Re: odpovědnost s.r.o.
Zadejte do vyhledávače slova odpovědnost jednatele. Jde zřejmě o případy překročení pravomocí.
Jen jako ukázku z jednoho článku opisuji:
Obecně platí, že jednatelé společnosti s ručením omezeným jsou povinni vykonávat svoji působnost s péčí řádného hospodáře. V případě, že při výkonu funkce poruší nějakou svoji povinnost a v důsledku tohoto porušení vznikne společnosti škoda, jsou za ni odpovědni. Došlo-li ke vzniku škody společným jednáním více jednatelů, odpovídají za ni společnosti solidárně, tj. rukou společnou a nerozdílnou.
Výše uvedené vyplývá z ustanovení § 194 odst. 5 obchodního zákoníku (zákon č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Zmíněné ustanovení se sice vztahuje na členy představenstva akciové společnosti, ale pro účely jednatelů společnosti s ručením omezeným se použije obdobně.
Jen ty nejobyčejnější případy: Sjedná nevýhodný úvěr, přestane platit leasing a předmět je odebrán, prodá kamarádovi zánovní auto málem za cenu šrotu, půjčí vozidlo bez nájemného, při prohraném soudu nepodá odvolání, s penězi společnosti sází, hraje na burze a buď prohraje, anebo výnos si ponechá, nechá se podplatit aby byla uskutečněna činnost v neprospěch společnosti a pod. - pokud to všechno podléhalo schválení valné hromady.
Toto všechno jsou případy, kdy se jednatel odpovídá společníkům (tedy majitelům). Jednatel má ale další povinnosti - např. povinnost podat návrh na konkurs když je společenost předlužena a není schopna platit nebo odpovídá za odvody z mezd státu. Neodvádění pojistného a daní, které jsou sráženy zaměstnancům ze mzdy, je trestným činem a odpovědný je právě jednatel.
>>>>>Výše uvedené vyplývá z ustanovení § 194 odst. 5
>>>>>obchodního zákoníku (zákon č. 513/1991 Sb., ve znění
>>>>>pozdějších předpisů). Zmíněné ustanovení se sice vztahuje na členy představenstva akciové společnosti, ale pro účely jednatelů společnosti s ručením omezeným se použije obdobně.
>>>>
>>>>Děkuji za odpověď,
>>>>já jsem na internetu hledal a našel jsem odpovědi
>>>>podobné Vaší.Mě jako neprávníkovi to bohužel moc
>>>>neřekne.
>>>>Spíše by mě zajímaly nějaká konkrétní případy kdy k
>>>>tomu může dojít.
>>>>Děkuji
>>>
>>>Jen ty nejobyčejnější případy: Sjedná nevýhodný úvěr,
>>>přestane platit leasing a předmět je odebrán, prodá
>>>kamarádovi zánovní auto málem za cenu šrotu, půjčí
>>>vozidlo bez nájemného, při prohraném soudu nepodá
>>>odvolání,
>>>s penězi společnosti sází, hraje na burze a buď
>>>prohraje, anebo výnos si ponechá, nechá se podplatit
>>>aby byla uskutečněna činnost v neprospěch společnosti a
pod. pokud to všechno podléhalo schválení valné hromady.
>>děkuji moc, už v tom mám asi jasno - jestli jsem to dobře
>>pochopil tak v podstatě se jedná o případy "zneužití"p ravomocí
>>jednatele.
>
>Toto všechno jsou případy, kdy se jednatel odpovídá
>společníkům (tedy majitelům). Jednatel má ale další
>povinnosti - např. povinnost podat návrh na konkurs když
>je společenost předlužena a není schopna platit nebo
>odpovídá za odvody z mezd státu. Neodvádění pojistného a
>daní, které jsou sráženy zaměstnancům ze mzdy, je
>trestným činem a odpovědný je právě jednatel.
Pro p. Jiřku:
Babička Proškova říkávala: "Chytrému napověz, hloupému dolož".
Taky jste mohla doložit dřív, mně je klávesnice dost protivná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.