je povinnost, ať chodí v určité dny nebo hodiny

• 5. 2. 2008 13:33

Lenka (neregistrovaný)

Už ignoruju, jelikož s těmito slovy opustil pracoviště, rozloučili jsme se s ním milosrdně dohodou :-)
    Mám obavy, že taková směrnice by u nás byla na nic. Přece jen tolik zaměstnanců tady nemám.
    Ještě mě napadlo...věčně tady válčím s tím, že si zaměstnanci nevyzvedávají stravenky i několik měsíců. Mně se to pak v kanceláři hromadí a klepu se strachy, že nás vykradou a já tu budu mít takový hromady stravenek. Bohužel na zaměstnance nezabírá snad vůbec nic, co se týče tohohle. Mají nějakou povinnost chodit si pro stravenky, popř. nenapadá Vás něco, co by mohlo zabrat? :-)

• 5. 2. 2008 13:48

J (neregistrovaný)

no to je totéž, snad jenom když si nevyzvedne do... nedostane nic
    a nebo hrozby ztráty odměn a prémií, ty snad ještě zabírají anebo zadat do směrnice pro odměńování a podmínit odměny splněním všech povinností zaměstnance, tedy i těmito záležitostmi,jinak fakt nevím

• 5. 2. 2008 14:22

Lenka (neregistrovaný)

to je totéž, snad jenom když si nevyzvedne do...
    >nedostane nic
    >a nebo hrozby ztráty odměn a prémií, ty snad ještě
    >zabírají anebo zadat do směrnice pro odměńování a
    >podmínit odměny splněním všech povinností zaměstnance, tedy
    >i těmito záležitostmi,jinak fakt nevím

Ztráty odměn snad zabírají, ale to by je museli tihle zaměstnanci mít....jedná se o vrátné, kteří mají min. hodinovku...o to víc mě překvapuje, že tohle přilepšení ve formě stravenek nepotřebujou....
    Holt budu muset válčit dál :-)
    Ale děkuji

• 5. 2. 2008 17:44

Jiřka (neregistrovaný)

Pro J - ano, počítala jsem SVP a sledovala přídavky a všechno o čem píšete. Ale je to podobné jako s nemocenskou u velkých organizací, ta taky jde z pojištění z peněz vybraných státem... Nebo i to daňové zúčtování - a zaměstnanci jsou kolikrát přesvědčeni, že je Vaše povinnost jim udělat i SZM, protože daně přece nejsou jejich starost. Já ráda na požádání poradím a udělám a potvrdím, ale kdybych zrovna neměla čas a někdo by si na mě začal vyskakovat, že musím a slušná domluva by s ním nebyla, tak bych se tomu taky postavila. Normálně jsem i vystavovala potvrzení o zdanitelných příjmech bez vyžádání a zaslala jsem to bývalým zaměstnancům s tím, ať udělají přiznání nebo požádájí o zúčtování. A stalo se mně, že někomu jsem to neposlala (a ani jsem nemusela, nepožádal) a on pak volal a místo slušného požádání mě začal pérovat - tak to teda ne, to jsem mu musela rázně vysvětlit.
    Pro Lenku - zaměstnavatel není povinen stravenky poskytovat a když je poskytuje, jsou určeny na stravu při zaměstnání. Sice se taky divím, že je nechávají ležet, ale domluvila bych se se zaměstnavatelem, že vydá vnitřní předpis, že pokud si je někdo nevyzvedne do určitého termínu (pokud není zrovna nemocen nebo na dovolené), budou vráceny a přijde o ně. Oni nemají mzdu v hotovosti, že byste je vydala v den mezd?

• 5. 2. 2008 18:23

Lenka (neregistrovaný)

Mám stejnou zkušenost. Hodně dlouho jsem vysvětlovala kolegovi, že mu společné zdanění fakt dělat nemusím. On byl přesvědčený, že ano a bylo to na ostří nože. Nebylo ani výjimkou, když za mnou přišla manželka z jednoho zaměstnanců (podnikatelka) a ať jí pomůžu s přiznáním....To se člověk nestačí divit.

Zaměstnancům posíláme mzdy na účet. Ale docela by stálo za to vyzkoušet, jeslti by si aspoń pro tu výplatu chodili :-D
    Jak by se to udělalo účetně s těma stravenkama, když by si pro ně nepřišel a my měli vnitřní předpis, že pak propadají?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).