Re: odpisy
Ve směrnici máme že se rovnají a účtujem jednou částkou odpis k 31.12. toho daného roku.Tak si myslím, že můžeme,ale probírala jsem se nějakou literaturou o odpisování a pořád mi to není jasné, jak to v praxi funguje. Pokud by to bylo tak, že musíme účtovat odpis po měsících, tak konkrétně u tohoto vozíku bych si jako nákladovou položku odpis uplatnila jen ty dva měsíce. Ale daňově v účetní uzávěrce bych si uplatnila odpis daňový, nebo je to jinak? Kdybyste mi poradila, budu moc ráda. Děkuji.
Účetní odpisy si účetní jednotka stanovuje sama a měla by si je stanovit tak, aby co nejvěrněji zobrazovaly stav majetku. Většinou u firem, které podléhají auditu, jsou pak odlišné od daňových, ale většina ostatních si to nechce komplikovat, a tak postupujou tak, jak uvádíte, tj. účetní=daňové, uplatní se účetní odpis za celý rok, v daňovém přiznání je to bez práce.
Jste moc hodná,že jste mi to popsala-jen se teda ještě zeptám asi hloupě - pokud mám rozdílné účetní a daňové odpisy tím že účtuju na měsíce, tak ten rozdíl do daňového odpisu si v daň. přiznání můžu uplatnit? Nevím jestli chápete jak to myslím... ale třeba konkrétně u toho vozíku já mám daňový odpis zrychl. letos Kč 34.000,- kdybych účtovala ty účetní- tak zatřídím v říjnu a odpis budu mít za listopad a prosinec Kč 5.667,- toto budu mít v nákladech. A na konci roku budu mít v uzávěrce celý daňový odpis teda 34.000,- nebo tam můžu dát jen ty účetní odpisy? Potřebovala bych to pochopit :-( děkuji za ochotu.
Na kartě majetku by jste měla mít zaznamenány účetní a daňové odpisy dle odpisových plánů. V účetnictví zachycujete pouze účetní odpisy a při sestavování daňového přiznání zohledníte vždy rozdíl mezi účetními a daňovými - zahrnete rozdíl do daňově uznatelných nákladů. U fyz.osob se uvádí v příloze č.1- tabulka E (úpravy snižující výsledek hospodaření) - přenesete na řádek 106 (přílohy č.1)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.